Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Κοινή δράση ενάντια στη Νέα Τάξη

Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 5ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας -Μοραβίας

Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συνέδρους του 5ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχίας -Μοραβίας.

Το συνέδριό σας γίνεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Τη σφραγίδα σ' αυτές τις εξελίξεις έβαλε όχι μόνο η αδίστακτη και δολοφονική επίθεση του ΝΑΤΟ ενάντια στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, αλλά και η υπογραφή του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ προσανατολίζονται πλέον να εντείνουν ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις τους, όχι μόνο ενάντια στις ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και σε κάθε λαό που αντιστέκεται στα σχέδιά τους.

Ετσι βλέπουμε απροκάλυπτα να καταπατούν το διεθνές δίκαιο, αναγορεύοντας τους εαυτούς τους με το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ σε παγκόσμιους χωροφύλακες. Με το «Σύμφωνο Σταθερότητας» προσπαθούν να «νομιμοποιήσουν» την πολιτική των επεμβάσεών τους σ' όλους τους τομείς της εσωτερικής ζωής των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όχι μόνο έχουν αποθρασυνθεί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αλλά και τα πολυεθνικά μονοπώλια, που έχουν εξαπολύσει μια τεράστια σε μέγεθος επίθεση ενάντια στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων και ειδικά της νεολαίας, σ' όλον τον κόσμο. Ολη αυτή την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, την οργανώνουν και την καθοδηγούν ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ).

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας πρωτοστατούν στη χώρα μας στην οργάνωση της εργατικής τάξης και του λαού και της νεολαίας, ενάντια στα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα. Ετσι αναπτύσσονται μαζικοί αγώνες και κινητοποιήσεις, εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων στρωμάτων και κυρίως της νεολαίας.

Ταυτόχρονα στην Ελλάδα το Κόμμα μας, αλλά και άλλες μαζικές φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις αγωνίζονται με μαζικότατες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και πορείες προς την αμερικάνικη πρεσβεία, για να μην περάσουν τα σχέδια της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων». Σχέδια που οδηγούν σε αλλαγή των συνόρων, σε πλήρη αποσταθεροποίηση και μεγάλη αιματοχυσία τους λαούς των Βαλκανίων. Αυτά τα σχέδια ήρθε να επισημοποιήσει και η περιοδεία του κ. Κλίντον στην Ελλάδα, την Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής.

Τις μέρες αυτές παρακολουθούμε τις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται από χιλιάδες ανθρώπους, στην καρδιά των ΗΠΑ, στο Σιάτλ, ενάντια στην πολιτική και τους σχεδιασμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Κινητοποιήσεις που αντιμετωπίζονται με βάρβαρους τρόπους από τις δυνάμεις καταστολής και την Εθνοφρουρά των ΗΠΑ. Αυτοί οι μαζικοί αγώνες, μαζί με άλλους που αναπτύσσονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι, οι λαοί ανασυντάσσονται και αντιπαλεύουν τη νέα τάξη που προωθούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο. Μέρα με τη μέρα διαψεύδονται όλοι εκείνοι που υποστήριζαν ότι με τις ανατροπές του 1989-1991 είχαν «τελειώσει» με τους κομμουνιστές.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το 15ο Συνέδριο του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, καθόρισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Μετώπου Πάλης. Στο λαϊκό αυτό μέτωπο καλούνται να ενώσουν τις προσπάθειές τους όλες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να αγωνιστούν, να αντιπαλέψουν, να ανατρέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για ν' ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό.

Θεωρούμε ότι, στις νέες συνθήκες, η ανασύνταξη των κομμουνιστικών και εργατικών δυνάμεων σε όλο τον κόσμο, οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, τη συνεργασία και την κοινή δράση των κομμάτων μας ενάντια στη νέα τάξη είναι το πρώτο μέλημα του Κομμουνιστικού Κινήματος. Ειδικότερα η συντονισμένη πάλη των λαών είναι ο μόνος δρόμος, για να διασφαλιστεί η ειρήνη, για να ματαιωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Σ' αυτήν την προσπάθεια πρωτοπόρο ρόλο καλούνται να παίξουν οι κομμουνιστές. Είναι ανάγκη τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα να συντονίσουν τη δράση τους και να διαμορφώσουν μια κοινή στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό και τα σχέδιά του.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας και στην υλοποίηση των αποφάσεών του, για το καλό των αποφάσεων της Τσεχίας, στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στη χώρα σας, καθώς και στην παραπέρα ανάπτυξη των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των κομμάτων μας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση(8/12/2015)
Συμβολή στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος(12/10/2014)
Το ΝΑΤΟ εχθρός της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου(5/9/2014)
Πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καπιταλιστική εκμετάλλευση(21/6/2013)
Οι εργάτες δέχονται επίθεση σε όλη την Ευρώπη(23/5/2009)
Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που θέλουμε(8/6/2004)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org