Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΦΙΕΣΤΕΣ και ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...

(ούτε λέξη για την ταμπακέρα)

ΟΙ ΦΙΕΣΤΕΣ και τα κάθε λογής πανηγύρια που γίνονται για να γιορτάσουμε πως μπήκαμε στο στερνό χρόνο των Ολυμπιακών Αγώνων με τίποτε δεν μπορούν ν' αποκρύψουν πως πάνω στην πλάτη του λαού φορτώθηκαν κι εξακολουθούν να φορτώνονται βάρη ασήκωτα. Τα αποκαλούμενα «ολυμπιακό πνεύμα» και «ολυμπιακό ιδεώδες» αποτελούν μύθο. Από την αρχαιότητα ως την εποχή μας κυριαρχούσαν και κυριαρχούν οικονομικοπολιτικά συμφέροντα αργυρώνυτων εξουσιών και αθλητών. Η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν αφορά ούτε τους πολίτες ούτε τον πολιτισμό, αλλά τις κερδοσκοπικές φιλοδοξίες και τα αναγκαία έργα υποδομής, με συνέπεια οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των λαών, με πολλές περιβαλλοντικές καταστροφές.

ΜΙΑ τελευταία ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας δίνει μια αποστομωτική απάντηση σ' όλες αυτές τις φιέστες και τα πανηγύρια που οργανώνει η κυβέρνηση, η «Αθήνα 2004» και η ομάδα πλουσιοπάροχα αμειβομένων κονδυλοφόρων, ντόπιων και ξένων.

ΠΑΧΙΕΣ κουβέντες - θριαμβολογίες - τονίζεται στην ανακοίνωση - προπαγανδιστικά τρικ... Δηλώσεις, αυταρέσκεια και καλέσματα στελεχών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης προς τον ελληνικό λαό να υπομείνει και να συσπειρωθεί γύρω από την Ολυμπιάδα του 2004...

ΑΛΛΑ για την ταμπακέρα ούτε κουβέντα! Ποιος ίδρωσε, ποιος μάτωσε και θα χρυσοπληρώνει την Ολυμπιάδα; Ποιος θα ωφεληθεί; Η διοργάνωση των Αγώνων και τα ολυμπιακά έργα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων ή τις απαιτήσεις και τα σχέδια της οικονομικής ολιγαρχίας; Είναι μια Ολυμπιάδα, που έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των πολυεθνικών, των χορηγών της ΔΟΕ, με το μεγάλο κεφάλαιο.

ΚΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπογραμμίζει πως «ούτε κουβέντα για τους εκατοντάδες σακατεμένους εργαζόμενους, τους εννέα νεκρούς οικοδόμους, που θεμελίωσαν σειρά ολυμπιακών έργων, ποτίζοντας με το αίμα τους τα κέρδη των κατασκευαστικών μεγαλοεταιριών και ομίλων εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας».

ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ - κάτεργα, που γι' αυτά δε βγαίνει άχνα για όσα συνέβησαν, αλλά και για όσα συμβαίνουν σήμερα για να στηθούν τα έργα που θα φιλοξενήσουν τους Αγώνες. Είναι η κατάργηση δικαιωμάτων, ΣΣΕ, ατελείωτες και ανασφάλιστες υπερωρίες, έλλειψη μέτρων ασφάλειας κλπ.

ΜΠΟΡΕΙ μήπως να ξεχαστεί πως στο όνομα της ασφάλειας των Αγώνων, πάρθηκαν μέτρα που εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή και φαλκιδεύουν λαϊκές ελευθερίες;

ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ για τους Ολυμπιακούς φυσικά δεν «έκλεισαν». Αλλά είναι ολοφάνερο πως ο λαός θα είναι ο μεγάλος χαμένος, στην πλάτη του θα πέσουν όλα. Και στους χρυσοκάνθαρους της πλουτοκρατίας κέρδη και πάλι κέρδη. Οι φιέστες και τα πανηγύρια δε συγκαλύπτουν αυτή την αλήθεια.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ