Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΤΑΠ ΟΤΕ
Συστηματική και σχεδιασμένη η απαξίωσή του

Τη συστηματική απαξίωση του Ταμείου Ασφαλίσεως Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ ΟΤΕ) - το κύριο ταμείο ασφάλισης των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ - από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν τα στοιχεία και οι καταγγελίες που διατύπωσε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δ. Πατατούκας, μέλος του ΔΣ του ΤΑΠ ΟΤΕ ως εκπρόσωπος των συνταξιούχων του ΟΤΕ, και μέλη της Επιτροπής κατά της ένταξης του ταμείου στο ΙΚΑ. Ακόμα υπογραμμίστηκαν οι κίνδυνοι από την ένταξη του ταμείου στο ΙΚΑ, η οποία οδηγεί στην παραπέρα αφαίρεση συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Ενταξη την οποία στήριξε με απόφασή της η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ, ΠΑΣΚΕ και «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ). Την ένταξη στηρίζει και η ΔΑΚΕ, παρόλο που δεν ψήφισε τη σχετική απόφαση, γιατί όπως είπε στο έκτακτο συνέδριο της ΟΜΕ-ΟΤΕ για το σχετικό θέμα, ο σημερινός υπουργός δεν είναι αξιόπιστος για να συζητήσει μαζί του.

Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε εσωτερικό έγγραφο του Ταμείου, που δείχνει ότι στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης το κράτος δεν αποδίδει το μεγαλύτερο μέρος των εισφορών για όσους ασφαλίστηκαν από το 1993 και μετά. Ενώ οι νεοασφαλισμένοι φθάνουν περίπου τους 12.000 (οι 8.000 είναι μόνιμο προσωπικό), το ταμείο δηλώνει προς το κράτος μόνο 500, με αποτέλεσμα και οι αντίστοιχες αποδόσεις του κράτους -σύμφωνα με την τριμερή χρηματοδότηση - να είναι ελάχιστες.

Ακόμα καταγγέλθηκε ότι για την περίοδο 1986-1991 και το έτος 2001 ο κλάδος σύνταξης παρακρατούσε - χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ του ΤΑΠ ΟΤΕ - τις εισφορές των συνταξιούχων που προορίζονταν για τον κλάδο ασθένειας, προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα, που όμως είναι υποχρεωμένο να καλύπτει το κράτος. Το ύψος αυτών των παρακρατήσεων φθάνει σήμερα το τεράστιο ποσό των 88.582.718 ευρώ (περίπου 30 δισεκατομμύρια δραχμές), χωρίς σε αυτό να συνυπολογιστούν οι τόκοι!!! Επίσης, σημειώθηκε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2004 δεν προβλέπεται κονδύλι για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΤΑΠ ΟΤΕ, που σύμφωνα με το ταμείο ανέρχεται στο ποσό των 292.500.000 ευρώ. Τέλος, ο Δ. Πατατούκας κατήγγειλε τους αδιαφανείς όρους λειτουργίας της εταιρίας ΕΔΕΚΤ ΟΤΕ, που δημιούργησε με νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το τζογάρισμα των αποθεματικών του ΤΑΠ ΟΤΕ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις θέσεις των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, της ΕΣΚ ΟΤΕ, που έχει καταγγείλει τη συστηματική απαξίωση του ταμείου από την κυβέρνηση. Αλλά και το γεγονός ότι η ένταξή του στο ΙΚΑ, το τζογάρισμα των αποθεματικών του προδιαγράφουν την αποψίλωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org