Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Το «ραντεβού» του Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ .-

Το μεγάλο ραντεβού, η μεγάλη αναμέτρηση για τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ έφτασε, καθώς σήμερα ανοίγει τις πύλες του το συνέδριο του «Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος»(SPD).

Η πολύ πρόσφατη εκλογική κακοδαιμονία και η «ελεύθερη πτώση» του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μετρά μόλις δεκατρείς μήνες στην εξουσία, που οφείλεται στις οικονομικές και πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης είναι σίγουρο ότι θα απασχολήσουν τους συνέδρους. Πολλοί αναμένουν και μια μεγάλη σύγκρουση, άλλοι πλέον πιστεύουν ότι το Συνέδριο έπαψε να αποτελεί εφιάλτη για τον Σρέντερ από τότε που ο καγκελάριος αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα στην πολιτική έναντι των νόμων της αγοράς και παρενέβη, για να σώσει την εταιρία Holzmann, δεύτερη σε μέγεθος στον τομέα της οικοδομής!

Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ξέρει να κάνει στροφή 180 μοιρών, όταν κρίνει ότι αυτό θα του αποφέρει πολιτικά οφέλη, ο Σρέντερ εγκατέλειψε για άλλη μια φορά στα λόγια τις νεοφιλελεύθερες θέσεις του «Νέου Κέντρου», γερμανική εκδοχή του «Τρίτου Δρόμου», και στράφηκε προς την «καρδιά» του κόμματός του και κυρίως απευθύνεται στα παλιά παραδοσιακά στελέχη του κόμματος.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις αυτού του συνεδρίου, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ψηφιστεί, είναι και ένα κείμενο έντονα επικριτικό προς τον «Τρίτο Δρόμο» που συνέταξαν τον περασμένο Αύγουστο Αριστεροί βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αφού... «σε μια οικονομία όλο και πιο παγκοσμιοποιημένη, η πολιτική πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο», τονίζεται στο κείμενο.

Συνάμα ο Σρέντερ άλλαξε ακόμη και στιλ, αφήνοντας τα κοστούμια των μεγάλων σχεδιαστών, προκειμένου να δείξει ότι ξέρει να κάνει οικονομίες, όπως απαιτεί ο προϋπολογισμός λιτότητας της κυβέρνησής του για το 2000! Ετσι, ο Σρέντερ ελπίζει ότι στο αυριανό συνέδριο θα λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από το κόμμα του που θα φτάσει, αν δεν ξεπεράσει, το ιστορικό 75.98% που έλαβε τον περασμένο Απρίλη, όταν το έκτακτο συνέδριο τον όρισε διάδοχο του Οσκαρ Λαφοντέν. Τώρα, αν θα τον πιστέψουν οι Σύνεδροι, θα φανεί...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ