Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Οχτώβρη 2003 - αριθ. φύλλου: 8701

ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ»
Εγκληματική συμμετοχή της Ελλάδας στις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Πενήντα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας σε πολεμικές αμερικανο-ΝΑΤΟικές επεμβάσεις κατά άλλων λαών και κυρίαρχων χωρών συμπληρώνονται φέτος. Η απόπειρα διαφήμισης των ψευδεπίγραφα ονομαζόμενων «ειρηνευτικών αποστολών» δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία 50 χρόνια. Η λαϊκή μνήμη μόνο φέρετρα μπορεί να ανασύρει... Φέρετρα Ελλήνων (φωτό) αλλά και φέρετρα παιδιών των υποδουλωμένων λαών!


ΣΕΛ.  2   -   3

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
ΕΥΡΩ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ κατά των λαών

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, προπαγανδίζουν το «νέο εθνικό στόχο», την «πραγματική σύγκλιση» με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Για «σύγκλιση» μιλά και ο ΣΥΝ, προβάλλοντας μια «διαφορετική πολιτική διαχείρισης», ανεδαφική, αφού η στρατηγική του, περί πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ «με κοινωνικό πρόσωπο», για την ΕΕ είναι απραγματοποίητη. Κεφάλαιο και φιλολαϊκή πολιτική δε συμβιβάζονται. Ο «Ριζοσπάστης» έχει αποκαλύψει πολλές φορές ποια είναι η πραγματικότητα στην ΕΕ που επιδιώκουν να «συγκλίνουμε». Σήμερα, αποκαλύπτουμε τι συμβαίνει στον τομέα των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, τα οποία περιστέλλονται με την πολιτική της λεγόμενης καταπολέμησης της «τρομοκρατίας», αλλά και την αντιδραστικότητα της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται σε βάρος ακόμα και ριζοσπαστικών πολιτικών φορέων και ιδεολογιών. Ακόμη και τα στοιχεία της Εκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ κατά το 2002» είναι από κάθε άποψη αποκαλυπτικά. Αποδεικνύουν τη ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ΕΕ και στα κράτη - μέλη της. Είναι κι αυτός ένας ακόμα λόγος για τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  5   -   7

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Βαθαίνει την υπερεκμετάλλευσή της η κυβέρνηση

Σε ακόμη περισσότερο φτηνό εμπόρευμα για τις επιχειρήσεις διαμορφώνει η κυβέρνηση τη γυναικεία εργασία, θεωρώντας τη «συμπλήρωμα» για το οικογενειακό εισόδημα. Εργασία που πρέπει να συνδυάζεται με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, που φορτώνονται όλες στην εργαζόμενη. Γι' αυτό τα κυβερνητικά μέτρα του πρόσφατου «κοινωνικού πακέτου» παραπέμπουν απευθείας στις «ελαστικές» μορφές εργασίας, τη μερική απασχόληση - ασφάλιση, ελάχιστο μεροκάματο και απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση παροχής κοινωνικών υπηρεσιών ανακούφισης της γυναίκας, λόγω του αναπαραγωγικού της ρόλου (φωτό αρχείου από κινητοποίηση για το κλείσιμο του εργοστασίου «ΣΙΣΣΕΡ»)


ΣΕΛ.  16  -  17


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος

Κανείς δεν μπορεί να μένει αδιάφορος, τόνισε χτες η Αλ. Παπαρήγα σχετικά με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας ενάντια στην Κούβα, σημειώνοντας την ανάγκη της συνολικής καταδίκης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής


ΣΕΛ.  32

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ