Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Οταν θα λάβουν αυτό το γράμμα...

Νέες πρακτικές εκβιασμού και κοροϊδίας «εγκαινίασαν» ο ΕΛΓΑ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Γεωργίας

Ωμός κυβερνητικός εκβιασμός: Αν οι αγρότες δεν υπογράψουν τη δήλωση καλλιέργειας και την εντολή εξουσιοδότησης, δε θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και δε θα μπορούν να παραδώσουν το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια!
Ωμός κυβερνητικός εκβιασμός: Αν οι αγρότες δεν υπογράψουν τη δήλωση καλλιέργειας και την εντολή εξουσιοδότησης, δε θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και δε θα μπορούν να παραδώσουν το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια!
«Γράμματα» από τον ΕΛΓΑ άρχισαν να λαμβάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας, για να πληροφορηθούν ότι θα έχουν τη χαρά ...να υπογράψουν δηλώσεις καλλιέργειας μετά εξουσιοδότησης είσπραξης της ασφαλιστικής εισφοράς. Στα «γράμματα» αυτά δε λέγεται τίποτα για την ταμπακέρα, παρά μόνο επισημαίνεται πως αν δεν υπογράψουν τη δήλωση καλλιέργειας και την εντολή εξουσιοδότησης, δε θα έχουν ασφαλιστική ενημερότητα και δε θα μπορούν να παραδώσουν το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια. Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη του ωμού κυβερνητικού εκβιασμού που ασκείται μέσω ΕΛΓΑ, σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών.

Στην επιστολή αυτή του ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνονται, πως από 'κεί που θα πάρουν τις καρτέλες παραγωγού από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εκεί θα υπογράψουν αυτή τη δήλωση - εξουσιοδότηση. Ηδη σε αρκετές περιοχές όπου βαμβακοπαραγωγοί έλαβαν αυτό τα γράμμα, τους ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Και όχι άδικα, γιατί πρόκειται για μια ακόμα πρωτόγνωρη εκβιαστική μεθόδευση. Ο ΕΛΓΑ, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από κοινή υπουργική απόφαση της 11/9/2003, γνωστοποιεί πως αν δεν υπογράψουν, δε θα μπορούν να παραδώσουν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια. Επίσης, εμμέσως αναφέρεται πως δε θα λάβουν αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2003 και ό,τι ακολουθήσει.

Στην επιστολή αυτή δεν αναφέρεται ακόμα, πως η λυπητερή θα έρθει από τέλη Οκτώβρη και μετά με το που θα αρχίσουν να λαμβάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί τις επιταγές πληρωμής της προσωρινής ελάχιστης τιμής και πως μέσω των εξουσιοδοτήσεων η ΑΤΕ θα παρακρατά αυτόματα την εισφορά του ΕΛΓΑ. Δεν αναφέρεται, επίσης, ότι το νέο ασφάλιστρο υπολογίστηκε με τον εξής τύπο: Εκταση (στρέμματα ΟΔΣΕ) επί στρεμματική απόδοση (ζώνες που ορίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ) επί ένα συντελεστή 2,5%, επί μια μέση εμπορική τιμή κιλού βαμβακιού, με βάση την τελευταία πενταετία, που για αρχή θα είναι 0,77 ευρώ το κιλό. Ετσι για παράδειγμα, ένας βαμβακοπαραγωγός που έχει 95 στρέμματα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και ορισθείσα στρεμματική απόδοση 290 κιλά, θα πληρώσει φέτος 530 ευρώ ετήσια εισφορά για ΕΛΓΑ. Στον ΕΛΓΑ σχεδίαζαν να βάλουν και εισφορά υπέρ ΠΣΕΑ, αλλά τούτο δεν έγινε τώρα νομικώς κατορθωτό και θα γίνει όπως λέγεται προσεχώς, μέσω κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή.

Αυτό που επίσης δε λέγεται, είναι ότι δε θα δίνονται πλέον αποζημιώσεις για ολόκληρη την παραγωγή που θα βγάζει ένα βαμβακοχώραφο, αλλά μόνο για τα κιλά που ορίζει ως στρεμματική απόδοση ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Δηλαδή αν ένα χωράφι έχει παραγωγή 400 κιλά και ο ΟΠΕΚΕΠΕ του έχει βάλει ζώνη απόδοσης 290, η όποια αποζημίωση θα υπολογίζεται με βάση τα 290 κιλά το στρέμμα. Επίσης, δε λέγεται πουθενά, ότι οι νέες ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ μέσω των δηλώσεων καλλιέργειας θα μπορούν να αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο προς τα πάνω, με υπουργικές αποφάσεις. Ούτε επίσης, ότι με υπουργικές αποφάσεις θα μπορούν να χειροτερεύουν προς τα κάτω οι ασφαλιστικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ