Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μελετώνται αλλαγές στο «σχέδιο Ανάν»

Συνεχίζονται στην Κύπρο οι μελέτες για τις νομικές, οικονομικές και πολιτικές πτυχές του «σχεδίου Ανάν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι λειτουργούν κανονικά οι κοινές επιτροπές Κύπρου και Ελλάδας για το Κυπριακό και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι συνεχίζονται ταυτόχρονα και οι μελέτες επί νομικών, οικονομικών και πολιτικών πτυχών του «σχεδίου Ανάν».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη Λευκωσία ανέφερε ότι, μετά την ολοκλήρωσή της εργασίας, οι μελέτες θα τεθούν υπό την κρίση των μελών του Εθνικού σΣμβουλίου για λήψη απόφασης αναφορικά με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν επί του «σχεδίου Ανάν», όταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στη Χάγη και ότι οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς βρίσκονται στο τραπέζι από τις 26 του Φλεβάρη. «Η θέση μας είναι ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις στη βάση του "σχεδίου Ανάν", χωρίς προϋποθέσεις, με στόχο να υπάρξει ένα σαφώς λειτουργικό σχήμα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε πως όλοι αναγνωρίζουν ότι οι συνθήκες, όπως διαμορφώνονται, επιβάλλουν την αλλαγή ορισμένων σημείων του «σχεδίου Ανάν».

Οι εκλογές στα κατεχόμενα

Συμφέροντα στην ελληνοκυπριακή πλευρά από ενδεχόμενη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές στα κατεχόμενα, βλέπει ο Ραούφ Ντενκτάς και καλεί τους Τουρκοκυπρίους να αντιληφθούν τα παιγνίδια που παίζονται, κατά την έκφρασή του, και να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ντενκτάς, η οποία βλέπει τους Τουρκοκυπρίους ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και σφετερίζεται, κατά την έκφρασή του, τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τώρα λόγω συμφερόντων, ξεσηκώνεται για τη νίκη της αντιπολίτευσης.

Ο Ντενκτάς, ο οποίος δηλώνει ότι κόπτεται για τη λύση του Κυπριακού, καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, εάν επιθυμεί να γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, να αποδεχτεί ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί με τις κυριαρχίες και τα κράτη τους και τη συνέχιση των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Καλεί επίσης τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να προχωρήσει στην επίλυση του θέματος των περιουσιών και να παύσει να απειλεί, όπως ισχυρίστηκε, τους Ελληνοκυπρίους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του για αποζημιώσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στους ισχυρισμούς του Ραούφ Ντενκτάς, είπε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι η αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς και οι σοβινιστικές και εξτρεμιστικές θέσεις του αποτελούν βασικό εμπόδιο στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ανέφερε επίσης ότι επιβάλλεται αλλαγή γραμμής από την Αγκυρα, η οποία στηρίζει την πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς και την προσπάθεια των κομμάτων που τον στηρίζουν για να κερδίσει τις λεγόμενες εκλογές.

Ας σημειωθεί πως αρνητική είναι η απάντηση του Ραούφ Ντενκτάς στο αίτημα της κυβέρνησης για λειτουργία του Γυμνασίου του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, της κατεχόμενης κωμόπολης στην Καρπασία.

Η κυβέρνηση ενημερώθηκε χτες το πρωί σχετικά από τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς δικαιολόγησε την ενέργειά του, λέγοντας ότι δήθεν προβάλλονται εμπόδια σε Κύπριους που θέλουν να διαθέσουν την περιουσία τους.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει περιορισμούς σε κανένα Ελληνοκύπριο που θα ήθελε να διαθέσει την περιουσία του.

Πάλι για τις αποζημιώσεις...

Με σκληρή γλώσσα σχολίασε ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τις πληροφορίες ότι πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, που ισχυρίζεται πως ενεργεί εκ μέρους άλλων 200, απειλεί την κυβέρνηση ότι αν δεν «παγώσει» τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, θα προσφύγει στον Ντενκτάς για αποζημιώσεις.

Ο Γ. Ομήρου είπε πως πρόκειται για συνεργασία με τις δυνάμεις κατοχής και για ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν γην και ύδωρ στον κατακτητή. Μπορεί, πρόσθεσε, να υπάρχουν ελλείμματα όσον αφορά την ίση κατανομή βαρών και τη μεταχείριση των προσφύγων, αλλά αποτελεί προσβολή για τον προσφυγικό κόσμο να λένε μερικοί ότι δε βοηθήθηκαν όσο έπρεπε οι εκτοπισμένοι και επομένως κάποιος έχει άλλοθι να καταφύγει στον Ντενκτάς.

Ο Γ. Ομήρου είπε ότι επί γερμανικής κατοχής όσοι συνεργάζονταν με τον κατακτητή ονομάζονταν δωσίλογοι. «Μήπως ξεχάσαμε την ιστορία;», ρώτησε ο Γ. Ομήρου.

Ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης τόνισε την ανάγκη καθολικής καταδίκης του φαινομένου.

Βεβαίως, πρόσθεσε, υπάρχουν πολλά τα οποία μπορούν να ειπωθούν ως κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισε η πολιτεία το προσφυγικό ζήτημα, όμως σε καμιά περίπτωση η όποια κριτική δεν μπορεί να δικαιολογήσει στάσεις, όπως αυτή, που είδαμε το τελευταίο διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ