Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Τελεσίγραφο στους κατοίκους του Γκρόζνι

Ρωσικό πυροβολικό σε δράση

Associated Press

Ρωσικό πυροβολικό σε δράση
ΓΚΡΟΖΝΙ.- Η ρωσική πολεμική αεροπορία έριξε φυλλάδια στην περιοχή της πρωτεύουσας της Τσετσενίας χτες, προειδοποιώντας τους κατοίκους της ότι έχουν πέντε μέρες να την εγκαταλείψουν - αλλιώς κινδυνεύουν να χάσουν τις ζωές τους.

«Αυτοί που θα μείνουν θα θεωρηθούν τρομοκράτες», αναφέρει το φυλλάδιο, το περιεχόμενο του οποίου μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. «Θα πληγούν με πυροβολικό και αεροπορία. Δε θα υπάρξουν επιπλέον συνομιλίες. Ολοι εκείνοι που δε θα εγκαταλείψουν την πόλη θα σκοτωθούν. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε».

Το φυλλάδιο υπόσχεται μια ασφαλή δίοδο για τους αμάχους διαμέσω του χωριού Περβομάισκογιε, στη γειτνιάζουσα περιοχή του Νταγκεστάν, που θα είναι διαθέσιμη ως το ερχόμενο Σάββατο.

Ρώσοι στρατιωτικοί δήλωναν χτες σε Δυτικούς δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις τους έχουν περικυκλώσει από όλες τις πλευρές τους περίπου 5.000 αντάρτες που έχουν οχυρωθεί στο Γκρόζνι.«Θα τους διαλύσουμε. Αν φύγουν, θα τους διαλύσουμε στα βουνά», είπε ο στρατηγός Βλάντιμιρ Μπουλγκάκοφ.

«Ο στόχος των δυνάμεων ασφαλείας είναι να δυναμώσουν το κράτος», δήλωσε σχετικά ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν. Εξηγώντας ότι «μπορούμε να είμαστε ελκυστικοί για τη Δύση (σ. σ.: ως αγορά), μόνο όσο είμαστε ένα ικανό και ισχυρό κράτος» (!).

Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις στον Καύκασο απελευθέρωσαν χτες δύο στρατιωτικούς που είχαν απαχθεί από Τσετσένους αντάρτες στις 14 Μάρτη και κρατούνταν όμηροι. Πρόκειται για τον αντισυνταγματάρχη Βαντίμ Αλτουκόφ και τον υπολοχαγό Βιτάλι Μπρουγιάκο. Οι δύο αξιωματικοί είχαν απαχθεί από νοσοκομείο στο Κισλοβόντσκ, όπου νοσηλεύονταν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org