Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός στο «μεροκάματο του τρόμου»

Αλλος ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του στη διάρκεια της εργασίας του την Τρίτη 16 Σεπτέμβρη, στις 5 το απόγευμα στην αγροτική περιοχή Αγία Παρασκευή Βραστάμων Χαλκιδικής. Πρόκειται για τον 39χρονο Χασάν Τσαούς Αλή του Χουσεΐν από τη Ροδακινή Ροδόπης, που οδηγούσε μηχάνημα έργων (μπουλντόζα), το οποίο παρέκκλινε της πορείας του και ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα ο χειριστής του. Το νέο τραγικό θύμα στο «μεροκάματο του τρόμου» που δεν είχε ειδίκευση χειρισμού μηχανημάτων έργου, εργαζόταν στην εταιρία Α.Λ. ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΤΕΒΕ και ασχολούνταν κατά το χρόνο του ατυχήματος με εργασίες στην υπό κατασκευή περιφερειακή οδό Πολυγύρου - Ιερισσού.

οι υπεύθυνοι εργολήπτες αυτών των έργων σε μια προσπάθεια μεγιστοποίησης των κερδών τους υποχρεώνουν ανειδίκευτους εργάτες, που δε διαθέτουν τα απαραίτητα διπλώματα, να οδηγούν βαριά μηχανήματα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και οδηγώντας τους, όπως στην περίπτωση αυτή, στο θάνατο. Και ενώ αυτό επαναλαμβάνεται με μονότονη συχνότητα, κανένας υπεύθυνος φορέας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει την επικίνδυνη δραστηριότητα των εργοληπτών και εργολάβων ή τα προσόντα του προσωπικού που διαθέτουν για τεχνικές εργασίες, με αποτέλεσμα η εργατική τάξη να θρηνεί συνέχεια θύματα.

Στη Λάρισα

Ενας ακόμα εργαζόμενος έπεσε θύμα «εργατικού ατυχήματος», στη Λάρισα. Πρόκειται για τον Ζήση Κρυπάτζη, ο οποίος, αν και είχε την ειδικότητα βοηθού εργατοτεχνίτη, εργαζόταν ως χειριστής γερανογέφυρας στην επιχείρηση DS STEEL, που εδρεύει στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Λάρισας. Την ώρα που ο εργάτης δούλευε με τη γερανογέφυρα, η κοιλοδοκός την οποία μετέφερε έπεσε από το μηχάνημα - φαίνεται ότι υπήρχε πρόβλημα στις δαγκάνες της γερανογέφυρας - και προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του στο πόδι.

Η επιχείρηση προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες για το «ατύχημα» στον εργάτη, αλλά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η εργοδοτική ασυδοσία - στη συγκεκριμένη, αλλά και άλλες επιχειρήσεις - χρησιμοποιεί νέους εργαζόμενους, που δεν έχουν την απαιτούμενη ειδικότητα, ακριβώς για να πληρώνει χαμηλότερα μεροκάματα για να βγάζει περισσότερα κέρδη.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση του ΕΚΛ σημειώνει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, δεν παίρνονται μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, με αποτέλεσμα τα εργατικά ατυχήματα να είναι συχνά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καθεστώς τα «ατυχήματα» με νεκρούς και σακατεμένους εργάτες(2019-11-30 00:00:00.0)
Διπλό έγκλημα σε Γιάννενα και Οινόφυτα(2008-06-24 00:00:00.0)
Κι άλλος σακατεμένος εργάτης(2007-07-17 00:00:00.0)
Κι άλλος νεκρός εργάτης(2005-07-13 00:00:00.0)
Φρικτός θάνατος Ρουμάνου εργάτη(1999-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ