Κυριακή 14 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΗΔΙΑ
Συναισθηματική φόρτιση και δημοψήφισμα...

Σήμερα διεξάγεται το δημοψήφισμα για την ΟΝΕ και το ευρώ στη Σουηδία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το στρατόπεδο του ΝΑΙ είχε μεγάλες δυσκολίες να πείσει το λαό ότι η ΟΝΕ και το ευρώ είναι θετικά γι' αυτόν και τη Σουηδία. Το στρατόπεδο του ΟΧΙ ήταν μπροστά με 10-15% (50-57% για το ΟΧΙ, 40-42% για το ΝΑΙ).

Η δολοφονία, όμως, της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανα Λιντ, ίσως να αλλάξει το αποτέλεσμα. Ολα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συμφώνησαν να σταματήσουν την καμπάνια, αλλά το δημοψήφισμα να γίνει κανονικά. Η κατάσταση, όμως, είναι πολύ ευνοϊκή για τους σοσιαλδημοκράτες και το στρατόπεδο του ΝΑΙ, μια και υπάρχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπαθούν να συγκρίνουν τη δολοφονία αυτή με τη δολοφονία του Ούλαφ Πάλμε, το 1986. Τότε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές μετά τη δολοφονία του Πάλμε με μεγάλη πλειοψηφία.

Το γεγονός είναι ότι οι υποστηριχτές του ΝΑΙ, που είχαν επενδύσει τεράστια ποσά (500 εκατομμύρια κορόνες - γύρω στα 55 εκατομμύρια ευρώ), βλέπουν τώρα ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουν το δημοψήφισμα και αυτό λόγω της δολοφονίας της Ανα Λιντ.

Τα ερωτήματα, πάντως, γύρω από τη δολοφονία πληθαίνουν. Γιατί δεν είχε μαζί της σωματοφύλακες; Ποιος ήταν αυτός που τη δολοφόνησε και τι κίνητρα είχε; Πώς μπόρεσε να διαφύγει με ματωμένα ρούχα, όταν η αστυνομία ήταν εκεί μετά από 2-3 λεπτά; Γιατί δεν ειδοποιήθηκαν όλα τα περιπολικά της Στοκχόλμης παρά μόνο μετά από πέντε ώρες;

Το βράδυ της Κυριακής, θα έχουμε τουλάχιστον την απάντηση στο αν η Σουηδία θα μπει στην ΟΝΕ ή όχι. Θα μπορέσει το κεφάλαιο και σχεδόν όλο το πολιτικό σύστημα και με τη βοήθεια, αντικειμενικά, της δολοφονίας της υπουργού Εξωτερικών να πείσει το σουηδικό λαό;


Γιάννης ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ