Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Στις 9 Σεπτέμβρη η πλατιά συγκέντρωση

Πλήθος μαζικών φορέων αναμένεται να πάρουν μέρος στη σύσκεψη, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προτείνει και ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα νέο ληστρικό εκλογικό νόμο. Η ΝΔ διαφωνεί, δε δέχεται το διάλογο και στηρίζει ένα παρεμφερές καλπονοθευτικό σύστημα, το οποίο επί δικής της διακυβέρνησης είχε θεσμοθετήσει. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού θέλουν όχι μόνο να κυβερνήσουν, αλλά να εγκλωβίσουν όσο το δυνατό πλατύτερες λαϊκές δυνάμεις στο αστικό πολιτικό σύστημα που πρέπει να λειτουργεί, χωρίς τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής. Και τα εκλογικά συστήματα που στηρίζουν και προωθούν, τους δίνουν αυτή τη δυνατότητα...

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς, το μαζικό λαϊκό κίνημα αντιδρά οργανωμένα. Εκατοντάδες είναι ήδη οι μαζικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, που, με ανακοινώσεις και αποφάσεις των οργάνων τους, δηλώνουν ότι θα αντισταθούν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και θα απαιτήσουν την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ομοσπονδίες, Συνδικάτα, Ενώσεις και Σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, αλλά και πλήθος προσωπικοτήτων του τόπου έχουν μπει στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Η έντονη δραστηριότητα που αναπτύσσουν εδώ και αρκετές μέρες πολλοί μαζικοί φορείς αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και άλλη προοπτική μετά τη συμμετοχή πολλών απ' αυτών στη συγκέντρωση - σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα», με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - το αναγκαίο εκλογικό σύστημα». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν σε μια πλατιά σύσκεψη μαζικούς φορείς, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα καθώς και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η κίνηση αυτή θα πάρει, λοιπόν, «σάρκα και οστά», μετά την επίσημη τελικά πρόσκληση που δημοσιοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη οι τρεις εκπρόσωποι των κομμάτων.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις μαζικών φορέων και έχουν υπάρξει αποφάσεις για συντονισμό της δράσης, με στόχο την εφαρμογή της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, ενάντια σε όλα τα καλπονοθευτικά συστήματα, ενώ προγραμματίζονται και πολλές ακόμα. Το μαζικό κίνημα, λοιπόν, ανέλαβε δράση και μάλιστα δηλώνει έτοιμο να δυναμώσει την πάλη του. Αυτό, ακριβώς ήταν και το μήνυμα που έστειλαν οι πρόεδροι δύο μεγάλων Ομοσπονδιών της χώρας, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ρ» και ζήτησε να καταθέσουν τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.

Η εργατική τάξη θα υπερασπιστεί την ψήφο της

Ο Ανδρέας Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, στη δήλωσή του τόνισε:

«Η διεκδίκηση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος της χώρας, ως πάγιου εκλογικού συστήματος για όλους τους μαζικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι πρώτα και κύρια υπόθεση του εργατικού κινήματος.

Σήμερα, που ο εκλογικός νόμος βρίσκεται στο προσκήνιο, η εργατική τάξη πρέπει να κινηθεί στη γραμμή των δικών της συμφερόντων.

Να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που χρησιμοποιούν τον εκλογικό νόμο για να θωρακίσουν το δικομματισμό, που επεκτείνουν μέσω αυτοδύναμων (σταθερών!) προσηλωμένων στις εντολές του κεφαλαίου κυβερνήσεων, που προκύπτουν μέσα από καλπονοθευτικά συστήματα, τα αντιλαϊκά μέτρα που καταδικάζουν εργαζόμενους στην ανεργία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση και ανατρέπουν εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Να διεκδικήσει την απλή ανόθευτη αναλογική, ως βήμα εκδημοκρατισμού και ισοτιμίας της ψήφου, συνδέοντας αυτή τη διεκδίκηση με την πάλη για ισχυροποίηση της αγωνιστικής λαϊκής συσπείρωσης, την πάλη για να τορπιλίσει τη σταθερότητα της πολιτικής τους, να ανατρέψει αυτήν και τους φορείς της».

Θα ανταποκριθούμε
στις προσπάθειες συντονισμού της δράσης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού και Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) Δήμος Θεοδώρου, στη δήλωσή του υπογράμμισε:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια της εφαρμογής της αντεργατικής, αντιλαϊκής της πολιτικής και θέλοντας να θωρακίσει και να ισχυροποιήσει το καλπονοθευτικό σύστημα στη χώρα, φέρνει ξανά για συζήτηση νέο εκλογικό νόμο. Μ' αυτό το νομοσχέδιο διατηρείται η ίδια αντιδημοκρατική λογική που μετατρέπει τη μειοψηφία στο λαό σε πλαστή κυβερνητική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο να ισχυροποιήσει το δικομματισμό και το διπολισμό, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους με τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σχήματα για την εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Η λογική των σταθερών κυβερνήσεων έχει ως αποτέλεσμα τα αντιλαϊκά μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους στη σκληρή λιτότητα και την ανεργία, στην ανατροπή των εργασιακών, κοινωνικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα καταδικάζει τέτοιες πρακτικές. Θα αγωνιστούμε με όλε μας τις δυνάμεις, για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Η ΟΕΚΙΔΕ θα ανταποκριθεί στις προσπάθειες συντονισμού της δράσης, για να επιβληθεί ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα που θα κατοχυρώνει την ισοτιμία της ψήφου, την απλή αναλογική».


Π.Θ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαγωνισμός» καλπονοθευτικών συστημάτων με κοινό στόχο την αντιλαϊκή «κυβερνησιμότητα»(2020-01-24 00:00:00.0)
Συμφωνία των αστικών κομμάτων στα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα(2020-01-17 00:00:00.0)
Αντιδραστικές αλλαγές στα σκαριά(2019-09-07 00:00:00.0)
Απλή ΑΝΟΘΕΥΤΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ εδώ και τώρα(2003-08-07 00:00:00.0)
Στους δρόμους ο διάλογος(2003-07-31 00:00:00.0)
Δεν παραιτούμαστε από το αίτημα για απλή αναλογική(2003-07-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ