Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ 2004
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ψήφο για «μία από τα ίδια»

Εν μέσω βροχής και... λέιζερ

Eurokinissi

Εν μέσω βροχής και... λέιζερ
Ψήφο για να συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική επειδή το ΠΑΣΟΚ «κουράστηκε», ζήτησε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να συγκαλύψει την ανυπαρξία διαφορετικής πολιτικής με καταιγίδα μηνυμάτων «εθνικής ενότητας».

Οι πανίσχυροι προβολείς που είχαν στηθεί στο Πεδίον του Αρεως για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ δεν μπόρεσαν να υποκαταστήσουν το θολό και ξεθωριασμένο όραμα που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επέμεινε μέχρι τέλος στο δημαγωγικό και λαοπλάνο λόγο του, μοιράζοντας γενικόλογες υποσχέσεις και ένα «καλό λόγο για όλους». Η πολυδιαφημισμένη «γιορτή της δημοκρατίας» δεν ήταν παρά ένα χολιγουντιανής έμπνευσης σόου, που δεν μπόρεσε να ζεστάνει την παγωμένη ατμόσφαιρα. Η ομιλία του προέδρου της ΝΔ ήταν «μία από τα ίδια», δεν περιείχε εκπλήξεις και πυροτεχνήματα της τελευταίας στιγμής. Το βάρος έπεσε στη διασκέδαση των ανησυχιών και των φόβων για ρεβάνς που υποδαυλίζει και το ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να χαλάσει τα σχέδια του άλλου μονομάχου για συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Ταυτόχρονα, ήταν ολοφάνερη η προσπάθεια καπηλείας των προβλημάτων για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική.

Εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του κόμματός του λέγοντας ότι «σήμερα, μπορείτε να μεταφέρετε παντού, ένα ξεκάθαρο μήνυμα, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα», διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι «αγκαλιάζουμε και ενώνουμε όλους τους Ελληνες», ζητώντας από τους οπαδούς του να «υψώσουν τη σημαία της Ελλάδας». «Πρώτα η Ελλάδα. Πρώτα οι Ελληνες. Πρώτα η ενότητα όλων. Δώστε τα χέρια και σε αυτούς που δε μας ψηφίζουν», είπε χαρακτηριστικά. Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα ανταποδώσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με έργα ευθύνης και συνέπειας, καθώς και ότι θα δώσει τις δυνάμεις του, υπηρετώντας, με ταπεινότητα και αποτελεσματικότητα, τον τόπο και την πατρίδα.

Ποντάροντας στην κούραση από την πολύχρονη διακυβέρνηση τού ΠΑΣΟΚ και τη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η πολιτική του, επανέλαβε ότι «το "Σύστημα ΠΑΣΟΚ" δεν μπορεί πια να κρατηθεί. Δεν πάει άλλο. Ο,τι είχε να δώσει το έδωσε. Είκοσι χρόνια στην εξουσία τους είδαμε, τους μάθαμε, τους ξέρουμε. Δεν αλλάζουν! Εγιναν κατεστημένο και μάχονται για τη συντήρηση».

Επιχείρησε να επωφεληθεί από τις «παλινωδίες» της προεκλογικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να αποφασίσουν τι θέλουν και τι εκπροσωπούν, «κράτος για όλους ή κράτος ΠΑΣΟΚ», «θετικές επιλογές ή φοβικά διλήμματα». Απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για τη διανομή του «συκοφαντικού» φυλλαδίου επέμεινε ότι πρόκειται για προβοκάτσια και παρακολούθηση.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δε νοιάστηκε για την ανεργία, ακρίβεια, τις περιφερειακές και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς και ότι έφερε νέα φτώχεια, μαρασμό στον αγροτικό τομέα, πτώση στον τουρισμό, αποβιομηχάνιση, αδιέξοδα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως ήταν αναμενόμενο οι αναφορές του για τις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές ήταν τηλεγραφικές, ενώ υπαινίχθηκε συνέχιση της λιτότητας όταν επισήμανε ότι η κυβέρνηση φεύγει αφήνοντας «μεγάλα ελλείμματα, κρυφά χρέη, κρυφά βιβλία».

Οραμά του, όπως είπε, είναι «το όραμα μιας δυναμικής και περήφανης πατρίδας. Το όραμα μιας κοινωνίας με περισσότερη συνοχή, περισσότερη αλληλεγγύη, περισσότερη ανθρωπιά, περισσότερη δικαιοσύνη». Το όραμά του, όμως αυτό, δεν υπηρετείται από την πολιτική που υποστηρίζει και περιλαμβάνεται στο κυβερνητικό πρόγραμμά του.

η χτεσινή ομιλία του όμως ήταν ένα παραλήρημα δημαγωγίας, ειδικά όταν απαριθμούσε τις «επτά προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης»:

1. «Μια κυβέρνηση για όλους τους Ελληνες».

2. «Δουλιές, δουλιές, δουλιές. Αυτό ζητούν οι Ελληνες σήμερα. Να δουλέψουν ζητούν. Ζητούν πίσω ένα κομμάτι από την αξιοπρέπεια που τους στέρησε το ΠΑΣΟΚ. Τη χαμένη αξιοπρέπεια του οικογενειάρχη που δεν έχει να πληρώσει το νοίκι. Τη χαμένη αξιοπρέπεια του γονιού που δεν μπορεί να εξασφαλίσει για τα παιδιά του τα στοιχειώδη»!

3. «Η σύγκλιση των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό όρο».

4. «Η στήριξη του αγροτικού κόσμου, της νέας επιχειρηματικότητας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα είμαι προσωπικά παρών στις κοινοτικές μάχες για τα αγροτικά προϊόντα μας».

5. «Ισοπολιτεία στην πράξη. Ιδια δικαιώματα, για όλους τους πολίτες. Ειδική μέριμνα για κάθε ομάδα του πληθυσμού, που αντιμετωπίζει ειδικά προβλήματα».

6. «Η αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της καθημερινότητας», όπως «η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας για όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν».

7. «Η απόλυτα επιτυχής διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ