Σάββατο 4 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οταν ο κ. Φερχόιγκεν «βρυχάται»...

«

Αν ήμουν πολίτης των χωρών αυτών, θα ζητούσα εγώ ο ίδιος την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων»! Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γκ. Φερχόιγκεν θα έπρεπε ίσως να προσθέσει στην αρχή της φράσης του αυτής το «ευπειθώς αναφέρω», στρατευμένος, καθώς είναι, ψυχή τε και σώματι, στην υπηρεσία του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου. Αλλωστε, ήταν η ευρωπαϊκή πλουτοκρατία, που μίλησε με το δικό του στόμα και εξέφρασε με τον πιο κυνικό τρόπο τους ευσεβείς της πόθους, τις μύχιες σκέψεις και επιδιώξεις της. Εξάλλου, ο κ. Φερχόιγκεν δεν είναι πολίτης των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, δεν είναι καν ένας απλός πολίτης. Είναι αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή του η ιδιότητα προσδίδει βαρύτητα στα λεγόμενά του, πολύ περισσότερο όταν αυτά αποτυπώνουν υπαρκτές τάσεις και το αντικομμουνιστικό μένος της τάξης, που ο κύριος αυτός εκπροσωπεί, δεν καταλάγιασε ποτέ.

Η τοποθέτηση του κ. Φερχόιγκεν δεν ξάφνιασε κανένα. Δε θα μας ξάφνιαζε ούτε αν εξέφραζε ολοκληρωμένα την άποψή του αυτή, η οποία δεν αφορά μόνο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Αφορά όλες τις χώρες. Ασχετα αν επί του παρόντος δεν μπορούν παρά να συγκρατούν, για ευνόητους λόγους, το δηλητήριό τους. Και να το εκτοξεύουν με δόσεις. Μια έκφραση της ταξικής πάλης που μαίνεται σκληρή, σκληρότερη ίσως από ποτέ, ήταν. Μια ομολογία πως για την αστική τάξη ο αντικομμουνισμός είναι γραμμή άμυνας απέναντι στο φόβο, που συνεχίζει να τους προκαλεί η κομμουνιστική κοσμοθεωρία και η δράση των κομμουνιστικών κομμάτων. Μια παραδοχή από μέρους τους πως η εργατική τάξη έχασε μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Επιτίθενται αμυνόμενοι. Συκοφαντούν, διαστρεβλώνουν και, όπου το κρίνουν σκόπιμο, παίρνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα καταστολής και αυταρχισμού, όπως συμβαίνει στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, με απαγορεύσεις, διώξεις κ.ο.κ., αλλά και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Η δική τους στάση, οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις τους μπορούν και πρέπει, ωστόσο, να διδάξουν το αντίπαλο στρατόπεδο. Οι λαοί της Ευρώπης οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και γρήγορα να ανακαλύψουν αυτό που ο ταξικός τους εχθρός ξέρει και επιδιώκει να αποτρέψει: Την ακατανίκητη δύναμη της κοινωνικοπολιτικής τους συσπείρωσης και της αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής πάλης. Και να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους. Με την ίδια αποφασιστικότητα και πείσμα που το πράττει η τάξη του κάθε Φερχόιγκεν.

Τοποθετήσεις σαν αυτές του Ευρωπαίου επιτρόπου, παρότι αναμενόμενες, πρέπει να δράσουν σαν συναγερμός για κάθε κομμουνιστή, κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Ερχονται να μας υπενθυμίσουν το χρέος της αλληλεγγύης στους αγωνιστές εκείνων των χωρών που βρίσκονται σήμερα υπό διωγμό. Ερχονται, ακόμα, να υπογραμμίσουν υπαρκτούς κινδύνους, που μόνον η αγωνιστική εγρήγορση όλων μας μπορεί να αποτρέψει, συνοδευόμενη από την έμπρακτη καταδίκη των ομοϊδεατών του κ. Φερχόιγκεν. Μιλώντας για τη χώρα μας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στην πορεία προς τις εκλογές, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα ισχυρό ράπισμα στο δικομματισμό και στην πολιτική του, για αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ως ένα βήμα στην πορεία για το λαϊκό μέτωπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ