Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ
Προωθούν τις αντιασφαλιστικές πολιτικές της κυβέρνησης

Τις πλειοψηφίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στον ΟΤΕ, τους σιδηροδρομικούς και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, που με τη βοήθεια των παρατάξεων του Συνασπισμού σπεύδουν να εκτελέσουν τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές εντολές της κυβέρνησης, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ), Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση Σιδηροδρομικών (ΔΕΣΚ - Σ) και Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων - ΕΛΤΑ (ΔΣ ΕΛΤΑ). Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι ηγεσίες των Ομοσπονδιών, θέλοντας να εμφανίσουν ότι η αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης έχει και τη συναίνεση των εργαζομένων, οργανώνουν σχετική ημερίδα στις 20 Σεπτέμβρη.

Για τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, τονίζεται ότι προωθούν την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από το 2004, τη δημιουργία Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ο τρίτος πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης) και τη σταδιακή μετατροπή και ενσωμάτωση των Ταμείων Αρωγής και Επικουρικών, στα Επαγγελματικά. Δηλαδή, παράδοσή τους στον τζόγο του χρηματιστηρίου και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, με τις οποίες θα συνάψουν συμβόλαια για τα Επαγγελματικά Ταμεία.

Αφού οι πλειοψηφίες αυτές, συνεχίζει η ανακοίνωση, στήριξαν την πολιτική που εκτός των άλλων οδήγησε στην απώλεια τεράστιων εσόδων για το ΤΑΠ-ΟΤΕ, σήμερα επικαλούνται τα μεγάλα ελλείμματα του κλάδου σύνταξης, για να δικαιολογήσουν την εσπευσμένη απόφασή τους για άμεση ένταξη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Στην πραγματικότητα από την άμεση ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι η κυβέρνηση και οι μέτοχοι. Η κυβέρνηση θα απαλλαγεί από την κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου (8,3 δισ. το μήνα), ρίχνοντάς τα στη «μεγάλη τρύπα» του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα υλοποιήσει την πολιτική της για την ίδρυση Επαγγελματικών Ταμείων και ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας, θα έχει ελεύθερα τα χέρια της για τη νέα δέσμη αντιασφαλιστικών μέτρων που ετοιμάζουν. Επίσης, θα ωφεληθούν οι μέτοχοι και τα κέρδη των ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, αφού οι εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία θα μειωθούν άμεσα κατά 11 %.

Οι τρεις παρατάξεις επισημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι του ΤΑΠ- ΟΤΕ δεν έχουν να περιμένουν κανένα όφελος, καμιά βελτίωση από την άμεση ένταξη στο ΙΚΑ. Αντιθέτως, ανοίγει ο δρόμος για τη χειροτέρευση της θέσης τους και γι' αυτό πρέπει να αντισταθούν αποφασιστικά στην ένταξη, καθώς και στη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων, αλλά και να «διεκδικήσουμε αποφασιστικά αιτήματα που υπηρετούν τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας». Καταλήγοντας, καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στην πολιτική που εφαρμόζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σ' αυτούς που τη στηρίζουν (ΣΥΝ), αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η εργατική τάξη μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, επαγγελματοβιοτέχνες, φτωχή - μεσαία αγροτιά να δημιουργήσουν Μέτωπο Αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ