Κυριακή 29 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τη συνοδεία του κλαρίνου

Ο ήχος του κλαρίνου συνόδεψε τον Χαρίλαο στο τελευταίο του ταξίδι. Ενας λυγμός ο σκοπός του, έσκιζε τις καρδιές χιλιάδων ανθρώπων, που ανέβηκαν στα ψηλώματα των Αγράφων ν' αποχαιρετήσουν τον καπετάνιο.

Ο ήχος του κλαρίνου είναι συνδεδεμένος με τη λεβεντιά των καπεταναίων του '21, με την παλικαριά των πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης. Είναι, επίσης, συνδεδεμένος με τα ήθη και έθιμα του λαού μας, όπως εκφράζονται με τους γάμους, τις γιορτές και τα πανηγύρια.

Γέννημα - θρέμμα του ελληνικού λαού ο Χαρίλαος ήθελε να «φύγει» με τη συνοδεία του κλαρίνου. Το ζήτησε ο ίδιος από την αείμνηστη γυναίκα του Μάγδα, μπροστά στον μεγάλο Ηπειρώτη οργανοπαίχτη Τάσο Χαλκιά.

Ηταν το 1981, μετά από μια προεκλογική συγκέντρωση στα Γιάννενα, όταν ο Τάσος Χαλκιάς του χάρισε μια κασέτα με το μοιρολόι, που ακούγαμε όλες αυτές τις μέρες. Μόλις ο Χαρίλαος πήρε το δώρο στα χέρια του, γύρισε στη Μάγδα και της είπε: «Αυτός ο σκοπός θέλω ν' ακούγεται άμα πεθάνω». Κι αυτή η παραγγελιά του - όπως και η επιθυμία του να θαφτεί στον Αηλιά, στο Παλιοζογλώπι - εκτελέστηκε...

Κερδοσκοπία γαλακτοβιομηχάνων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι γαλακτοβιομήχανοι τη μία μέρα είχαν σύσκεψη με δύο υφυπουργούς της κυβέρνησης και την άλλη προχώρησαν με το έτσι θέλω σε μείωση της τιμής παραγωγού στο αγελαδινό γάλα.

Φαίνεται πως μία από τις κερδοσκοπικές αξιώσεις των γαλακτοβιομηχάνων μπήκε άμεσα σε εφαρμογή, σε βάρος βέβαια και των παραγωγών και των καταναλωτών. Γιατί όλα τα τελευταία χρόνια η τιμή παραγωγού παρέμενε παγωμένη ενώ οι καταναλωτές αγόραζαν όλο και πιο ακριβά. Τώρα η τιμή παραγωγού πέφτει, ενώ δεν προβλέπεται να συμβεί το ίδιο και στις τιμές πώλησης των γαλακτοβιομηχανιών.

Η ενέργεια αυτή των γαλακτοβιομηχάνων αποτελεί σκέτη πρόκληση σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών και εντάσσεται, βέβαια, στις γενικότερες κερδοσκοπικές επιδιώξεις τους. Γιατί εκτός των άλλων την περασμένη βδομάδα αξίωσαν να επιμηκυνθεί η ημερομηνία λήξης στο φρέσκο γάλα, ενώ επίσης απαιτούν να μπορούν να χρησιμοποιούν «νομίμως» εισαγόμενο συμπυκνωμένο γάλα σε γιαούρτια και τυριά. Και μέχρι τώρα, όλες αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση, όχι μόνο τις ανέχεται, αλλά τις ενισχύει κιόλας! Χάρη της ανάπτυξης, βέβαια...

Απύθμενη υποκρισία

Ξέρετε, πόσες φορές «τσακώθηκαν» στη Βουλή και, μάλιστα, άγρια, τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την εμμονή της πρώτης, να γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο με το... κόλπο της «προσωπικής συνέντευξης», αλλά και για τις νέες στρατιές εκτάκτων (με άλλα λόγια, ρουσφέτια) στους διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες; Αν δεν το γνωρίζετε, σας βεβαιώνουμε, ότι είναι πάμπολλες. Καμιά ευκαιρία δεν άφησαν να πάει χαμένη οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και κατάγγελναν ξανά και ξανά και με δριμύτητα τη Νεοδημοκρατική «επιχείρηση κομματικοποίησης» του κράτους, τα ρουσφέτια, την «εξυπηρέτηση των "γαλάζιων παιδιών"», κλπ., κλπ., «ξεχνώντας», βέβαια, ότι τα ίδια ακριβώς έκαναν κι αυτοί τα προηγούμενα χρόνια.

Τα θυμηθήκαμε όλ' αυτά, διαβάζοντας τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν και υπέγραψαν η διοίκηση του ΟΤΕ και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ). Συμφωνία η οποία προβάλλεται ήδη ως πιλότος και για τις άλλες πρώην ΔΕΚΟ και το δημόσιο τομέα γενικότερα. Ανάμεσα στα πολλά αντεργατικά, που περιέχει η επαίσχυντη αυτή συμφωνία, συμπεριλαμβάνονται τόσο το δικαίωμα της εργοδοσίας να κάνει προσλήψεις εκτάκτων όσο και η χρήση της συνέντευξης ως κριτήριο της πρόσληψης!..

Και, όμως, υπάρχουν ακόμη συνδικαλιστές, που καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος και περιμένουν από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ να συναισθανθούν τις ευθύνες τους...

Πόση ακόμη;

Πριν από ελάχιστες μόνο μέρες, η διοίκηση της ΓΣΕΕ οργάνωσε σύσκεψη των Ομοσπονδιών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, για να συντονίσει - υποτίθεται- την αγωνιστική απόκρουση της επικείμενης επίθεσης της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ μοίραζε ...αγωνιστικές δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Προχτές, μια μέρα μετά την επαίσχυντη συμφωνία της διοίκησης του ΟΤΕ, με την πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λόγο για «ιδιομορφίες» στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο και «σεβασμό στην αυτονομία της ΟΜΕ - ΟΤΕ και στο προϊόν της διαπραγμάτευσης»..! Και δεν ξέχασε, βέβαια, να «πετάξει» και πάλι την ...αγωνιστική του κορόνα, δηλώνοντας ότι «η συμφωνία αυτή επ' ουδενί δεν αποτελεί πρόκριμα για την επέκτασή της σε άλλους εργασιακούς χώρους»..!

Αλήθεια, πόση κοροϊδία ακόμη πρέπει να πετάξουν ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και η παρέα του κατάμουτρα στους εργαζόμενους - ψηφοφόρους της ΠΑΣΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, για να τους γυρίσουν τις πλάτες οριστικά και αμετάκλητα;

Βαθιά και αγεφύρωτα διαιρεμένη

Μήνες τώρα και, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας - η κυβερνώσα παράταξη και το «αντιπολιτευόμενο» Σοσιαλιστικό Κόμμα - η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι καρεκλοκένταυροι των Βρυξελλών, οι υπόλοιπες ηγεσίες των χωρών - μελών της ευρωένωσης και διάφοροι άλλοι, «βομβαρδίζουν» τα αυτιά και τα μυαλά του γαλλικού λαού υπέρ του «ευρωσυντάγματος». Και, όμως, ο τελευταίος επιμένει στο «όχι», το οποίο, μάλιστα, ενισχύθηκε τις τελευταίες μέρες, φτάνοντας στο 55%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα του σημερινού δημοψηφίσματος. Πόσο μάλλον, όταν παρέμενε αναποφάσιστο μέχρι προχθές το 20% των Γάλλων ψηφοφόρων. Ετσι κι αλλιώς, όμως, τόσο τα προαναφερόμενα μηνύματα, αλλά και τα αντίστοιχα από την Ολλανδία, όπου οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο «όχι» ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά, όσο και οι αντίστοιχες εικόνες από τις υπόλοιπες χώρες, μαζί και τη δική μας - είτε γίνονται δημοψηφίσματα είτε όχι - φανερώνουν μια αυξανόμενη αντίθεση των λαών στη λογική του «ευρωμονόδρομου». Αποκαλύπτουν, επίσης, τη βαθιά υποκρισία των ... μεγάλων λόγων, περί «ενωμένης Ευρώπης», που συχνά - πυκνά ξεστομίζουν οι κάθε λογής οπαδοί της ΕΕ. Η ευρωένωση είναι βαθιά και αγεφύρωτα, ταξικά διαιρεμένη.

ΒΙΒΛΙΟ
Ζήσης Σκάρος: Διηγήματα Απαντα

Μια δίτομη συλλογή όλων των διηγημάτων του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη και ποιητή, Ζήση Σκάρου, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Με την έκδοση του συνόλου των διηγημάτων του καταξιωμένου στο ελληνικό και παγκόσμιο πνευματικό στερέωμα λογοτέχνη, δίνεται και στους σημερινούς αναγνώστες η δυνατότητα γνωριμίας με το έργο του.

Το συνολικό συγγραφικό του έργο, ξεχωρίζει, όχι μόνο για την αισθητική απόλαυση που προσφέρει στον αναγνώστη, αλλά κυρίως γιατί συνταιριάζει, μέσα από την πλοκή, την άρτια προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος με συναρπαστικό τρόπο. Με μια γλαφυρότατη περιγραφή του χαρακτήρα των ηρώων, των ανθρωπίνων σχέσεων και των κοινωνικών συγκρούσεων. Με την έντονη νοσταλγία μιας άλλης εποχής, πλημμυρισμένης από τρυφερότητα και λυρισμό.

Οι συνεχείς αναδρομές αλλά και η ανάλυση προβλημάτων από ανθρώπους του κινήματος, βασανισμένους, φυλακισμένους, βιοπαλαιστές, καθιστούν την πλοκή των διηγημάτων ιδιαίτερα πρωτότυπη. Η θεματολογία τους, πλούσια: Οικολογία, τέχνη, φιλοσοφία, είναι ορισμένα από τα θέματα που διαπνέουν τα διηγήματα, χωρίς να χάνουν στο ελάχιστο το λυρισμό τους και τη λογοτεχνική τους αξία. Παρουσιάζονται παραστατικά, ολοζώντανα, οι δυσκολίες και τα βάσανα των Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Η ζωή των ηρώων «παρελαύνει» μπροστά από τα μάτια του αναγνώστη, ο οποίος ταυτίζεται με τις αγωνίες τους, τις «σκοτούρες» τους, τα στενάχωρα σπίτια τους, το μεγάλωμα των παιδιών τους.

Ο λαός, όμως, είναι πάντα ο δημιουργός της τύχης του. Ο κινητήριος μοχλός της Ιστορίας. Αυτός που με την οργάνωση του ταξικού κινήματος μπορεί να πάει την κοινωνία «ένα βήμα παραπέρα». Αυτόν τον πρωτοπόρο λαό, με τα γενικά του γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητές του, τον μεταφέρει ο Σκάρος στα διηγήματά του. Τον βάζει πρωταγωνιστή στα έργα του, όπως πρωταγωνιστεί και στην πρόοδο και την προκοπή του κόσμου.

Με μεγάλη μαεστρία, περνά στο ξαναχτίσιμο της κοινωνίας και στην ερμηνεία της, από τη σκοπιά της συνειδητοποιημένης εργατικής τάξης. Αυτής που αγωνίζεται να την αλλάξει σύμφωνα με τους ιστορικούς νόμους, κι όχι με τα περιορισμένα μικροσυμφέροντά της.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Γκέρχαρντ Σρέντερ

Γρηγοριάδης Κώστας

Χρειάστηκε μία εκλογική αναμέτρηση, στο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ώστε να γίνει «πολιτικός σεισμός»: η ήττα του κυβερνώντος κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στο προπύργιό τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβρη...

«Φοβούμενος να πεθάνει προσπαθεί να αυτοκτονήσει» ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμά το περιοδικό «Σπίγκελ» αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του κοκκινοπράσινου κυβερνητικού συνασπισμού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Ο Σρέντερ γνωρίζει πολύ καλά αυτό που πραγματικά προκάλεσε τη μεγαλύτερη ήττα του SPD: η πολιτική των μεταρρυθμίσεων της αγοράς, όπως ονομάζει την «Ατζέντα 2010» και «Χαρτζ 4», δηλαδή η ολομέτωπη επίθεση ενάντια και στα πλέον στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Εξάλλου, το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας δεν ήταν τυχαία το προπύργιό τους. Εκτός του πολυπληθέστερου κρατιδίου είναι και το πλέον βιομηχανικό κρατίδιο.

Τι μπορεί να πράξει ο Σρέντερ για το «πλοίο που βουλιάζει», το κόμμα του; Τίποτα ιδιαίτερο, αφού γνωρίζει πολύ καλά επίσης, ότι η πολιτική που ακολουθεί δε διαφοροποιείται σημαντικά από εκείνη των Χριστιανοδημοκρατών. Εντούτοις θα προσπαθεί... Καταρχήν να συσπειρώσει το SPD. Νέο πλήγμα, η ανακοίνωση της αποχώρησης και από το κόμμα του «κόκκινου» πρώην υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν.

Από την άλλη, θεωρείται δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί του διλήμματος, «διαλέξτε μεταξύ χολέρας και πανώλης». Πάντως ήδη την «αριστερή» ρητορική την ξέθαψε. Τι θα επιτύχει άγνωστο. Αλλά και να χάσει, τι θα αλλάξει για τους Γερμανούς;


Χρ.Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org