Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο

Σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που θα επιβαρυνθούν το Ταμείο Κύριας σύνταξης (ΤΑΠ ΟΤΕ) και το Ταμείο Αρωγής (Επικουρική Σύνταξη και Εφάπαξ), σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των ταμείων, λόγω των συντάξεων που θα κληθούν να καταβάλουν στους εργαζόμενους που θα φύγουν μέσω του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου». Μεγάλο μέρος αυτών θα τα «γλιτώσει» η επιχείρηση, αφού πρόκειται για συμβατικές της υποχρεώσεις. Ειδικά για το ΤΑΠ - ΟΤΕ η κατάσταση γίνεται ασφυκτική, καθώς ήδη εμφανίζει ετήσιο έλλειμμα 340 εκατομμύρια ευρώ που μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο (το έλλειμμα αυτό έχει αναλάβει, προς το παρόν, να το καλύπτει το κράτος).

Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αφορά περίπου 1.000 άτομα και τα οποία θεμελιώνουν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης εντός του 2005 (ο χρόνος θεμελίωσης διαφέρει από το χρόνο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης. Παράδειγμα: Για το 2005 θεμελίωση δικαιώματος λήψης σύνταξης έχουν όσοι συμπληρώνουν 32,5 έτη εργασίας στον ΟΤΕ, οι οποίοι όμως δεν είναι υποχρεωμένοι να συνταξιοδοτηθούν αν δε συμπληρώσουν τα 35 έτη εργασίας). Για τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας ο ΟΤΕ «υποχρεούται να καταβάλει στο Ταμείο Αρωγής Προσωπικού ΟΤΕ (Κλάδου Εφάπαξ Χορηγίας και Επικουρικής Σύνταξης) το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου για το χρόνο που απομένει μέχρι την ημερομηνία υποχρεωτικής απόλυσης του Προσωπικού, με ανώτατο όριο τα τέσσερα έτη». Αλλά δε δεσμεύεται να καταβάλει τίποτα στο ΤΑΠ - ΟΤΕ.

Το δεύτερο μέρος αφορά περίπου 5.200 άτομα που δε θεμελιώνουν δικαίωμα λήψης σύνταξης εντός του 2005 και γι' αυτό προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου υπηρεσίας μέχρι και οκτώ έτη, ώστε να συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για τη θεμελίωση. Γι' αυτή την κατηγορία ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) στο ΤΑΠ ΟΤΕ και στο Ταμείο Αρωγής, αλλά μέχρι το χρόνο θεμελίωσης και όχι μέχρι το χρόνο υποχρεωτικής συνταξιοδότησης.

Ο λογαριασμός στα ταμεία...

Σύμφωνα με τα παραπάνω, έχει υπολογιστεί (ο υπολογισμός γίνεται με βάση τη δεύτερη κατηγορία εργαζομένων) ότι ο μέσος πλασματικός χρόνος είναι πέντε χρόνια και ότι η σύνταξη που θα καταβληθεί από τον ΤΑΠ ΟΤΕ σε κάθε εργαζόμενο είναι 30.800 ευρώ το έτος. Με άλλα λόγια, το επιπλέον ποσό που καλείται να καταβάλει το ΤΑΠ ΟΤΕ σε συντάξεις γι' αυτά τα πέντε χρόνια ανέρχεται σε 800.800.000 ευρώ..! Ομως το ποσό αυτό δεν έχει δεσμευτεί να το καλύψει ο ΟΤΕ, με βάση όσα προβλέπονται στη συμφωνία. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το κράτος θα δώσει για την κάλυψη αυτού του ποσού το 4% από τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ και το οποίο όμως αντιστοιχεί σε ποσό, σχεδόν, 280 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα, πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το οποίο, με δεδομένο το σχεδιασμό για ένταξη του ΤΑΠ - ΟΤΕ στο ΙΚΑ, θα κληθούν να πληρώσουν το σύνολο των ασφαλισμένων στο Ιδρυμα.

Εξίσου μεγάλη επιβάρυνση προκαλείται και στους κλάδους Εφάπαξ Χορηγίας και Επικουρικής Σύνταξης του Ταμείου Αρωγής. Αυτό αποδεικνύεται και από μελέτη του ίδιου του Ταμείου και η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες στα χέρια της ΟΜΕ - ΟΤΕ. Για το Εφάπαξ εκτιμάται ότι θα προκληθεί άμεση επιβάρυνση κατά 200.000.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το Εφάπαξ δε διαθέτει καθόλου αποθεματικά και χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι το Ταμείο Αρωγής θα εξαναγκαστεί σε δανεισμό από τον ΟΤΕ. Το οποίο υποθηκεύει το μέλλον του και στρώνει το έδαφος για να ενσωματωθεί στο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί με καθαρά κεφαλαιοποιητικά κριτήρια.

Η επιβάρυνση στο Επικουρικό ανέρχεται στα 125.000.000 ευρώ. Η μεγάλη μείωση των αποθεματικών που διαθέτει (200 εκατομμύρια ευρώ) από αυτή την επιβάρυνση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα έσοδα από εισφορές γίνονται λιγότερα από τα έξοδα για συντάξεις, το καθιστούν και αυτό ελλειμματικό. Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα, δηλαδή της ενσωμάτωσής του στο επικουρικό του ΙΚΑ, με άγνωστους κανονισμούς παροχών.

Συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία θα επιβαρυνθούν, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά 1.125.000.000 ευρώ από τα δύο προγράμματα «εθελούσιας εξόδου». Οσο για τις εισφορές που έχει δεσμευτεί ότι θα καταβάλει ο ΟΤΕ, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, ούτε και αυτές είναι σίγουρο ότι θα τις καταβάλει στο σύνολό τους. Από το 1996 μέχρι το 2002 εφαρμόστηκαν ανάλογα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», για τα οποία η ΟΜΕ -ΟΤΕ και ο ΟΤΕ υπέγραφαν συμφωνία η επιχείρηση να καταβάλλει τις εισφορές προς το ΤΑΠ ΟΤΕ. Το 2003 η ΟΜΕ - ΟΤΕ υπογράφει Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καταργεί αυτή την υποχρέωση του ΟΤΕ όχι μόνο για όσους θα απολύονταν, αλλά για όσους είχαν ήδη απολυθεί μέσω τέτοιων προγραμμάτων. Σήμερα, το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που δεν καταβλήθηκαν υπολογίζεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα για το ΤΑΠ ΟΤΕ όπως και για το Ταμείο Αρωγής διογκώνεται λόγω της μείωσης των θέσεων εργασίας και επομένως των εισφορών. Στη μελέτη του Ταμείου Αρωγής επισημαίνεται ότι σήμερα από τις εισφορές των εργαζομένων έχει έσοδα για το Εφάπαξ 23 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Μετά το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου», τα έσοδα αυτά μειώνονται κατά 5.700.000 ευρώ, φθάνοντας 17.300.000 ευρώ ανά έτος. Ανάλογα ισχύουν και για την επικουρική σύνταξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ