Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
Κοινό «όραμα» με τον Κ. Σημίτη

Σε μια «συνεπή και συνετή» διαχείριση του νεοφιλελευθερισμού εξαντλείται το όραμα της ηγεσίας της ΝΔ για τα επόμενα χρόνια, που επρόκειτο να παρουσιάσει χτες το βράδυ με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο Κ. Καραμανλής.

Από την ομιλία του γίνεται φανερό πως, δίνοντας εξετάσεις «αξιοπιστίας» και αφοσίωσης στα μεγάλα αφεντικά, ο πρόεδρος της ΝΔ τούς προσέφερε σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις, καθώς και εγγυήσεις ότι το παιχνίδι «δε θα είναι στημένο». Ταυτόχρονα, μην μπορώντας φυσικά να αγνοήσει ότι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο, μοίρασε ψίχουλα και άφθονες υποσχέσεις στα λαϊκά στρώματα, αποφεύγοντας, όμως, συνειδητά να δεσμευτεί σε οποιοδήποτε ουσιαστικό αίτημα του λαϊκού κινήματος.

Περιγράφοντας το όραμά του για τον 21ο αιώνα, το συνέδεσε άμεσα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της ΕΕ και συγκεκριμένα με τις αποφάσεις της Λισαβόνας για μια πιο ανταγωνιστική ευρω-οικονομία μέχρι το 2010. «Ολα τα κράτη - μέλη, είπε, έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σ' ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αλλαγών», συμπληρώνοντας ότι «σ' αυτό το πλαίσιο μπορούμε να κινηθούμε για να πραγματώσουμε ένα νέο όραμα στον 21ο αιώνα». Κεντρικός στόχος του κυβερνητικού προγράμματός του, «η ταχεία ανάπτυξη, με έμφαση στην ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνές εκπαιδευτικό, τουριστικό, τραπεζικό, ασφαλιστικό και ναυτιλιακό κέντρο», ευθυγραμμιζόμενος έτσι απόλυτα με το ρόλο που επιφυλάσσει το πολυεθνικό κεφάλαιο στο πλαίσιο του «διεθνούς καταμερισμού».

Επιχειρώντας να διαφοροποιηθεί από τη διαχείριση της κυβέρνησης Σημίτη, υπογράμμισε ότι θα κινηθεί με τόλμη και «νέους ρυθμούς», γιατί «χάσαμε χρόνο».

Αναφερόμενος στη «νέα οικονομική πολιτική» του, που τη χαρακτήρισε «βασικό πυλώνα της στρατηγικής μας», είπε ότι «χρειάζεται συνεπή και συνετή εφαρμογή της φιλελεύθερης επιλογής, της ελεύθερης οικονομίας». Ξεκαθάρισε ότι υπέρτατος στόχος είναι «η θεαματική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και σ' αυτόν υποτάσσονται οι επιμέρους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, απελευθέρωση όλων των αγορών, γνήσιες αποκρατικοποιήσεις, φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση των φορολογικών συντελεστών πρώτα και κύρια προς όφελος του κεφαλαίου - δεσμεύτηκε ειδικά για «δραστική μείωση του συντελεστή φορολογίας των αδιανέμητων κερδών» - κατάργηση του ΣΔΟΕ, ελκυστικά «αναπτυξιακά» κίνητρα στις επιχειρήσεις, κατάργηση ουσιαστικά των ελέγχων για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας τους...

Η «επανίδρυση του κράτους» αποσκοπεί, όπως είπε, στο να στηρίζει το κράτος την ιδιωτική πρωτοβουλία και να πάψει να την υπονομεύει! Εγγυήθηκε επίσης, απευθυνόμενος στα μεγάλα αφεντικά, «κανόνες δίκαιους, κοινούς για όλους και γνωστούς εκ των προτέρων». Αυτό το σημείο, υπογράμμισε, είναι η μεγάλη διαφορά από τη σημερινή πραγματικότητα, αφήνοντας αιχμές για τη διαπλοκή.

Στην «απελευθέρωση των αγορών» τα λαϊκά προβλήματα

Χαρακτηριστικές της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής του ήταν οι θέσεις που πήρε, για παράδειγμα, στα καυτά προβλήματα της ανεργίας και της ακρίβειας. Για την ανεργία, περιορίστηκε σε μια λακωνική αναφορά στη διαπίστωση του προβλήματος, παραπέμποντας στη γνωστή έκθεση της ΓΣΕΕ για να καταλήξει: «Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Εκπαίδευση - Ανάπτυξη - Απασχόληση»! Οσο για την ακρίβεια, επανέλαβε ό,τι ακριβώς λένε και πράττουν τα κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας έτσι τα κοντά ποδάρια της δημαγωγίας του. Ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας «όπλα μας είναι η απελευθέρωση των αγορών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού, ο αυστηρός έλεγχος του παραεμπορίου».

Απευθυνόμενος προς τους αγρότες, προσπάθησε να τους «πιάσει στο φιλότιμο» (και να υφαρπάξει την ψήφο τους), με την κούφια προσωπική δέσμευση ότι θα ηγηθεί προσωπικά για την προστασία των συμφερόντων τους στις Βρυξέλλες!

Απέφυγε να υιοθετήσει την πρόταση στελεχών του για καθιέρωση ενός «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» και εξάντλησε την κοινωνική ευαισθησία της πολιτικής του με την εξαγγελία συγκρότησης «ενιαίου ταμείου κοινωνικής μέριμνας», που θα καταγράφει και θα ενισχύει οικονομικά τους πλέον εξαθλιωμένους!

Επιχειρώντας μια «πρωθυπουργική» εμφάνιση, ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε τις αντιπολιτευτικές κορόνες, προκειμένου να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα είναι «όλων των Ελλήνων», ενώ δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει και όσους εργάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ότι «θα συνεχίσουμε μαζί το έργο που ήδη επιτελούν», προεξοφλώντας τη νίκη του στις εκλογές.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ