Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΑΣΕ
Αλλη μια έκθεση - άλλοθι των ΝΑΤΟικών εγκλημάτων

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Οι υπηρεσίες του ΟΑΣΕ συνεχίζουν να αναζητούν άλλοθι για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί. Σ' αυτή τους την προσπάθεια συνέταξαν τώρα πάλι μια μακροσκελέστατη έκθεση... για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Κοσσοβάρων Αλβανών από τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις έως και την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών. Την έδωσε χτες στη δημοσιότητα κλιμάκιο αξιωματούχων του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους συντάκτες, η έκθεση του ΟΑΣΕ συντάχθηκε από καταθέσεις που έδωσαν σε αξιωματούχους του Οργανισμού περισσότεροι από 3.000 αυτόπτες μάρτυρες και πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί Κοσσοβάροι.

«Τα στοιχεία για τις πρόσφατες παραβιάσεις φανερώνουν ότι ο κύκλος της βίας δεν έχει κλείσει ακόμη», υποστήριξε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο, πρεσβευτής Νταν Εβερτς, που συνέταξε και την εισαγωγή της έκθεσης.

Η έκθεση περιγράφει μία σειρά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχτηκαν στο χρονικό διάστημα 1998 έως και τον Ιούνη του 1999. Οι παραβιάσεις, κατά τους συντάκτες της έκθεσης, χαρακτηρίζονται ως «το αποτέλεσμα μίας καλά σχεδιασμένης στρατηγικής της κυβέρνησης του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς». Επιπλέον, υποστηρίζεται πως οι σερβικές επιθέσεις κατά των Αλβανών αυξήθηκαν μετά την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο. Σε μια επίδειξη «ανθρωπιστικής» υποκρισίας στην έκθεση του ΟΑΣΕ καταγράφεται πως «τα χειρότερα εγκλήματα διαπράχτηκαν κατά ιδιαιτέρως ευπαθών ομάδων του αλβανικού πληθυσμού στο Κοσσυφοπέδιο, όπως παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες»...

Φυσικά, αναζητώντας τα άλλοθι της «αντικειμενικότητας», τα μέλη της αποστολής του ΟΑΣΕ «κατάφεραν» να... παρατηρήσουν και ένα εντεινόμενο «κλίμα ανοχής σε αυξανόμενες πράξεις αντεκδίκησης» από την άφιξη των πολυεθνικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Αναφέρουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατέγραψαν εκτελέσεις, απαγωγές, εκβιασμούς και εκφοβισμούς κυρίως κατά του σερβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου. Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν επιπλέον και τις μαζικές εξόδους των τσιγγάνων του Κοσσυφοπεδίου μετά το μπαράζ επιθέσεων εναντίον τους, δίχως ωστόσο να κατονομάζονται οι δράστες... Προστίθεται επίσης πως από τον περασμένο Ιούνη έως και τον Οκτώβρη πυρπολήθηκαν «σχεδόν 280 σπίτια και άλλα κτίρια ή περιουσίες που ανήκουν σε Σέρβους ή άλλες μειονότητες». Τα πραγματικά στοιχεία, όμως, όσον αφορά τα θύματα του μπαράζ διώξεων και βίας κατά του σερβικού πληθυσμού και άλλων μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο αποσιωπούνται...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χρονικό του εκρηκτικού «κοκτέιλ» πολλών αστέρων...(2004-03-21 00:00:00.0)
Καταδικάζουν τη βία σε βάρος των μειονοτήτων...(2001-04-21 00:00:00.0)
Απειλεί με «μέτρα» το ΝΑΤΟ(2000-02-18 00:00:00.0)
Υπό το βάρος επεισοδίων, γίνονται διπλωματικές συναντήσεις(1999-03-02 00:00:00.0)
Διαπιστώσεις Χόλμπρουκ, κατηγορίες Μιλόσεβιτς και θρήνος στο Πετς...(1998-12-17 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ