Στα χέρια του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου βρίσκεται η επιστολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που αποδέχεται την πρόσκληση για συνάντηση και του προτείνει αυτό να γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό επιβεβαιώθηκε χτες, από τον εκπρόσωπο Τύπου της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια στιγμή όμως, κύκλοι του Πατριαρχείου εμφανίζουν τον κ. Χριστόδουλο να αμφισβητείται από Ιεράρχες της Ελλάδας, γιατί ασκεί προσωπική πολιτική, στοχεύοντας «να θηρεύσει εμμέσως την πατριαρχικήν αξίαν».
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, «μέλη της Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου λέγουν ότι "οι Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και οι ιεράρχες των λεγομένων Νέων Χωρών παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στη σύγκρουσή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο"» και ότι «το Φανάρι γίνεται αποδέκτης εκδηλώσεων πίστεως και αφοσιώσεως, αλλά και αντιδράσεων για τη στάση του αρχιεπισκόπου Αθηνών, που κλιμακώνονται από τη δυσφορία και την ενόχληση μέχρι την αγανάκτηση».
Στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ γίνεται αναφορά σε ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε προς όλα τα μέλη της Ιεραρχίας ο μητροπολίτης Περιστερίου κ. Χρυσόστομος. «Η αναφυείσα διένεξη της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κυρίως ατομική διένεξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και όχι της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσόστομος. Γράφει επίσης ότι «ο Μακαριότατος ως πρόεδρος της Ιεραρχίας είναι φορεύς μόνον των αποφάσεων της Ιεραρχίας και ουχί ατομικών του απόψεων». Αναφέρει επίσης το ΑΠΕ ότι «η υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του αρχιεπισκόπου, απασχολεί και άλλους μητροπολίτες, που αναρωτιούνται "μήπως δι' άλλης οδού ο Μακαριότατος στοχεύει να θηρεύσει εμμέσως την Πατριαρχικήν αξίαν, συνομιλών αυτοβούλως ως ισότιμος (με τον Οικουμενικό Πατριάρχη) και όχι ως συνοδικός εντολοδόχος"».