Πέμπτη 4 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Συμμετοχική» τηλεοπτική δικτατορία

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλη μια απόδειξη του πραγματικού νοήματος της «συμμετοχικής δημοκρατίας», του... νέου ύφους και ήθους του Γ. Παπανδρέου και της «μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης» ήρθε προχτές στη δημοσιότητα. Με υπουργική απόφαση, η οποία υπογράφεται από τον Χρ. Πρωτόπαππα και τον Κ. Σκανδαλίδη, η κυβέρνηση «αχρηστεύει» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και του απαγορεύει την οποιαδήποτε παρέμβαση στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σε ό,τι αφορά στην εξασφάλιση μιας ελάχιστης έστω πολυφωνίας στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και, κυρίως, στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. «Η υπουργική απόφαση μας έδεσε τα χέρια» δήλωσε ο Ι. Λασκαρίδης, πρόεδρος του ΕΣΡ, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Παρά την αντίθετη εισήγηση του ΕΣΡ, η κυβέρνηση, σε πλήρη συνεργασία με τους καναλάρχες, εξασφάλισε και τυπικά στους τελευταίους το ανεξέλεγκτο και την ασυδοσία. Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση ορίζει: «Η τήρηση της αρχής της αναλογικής ισοτιμίας εξετάζεται στο σύνολο των προγραμμάτων που μεταδόθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου». Με άλλα λόγια, η κρατική και ιδιωτική τηλεόραση μεταδίδουν ανεξέλεγκτα ό,τι και όπως θέλουν στην προεκλογική περίοδο, χειραγωγούν, διαστρεβλώνουν, παραβιάζουν κατάφωρα κάθε κανόνα ισοτιμίας και δημοκρατικής ενημέρωσης και μετά τις εκλογές -γιατί όχι «μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λασκαρίδης - θα κληθεί το ΕΣΡ να κάνει τον όποιο απολογισμό...

«Δώστε και σώστε»

Κατά το «δώστε και σώστε» άγονται και φέρονται στελέχη του ΣΥΝ στη Λέσβο. Αντί λοιπόν να ανοιχτούν στο λεσβιακό λαό και να καταθέσουν στην κρίση του την πολιτική πρόταση και τις πολιτικές τους θέσεις και με αφετηρία αυτές να διεκδικήσουν την ψήφο του, απευθύνονται σε ψηφοφόρους του ΚΚΕ με το «επιχείρημα», πως για να βγάλει το ΚΚΕ βουλευτή στη Λέσβο, με τον ισχύοντα ληστρικό εκλογικό νόμο, πρέπει να μπει και τέταρτο κόμμα στη Βουλή. Επομένως - λένε με όλη τους τη σοβαρότητα... - για να βγει κομμουνιστής βουλευτής στη Λέσβο, πρέπει οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, να ψηφίσουν Συνασπισμό..!

Ας αφήσουν τα φτηνά κολπάκια στην πάντα. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ δε μασάνε. Αν τολμούν, ας καταθέσουν την πολιτική τους πρόταση. Αν έχουν. Κι αν δε φοβούνται να το πράξουν. Γιατί, με κάτι «επιχειρήματα» σαν τα παραπάνω, δεν αποδεικνύουν μόνο την πολιτική τους ένδεια, αλλά και το επίπεδο του «ήθους» της -κατά τα άλλα... - «ανανεωτικής Αριστεράς».

Ενας ακόμη λόγος

Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, άνδρες και γυναίκες - ιδιαίτερα, οι νέοι και οι νέες, που «τρώνε» καθημερινά στη μούρη τους κλειστές πόρτες - οι ακόμη περισσότεροι μερικώς απασχολούμενοι, οι κάθε λογής και κάθε μορφής έκτακτοι, ακόμη και όλοι όσοι εργάζονται, αλλά ζουν με το βραχνά της απόλυσης και την ανασφάλεια του αύριο, έχουν τώρα έναν ακόμη λόγο, να «μαυρίσουν» το ΠΑΣΟΚ σ' αυτές τις εκλογές. Το γεγονός πως τους κοροϊδεύει ξεδιάντροπα, προκλητικά και κατάμουτρα. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο», λέει ένα τηλεοπτικό σποτ του κυβερνώντος κόμματος και καλεί τα θύματα της πολιτικής του, να το ψηφίσουν.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, έχουν αδιαμφισβήτητα αποδείξει, τόσες δεκαετίες τώρα, ότι ένα και μόνο πράγμα θεωρούν αδιαπραγμάτευτο: Την πολύμορφη εξυπηρέτηση και ενίσχυση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και του κατεστημένου γενικότερα. Και για την ολιγαρχία - όπως και τους πολιτικούς της εκπροσώπους - οι εργαζόμενοι, οι νέοι, ο λαός είναι ένα «αναγκαίο κακό». «Αναγκαίο», γιατί είναι το μόνο αντικείμενο εκμετάλλευσης και ξεζουμίσματος, είτε ως παραγωγοί του πλούτου, είτε ως «καταναλωτές». «Κακό», γιατί αποτελούν την εν δυνάμει μόνιμη απειλή ανατροπής της εξουσίας και της βόλεψής τους. Γιατί πρέπει να ξοδεύουν χρήμα, χρόνο και ικανότητες, για να εξασφαλίζουν τη χειραγώγησή τους, έστω το ξεγέλασμά τους.

Σε τι διαφέρουν;

Επίθεση δέχτηκε από εγκάθετους του ΠΑΣΟΚ στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Αγκαβανάκης κατά τη διάρκεια της εκεί περιοδείας του. Οι κύριοι αυτοί προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να μιλήσει στους εργαζόμενους, κάτι που φυσικά δεν κατάφεραν. Είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ημέρες περιφέρονταν στο χώρο εργασίας, συνοδεύοντας υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν όλο αυτόν τον καιρό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, σείοντας τα... τέρατα και σημεία, που συνεπάγεται η ενδεχόμενη επάνοδος της... επαράτου. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από τη Δεξιά, που χρησιμοποιούν ως μπαμπούλα;

Απάντηση στον αποπροσανατολισμό

Τις τρεις μέρες που απομένουν μέχρι την κάλπη της Κυριακής απ' ό,τι φαίνεται το «μενού» του δικομματισμού, εκτός από ακατάσχετη υποσχεσιολογία, θα έχει και «σκληρό ροκ», δηλαδή ανέβασμα της ανούσιας κοκορομαχίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για να κρυφτεί η κοινότητα της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Το σύνθημα ήδη έχει δοθεί και οι δύο εταίροι συναγωνίζονται ποιος θα αποκαλύψει πιο «ισχυρό χουντικό παρελθόν» στον άλλον. Το ΠΑΣΟΚ «σηκώνει» τον «μπαμπούλα της επαράτου Δεξιάς» και χτες κατήγγειλε τη διακίνηση υβριστικού υλικού κατά του Γ. Παπανδρέου απ' τη ΝΔ, πράγμα που η ΝΔ καταγγέλλει ως προβοκάτσια. Η δεύτερη, απ' τη μεριά της, επαγγέλλεται την «αλλαγή σελίδας» για να φύγει «το σύστημα ΠΑΣΟΚ». Με τη στοχοπροσηλωμένη συνδρομή των ΜΜΕ, αναδεικνύεται το θέμα της εξυπηρέτησης ημετέρων, και από τους μεν και από τους δε, στη δημόσια διοίκηση που έτσι και αλλιώς είναι χώρος εφαρμογής της ρουσφετολογίας και της εξαγοράς συνειδήσεων.

Το κλίμα τέτοιας τεχνητής πόλωσης είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί για να σηκωθεί ο απαραίτητος κουρνιαχτός για το δικομματισμό, προκειμένου να εγκλωβιστούν τα λαϊκά στρώματα και πάλι στη «στρούγκα» του. Και οι δύο «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» ότι «ενώνουν την Ελλάδα» και «δε διαχωρίζουν τους Ελληνες», την ίδια στιγμή που ξεθάβονται πάλι τα διλήμματα της ...προόδου και της συντήρησης, της ...«νέας εποχής» με το παρελθόν.

Το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι, ο λαϊκός κόσμος πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτές τις αποπροσανατολιστικές Σειρήνες. Δεξιά, αντιλαϊκή και αντιδραστική είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που στηρίχτηκε στα βασικά ζητήματα απ' τη ΝΔ και είχε τη συναίνεση του ΣΥΝ. Η δεξιά πολιτική της ...«νέας εποχής» ξεχαρβάλωσε και ξεχαρβαλώνει τις εργασιακές σχέσεις (με μερική απασχόληση - μερική ζωή), χτύπησε και χτυπάει την κατάκτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης που στοίχισε θυσίες και αίμα, εμπορευματοποίησε και εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την Παιδεία, την Υγεία-Πρόνοια, διεύρυνε και διευρύνει τους ταξικούς φραγμούς και οδήγησε λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση. Είναι η δεξιά πολιτική, που, μέσα απ' το χτύπημα λαϊκών δικαιωμάτων, έφερε και φέρνει νέα προνόμια και υπερκέρδη στους λίγους κεφαλαιοκράτες. Είναι επίσης η πολιτική, που, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, έκανε τη χώρα θύτη σε βάρος άλλων λαών, με τη συνενοχή και συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Τα αντιδεξιά ή αντιΠΑΣΟΚικά σύνδρομα οι αριστεροί, οι σκεπτόμενοι λαϊκά άνθρωποι πρέπει να τα πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Γιατί δεν έχουν κανένα συμφέρον διαλέγοντας ανάμεσα στη μια ή στην άλλη Δεξιά. Οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν και να στηρίζουν τα αφεντικά τους, τους κεφαλαιοκράτες και το υπηρετικό τους προσωπικό. Το μαύρο και στους δύο και η απόρριψη και όποιων άλλων μεσοβέζικων επιλογών διαχείρισης του εκμεταλλευτικού συστήματος, με ταυτόχρονη στήριξη και ισχυροποίηση της δικής τους δύναμης, του ΚΚΕ, είναι η μόνη απάντηση που μπορούν να δώσουν. Γιατί, έχουμε αγώνες αύριο!


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οχετός...

Γρηγοριάδης Κώστας

«ΔΙΚΑ ΜΑΣ παιδιά» και «δικά σας παιδιά», διορισμοί, ρουσφέτια, καταγγελίες για «χτυπήματα κάτω από τη μέση», εμπλοκή των «συμπαθούντων» στα Μέσα Ενημέρωσης, συκοφαντίες και βρισιές. Το σκηνικό, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές!

Μόνο έναν τέτοιο οχετό θα μπορούσε να «βγάλει» η «σύγκρουση» των συνεταίρων του δικομματισμού στην τελική ευθεία των εκλογών. Αναμενόμενο, βέβαια. Οσο για το πού είναι η πολιτική σε όλα αυτά, μάλλον το χρόνο του θα χάσει, όποιος ψάξει.

Γιατί, βλέπετε, όπου και όταν τέθηκαν θέματα πολιτικής, δεν υπήρξαν περιθώρια διαφωνιών. Αντιθέτως, είχαμε σύμπνοια και «υπεύθυνη αντιπολίτευση».

Δεν είναι τουλάχιστον ...τραγική ειρωνεία - για παράδειγμα - να αλληλοκατηγορούνται για «παρακολουθήσεις», «προβοκάτσιες» και άλλες τέτοιες πρακτικές τα δύο κόμματα που ψήφισαν μαζί στη Βουλή τον «τρομονόμο», με τον οποίο μπορούν να παρακολουθούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία;

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ήταν φυσικό - άλλωστε, έχει γίνει και στις προηγούμενες αναμετρήσεις - οι συμβασιούχοι του Δημοσίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των προεκλογικών εξαγγελιών. Οι ...«συνήθεις όμηροι» εισέπραξαν για μια φορά ακόμη τις φραστικές ...δεσμεύσεις για τη μονιμοποίησή τους.

Κι όμως, αυτοί είναι που καλύτερα από όλους γνωρίζουν τι σημαίνει δικομματική υποκρισία, αφού, επί χρόνια, τους έχουν κοροϊδέψει και συνεχίζουν να το κάνουν. Γι' αυτό ας σκεφθούν τι θα κάνουν αυτοί την Κυριακή και όχι τι θα κάνουν οι όποιοι κυβερνώντες γι' αυτούς από τη Δευτέρα.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, αν συνοψίσουμε κάπως τις υποσχέσεις Παπανδρέου και Καραμανλή για τους νέους τις τελευταίες δύο μέρες, μάλλον καταλήγουμε σε μια εικόνα εφήβων, που θα σπουδάζουν σε σχολεία - παράδεισο και στη συνέχεια θα ...κάθονται και θα ...πληρώνονται, απορρίπτοντας τις ...πάμπολλες προτάσεις για δουλιά.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δικομματικές «γαϊδουρομαχίες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μας... μπέρδεψε τις τελευταίες μέρες ο Γ. Παπανδρέου και η «δεξιο-κεντρο-αριστερή» του «μεγάλη δημοκρατική παράταξη» και δεν ξέραμε ποια παροιμία να χρησιμοποιήσουμε. Αυτή που λέει «είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα» ή την άλλη, με τους δυο γαϊδάρους που μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα;

Ναι, καλά καταλάβατε. Αναφερόμαστε στις κινδυνολογικές κραυγές, περί «επανόδου της επαράτου», περί «πογκρόμ στη δημόσια διοίκηση» κλπ., κλπ. Στη μέγιστη υποκρισία του Γ. Παπανδρέου, που δήλωσε προχτές ότι «είναι απαράδεκτο η δεξιά να βλέπει το κράτος και την εξουσία ως μέσο για το βόλεμα των παιδιών της».

Οχι, δεν έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για το τι θα κάνει μια ενδεχόμενη, αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ. Την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική με αυτή του ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει. Αλλωστε, ακόμη και τα διαβόητα προγράμματά τους ίδια είναι στην ουσία. Ούτε αμφιβάλλουμε ότι και η ΝΔ θα επιδοθεί στη ρουσφετολογία και την πολύμορφη εκμετάλλευση της κρατικής εξουσίας προς όφελός της. Οπως ακριβώς κάνει και το ΠΑΣΟΚ, δυο δεκαετίες τώρα.

Ολ' αυτά είναι για μας γνωστά και αναμενόμενα. Γι' αυτό και φωνάζουμε, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ένας και μόνον είναι ο δρόμος για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες, όλους όσοι θέλουν να καταδικάσουν τα προαναφερόμενα: «Μαύρο» και στους δυο. Ψήφο στο ΚΚΕ!

«Παίζουν» με τον Καρατζαφέρη

Πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε. Είναι πιστοί στις... παραδόσεις τους. Πάντα αναλάμβαναν και έκαναν τις πλέον βρώμικες δουλιές. Για την «Αυριανή» και τα αφεντικά της μιλάμε. Μετά τον πρόσφατο πρωτοσέλιδο τίτλο της, για την «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ - Ο ΛΑΟΣ όχι μόνο μπαίνει στη Βουλή, αλλά διεκδικεί και την τρίτη θέση», χτες επανήλθε και πρόβαλε, πάλι από την πρώτη της σελίδα, τη χτεσινοβραδινή συγκέντρωση του Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη. «Επίδειξη δύναμης από Καρατζαφέρη η σημερινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη» προεξοφλούσε ο σχετικός τίτλος.

Σημειώνουμε τα παραπάνω, ώστε να μην υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία, για το ποιοι και πώς «παίζουν» με ό,τι εκπροσωπεί ο Καρατζαφέρης και το κόμμα του, ενώ, την ίδια στιγμή, εμφανίζονται ως προστάτες του λαού και της δημοκρατίας από την επελαύνουσα Δεξιά...

Τα «επιχειρήματα»...

Τα «πράσινα» σαΐνια γυρνούν και αλιεύουν ψήφους με διάφορα απίθανα επιχειρήματα. Μερικά όμως είναι τουλάχιστον ατυχή. Το περιστατικό που θα παραθέσουμε έγινε σε καφενείο στο κέντρο της Αθήνας. Στέλεχος τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να πείσει φίλο του, ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές, ο οποίος όμως τώρα έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, να μην κάνει ξανά το ίδιο λάθος...

«Είσαι καλά μωρέ; Είναι δυνατόν να μην ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ; Θες να ξανάρθει η Δεξιά; Ξέχασες τι σημαίνει Δεξιά;» Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να τον πείσει... Ο άλλος τον ακούει, φαίνεται να συνειδητοποιεί τι πάει να κάνει, δείχνει να το μετανιώνει, τον κοιτά κατάματα και του λέει: «Εχεις δίκιο ρε συ. Φαντάζεσαι να βγει η ΝΔ και να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ο Μάνος και το Ανάπτυξης ο Ανδριανόπουλος; Πω, πω! Με τίποτα!..». Το στέλεχος, που είχε αρχίσει να χαίρεται, με τις πρώτες κουβέντες του συνομιλητή του, μένει στο τέλος «κόκαλο» και η απόπειρα να πείσει το φίλο του λαμβάνει άδοξο τέλος...

Δικομματική... «πύκνωση»

Στην υπηρεσία των συνεταίρων του δικομματισμού τίθενται σήμερα και αύριο οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας! Οπως ανακοινώθηκε, η ΕΘΕΛ - προκειμένου να διευκολύνει τη μετακίνηση των κατοίκων του Λεκανοπεδίου που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων - σήμερα και αύριο, θα πυκνώσει τα δρομολόγια των λεωφορειακών γραμμών από και προς το κέντρο της Αθήνας, από 5 μ.μ. - 11 μ.μ. Εκείνο που δεν ανακοινώθηκε, είναι αν θα μοιράζουν στους επιβάτες γαλάζια και πράσινα πλαστικά σημαιάκια.

Ε, ακόμα και με κάτι τέτοια πως να μην... πυκνώσει - για να μην πούμε να «πάει σύννεφο» - το «μαύρισμα» των δικομματικών εταίρων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις εκλογές της Κυριακής.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να 'ναι το βόλι κόκκινο

Και όμως, αυτή η μάχη μπορεί να γείρει τον πόλεμο προς τη μεριά του δίκιου. Οσο και αν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πασχίζουν πάνω στο νήμα να φράξουν το δρόμο της ελπίδας του λαού προβάλλοντας ο καθένας την καρμανιόλα του άλλου για την καρατόμηση εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, όποιος και αν γίνει κυβέρνηση, μπορεί και πρέπει να βγουν ηττημένοι. Αυτή η άτιμη συμπαιγνία που παίζεται τις τελευταίες μέρες και από τους δύο προκειμένου να καλλιεργήσουν την ψυχολογία του τρόμου στη λαίλαπα, που έτσι κι αλλιώς θα επιβάλουν, πρέπει να τους γυρίσει μπούμερανγκ. Γιατί έριξαν τις μάσκες και αυτοαποκαλύπτονται. Προβάλλουν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο καθένας για τον άλλο το αποκρουστικό του πρόσωπο για να γλιτώσουν από τα θύματά τους. Μα για όλ' αυτά ακριβώς ήρθε η ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να γίνουν τα θύματα της πολιτικής τους.

Οταν ο λαός θέλει μπορεί. Και το βόλι που θα ρίξει σε τρεις μέρες στην κάλπη πρέπει να 'ναι κόκκινο, καυτό. Καρμανιόλα των λαϊκών δικαιωμάτων αυτοί, βόλι που σκοτώνει την πολιτική τους ο λαός. Και τέτοιο βόλι μπορούμε και πρέπει να ρίξουμε. Ψήφο στο ΚΚΕ. Θα τους «πονέσει» σαν βγει το ΚΚΕ δυνατό και από την κάλπη. Γιατί ξέρουν καλά, όπως και εμείς, πως κάθε κόκκινη ψήφος είναι καρφί στην καρδιά της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων που την εφαρμόζουν.

Αυτή η μάχη μπορεί να γείρει τον πόλεμο προς τη μεριά του δίκιου. Η χτεσινή λαοθάλασσα στο Πεδίον του Αρεως έστειλε μήνυμα αισιόδοξο. Μα δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η διάθεση των απλών ανθρώπων, του κόσμου, να δείξουν πως πιστεύουν στο Κόμμα τους. Πως είναι η απαντοχή τους το ΚΚΕ. Το θέλουν δυνατό γιατί το εμπιστεύονται. Μα μόνο οι ίδιοι μπορούν να το κάνουν δυνατό και με την ψήφο τους.

Ναι. Οι αγωνιστές, οι λαϊκοί άνθρωποι, η νεολαία, μπορούν να σπάσουν το φράγμα που κρατά καταπιεσμένη την ανεξάντλητη δύναμή τους στην υποταγή της πολιτικής του κεφαλαίου. Να στεριώσουν τη δύναμη της αντίστασης και της αντεπίθεσης με την ψήφο στο ΚΚΕ.

Μα χρειάζεται και η ανεξάντλητη δουλιά των κομμουνιστών μαζί τους αυτές τις τρεις κρίσιμες μέρες. Να ξαναδούμε όλους τους απλούς ανθρώπους του μόχθου που ελπίζουν από την ενίσχυση του ΚΚΕ. Να μιλήσουμε με κάθε άνθρωπο, στους τόπους δουλιάς, σε κάθε σπίτι λαϊκής και εργατικής οικογένειας, στη νεολαία. Με το ψηφοδέλτιο στο χέρι, συζητάμε ξανά με όσους συναντηθήκαμε στην προεκλογική δουλιά και στους αγώνες, μιλώντας ξανά και ξανά για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της κόκκινης ψήφου.

Να μη χαθεί ούτε ώρα. Κάθε δικό μας κενό το γεμίζει ο αντίπαλος. Και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον αφήσουμε να το κάνει. Να κάνουνε τη νύχτα μέρα. Και έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε. Δύναμη που δίνουν τα αισιόδοξα μηνύματα από τους απλούς ανθρώπους του μόχθου. Να κάνουμε την αισιοδοξία αποφασιστικότητα και την αποφασιστικότητα δράση για να 'ναι η επόμενη μέρα ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

Καιρός...

Τα «έργα» τους ξεπούλημα,

υποταγή και «ζώνη»

μισθοί, συντάξεις ψίχουλα

και ακρίβεια που σκοτώνει

κι όμως την ψήφο σου ζητούν

Τρικούπη και Ρηγίλλης,

καιρός κοσμάκη και τους δυο

στο διάλο να τους στείλεις!

***

Τα «έργα» τους τα γνώρισες

κι απ' την καλή τα είδες

κι αυτοί που σε ρημάξανε

πουλάν τώρα ελπίδες

και σου ζητούν αδιάντροπα

πάλι να τους «σταυρώσεις»,

καιρός, κοσμάκη και τους δυο

στα ίσια να μουντζώσεις!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ