Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η απόφαση της ΕΕ κατά της Κούβας

Η απόφαση που σηματοδοτεί την επανεξέταση των σχέσεων με την Κούβα και ανακοινώθηκε από την Ελληνική Προεδρία εκδόθηκε στις 5 Ιούνη 2003, με αφορμή και πρόσχημα τις «κατακριτέες ενέργειες ενάντια στους διαφωνούντες πολίτες και ανεξάρτητους δημοσιογράφους καθώς και την επιστροφή του μέτρου της θανατικής ποινής». Είναι η απόφαση που σήμερα χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για να μη σταλεί επίσημη πρόσκληση στον Κουβανό Πρόεδρο θα παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Αυτή η ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας αποτελεί μέρος ενός ενορχηστρωμένου σχεδίου ανατροπής και δε σταματά στις λεκτικές νουθεσίες και εκκλήσεις, αλλά προχωρά ένα βήμα επιπλέον: Διπλωματικές κυρώσεις έναντι της Κούβας. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται επί λέξει:

«Δεδομένης της σημερινής κατάστασης στην Κούβα, η ΕΕ αποφασίζει ομόφωνα:

  • Να περιορίσει τις διμερείς κυβερνητικές επισκέψεις υψηλού επιπέδου - να περιορίσει την προβολή της συμμετοχής των κρατών - μελών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις
  • Να καλεί Κουβανούς αντιφρονούντες σε εορτασμούς εθνικών επετείων - να προβεί σε επαναξιολόγηση της κοινής θέσης της ΕΕ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ