Τετάρτη 27 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομορφος κόσμος για «σύγκλιση... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου στη βόρεια γερμανική πόλη Βρέμη σε ποσοστό 8%, μαζί με τα βιβλία και τα τετράδιά τους, παίρνουν απαραιτήτως μαζί τους στο σχολείο και το όπλο τους, ενώ ένας στους δέκα έχει απειλήσει συμμαθητές του με το όπλο ή τους έχει εκβιάσει. Αυτά προκύπτουν από σχετική έρευνα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Μετά από την έρευνα αυτή που έγινε σε 4 χιλιάδες μαθητές ηλικίας 12 έως και 17 ετών στη συγκεκριμένη πόλη, το 90% των νεαρών που ρωτήθηκαν σχετικά, δήλωσαν ότι η προσφυγή στη βία αιτιολογείται στην περίπτωση της νόμιμης άμυνας. Λίγο λιγότεροι από το 3% δήλωσαν ότι έχουν απειλήσει ή έχουν εκβιάσει συμμαθητές τους με το όπλο τους, που ήταν από μαχαίρι έως περίστροφο μικρού ή μεγάλου διαμετρήματος. Παράλληλα, ένας στους 20 μαθητές ομολόγησε ότι έχει «ξαφρίσει» χρήματα ή αντικείμενα από συμμαθητές του. Τέλος, ένας στους τρεις μαθητές δήλωσε ότι φοβάται να πάει μόνος στην τουαλέτα του σχολείου και ένας στους τέσσερις ότι «τρέμει το φιλοκάρδι» του κάθε πρωί που πρέπει να πάει στο μάθημα... Τι άλλο να προσθέσει κανείς; Ομορφος κόσμος, άγριος - ανώτερος πολιτισμός, που πολλοί δικοί μας έχουν φαγωθεί να του μοιάσουμε, για να πετύχουμε τη «σύγκλιση» - χατίρι στην αστική μας τάξη...

Λασκαρισμένα... φρένα

«Φρένο στις υπερ-τιμές», έγραφε χτες η μια εφημερίδα που είχε φροντίσει να κοτσάρει και μια φωτογραφία του Κουλούρη στην πρώτη της σελίδα... «Δυνατό χτύπημα στην αισχροκέρδεια», έγραφε η άλλη κ.ο.κ. Στο μεταξύ από τότε που ο Κουλούρης έχει πάρει τους δρόμους (αγκαζέ με τις κάμερες...) και κυνηγάει - τάχα μου - κερδοσκόπους, οι τιμές στα τσιγάρα αυξήθηκαν περί τις 70 δραχμές, στη βενζίνη 20 δραχμές, ετοιμάζονται αυξήσεις στη ΔΕΗ, στα δίδακτρα έρχονται αυξήσεις έως και 12%, στα οπωροκηπευτικά έχει χαθεί ο μπούσουλας και πάει λέγοντας...

Κατά τα λοιπά, αυτοί επιμένουν να μιλούν για «φρένο» (!) στις τιμές, συναγωνιζόμενοι (Κουλούρηδες και φιλοκουλούρηδες) ποιος θα πατήσει περισσότερο το «γκάζι» της πολιτικής φτήνιας και της υποκρισίας.

Ερμαια των δουλεμπόρων

Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο βαράνε τον εργάτη. Η παράφραση της παροιμίας αφορά στη συνδυασμένη δράση κυβέρνησης και εργοδοτών, με στόχο το τσαλαπάτημα της εργατικής τάξης. Μια ακόμα είδηση από το εργατικό ρεπορτάζ έρχεται να επιβεβαιώσει το σχόλιο. Μια εργάτρια δούλευε 12 μήνες στα ΕΛΤΑ, αλλά ως ενοικιαζόμενη από τη δουλεμπορική εταιρία «ΜΑΝΠΑΟΥΕΡ». Στο 12μηνο ζήτησε το αυτονόητο: Τη μετατροπή της σύμβασής της σε αορίστου χρόνου και την αύξηση του μισθού της στο επίπεδο που ορίζει η συλλογική σύμβαση του χώρου. Απολύθηκε πάραυτα! Για να αποδειχτεί στην πράξη τι εννοούσε ο τότε υπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας, όταν προωθούσε το νόμο για τη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών. Ισχυριζόταν ότι έτσι θα μπει μια τάξη στο μέχρι τότε παράνομο κύκλωμα της σύγχρονης δουλεμπορίας. Τώρα ξέρουμε τι ακριβώς είναι αυτή η τάξη. Οπως και πόσο δίκιο έχει το ΠΑΜΕ, όταν καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να τσακίσουν με την πάλη τους το χέρι των δουλεμπόρων και της κυβέρνησής τους.

Και δε δίνει και ληστεύει

Δεν περνάει μέρα που να μην προπαγανδιστεί δεόντως η φροντίδα της κυβέρνησης για τους άνεργους. Παραδόξως κανείς από τους εκλεκτούς συναδέλφους που παπαγαλίζουν ό,τι τους πλασάρει το κυβερνητικό επιτελείο δεν μπαίνει στον κόπο να παραθέσει απλώς κάποια νούμερα. Οπως αυτά που παρουσίασε χτες το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΟΑΕΔ Χρ. Κατσιώτης. Νούμερα που αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση επιχειρεί να έχει οφέλη, κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Για το 2003 από τα 645 δισ. δρχ. προϋπολογισθέντων εσόδων του ΟΑΕΔ η κυβέρνηση διέθεσε κι αυτό μόνο στα χαρτιά όλα κι όλα 32 δισ. δρχ. που αντιστοιχούν στο 4,96% του προϋπολογισμού. Στην πραγματικότητα έδωσε μόνο 6 δισ. δρχ. που αντιστοιχούν στο 0,92% του προϋπολογισμού. Τα υπόλοιπα απλά γράφονται στον προϋπολογισμό. Αυτή, τόση, είναι η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού για την προστασία των ανέργων. Σα να μη φτάνει αυτό η κυβέρνηση προκαλεί. Γιατί όχι μόνο δε δίνει, αλλά αρπάζει και τις εισφορές των εργαζομένων και τις δίνει στους εργοδότες. Εχοντας συνένοχη σ' αυτή τη λεηλασία και την ηγεσία της ΓΣΕΕ που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική.

«Κοσμογονία» για το κεφάλαιο...

Πολύ μελάνι χύνεται, τις τελευταίες μέρες, σε αναλύσεις για τις ανάγκες του εκπαιδευτικού μας συστήματος και το θέμα της Παιδείας θα απασχολήσει το αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο, που θα χαράξει τους άξονες της εκπαιδευτικής πολιτικής για το 2003 - 2004. Τέτοια εποχή, όλοι κόπτονται για την Παιδεία, αλλά λίγοι ομολογούν το αυτονόητο, αυτό που βιώνει κάθε λαϊκή οικογένεια: ότι η Παιδεία γίνεται κάθε χρόνο και χειρότερη, κάθε χρόνο και ακριβότερη.

Περηφανεύεται ο υπουργός Παιδείας ότι η ελληνική εκπαίδευση «έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και το έργο της κυβέρνησης στην Παιδεία αποτελεί μια «κοσμογονία θετική» για το μέλλον της χώρας μας και «την προοπτική μας μέσα στην ΕΕ». Δεν έχει απόλυτα άδικο, καθώς η εκπαίδευση στη χώρα μας προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, εντάσσεται στις απαιτήσεις της «αγοράς», του κεφαλαίου, που θέλει να μετατρέψει το αγαθό της Παιδείας σε πρόσκαιρη, χαμηλού επιπέδου κατάρτιση, το βάρος της οποίας θα πέφτει στις πλάτες του λαού. Αυτό επιχειρείται σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, γι' αυτό και η ελληνική οικογένεια βλέπει τα παιδιά της να παίρνουν όλο και λιγότερες γνώσεις, πληρώνοντάς όλο και περισσότερα.

Οι ταξικοί φραγμοί σ' αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο εκπαίδευσης εμφανίζονται όλο και πιο νωρίς, με μεγαλύτερο ποσοστό μαθητών να εγκαταλείπουν την εκπαιδευτική διαδικασία μετά το Γυμνάσιο κι άλλους να στοιβάζονται στα ΤΕΕ. Αυτά, μαζί με τη διόγκωση της ανάγκης για φροντιστήρια, ήταν τα δώρα της «μεταρρύθμισης» που βαθαίνει. Παραπέρα, η «ανώτατη εκπαίδευση» όχι μόνο κοστίζει ακόμα πιο ακριβά, αλλά παύει να είναι και ανώτατη. Απομακρύνεται από την επιστήμη, προσανατολίζεται στο να προσφέρει ένα μάτσο ασύνδετες «δεξιότητες», σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργοδοτών, να παράγει φθηνούς και αναλώσιμους αποφοίτους. Το πτυχίο καταντά διαβατήριο για την ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση, πιστοποιητικό κατάρτισης που θα είναι άχρηστο σε μερικά χρόνια με την εξέλιξη της επιστήμης.

Αυτή την πολιτική ονομάζει «κοσμογονία» η κυβέρνηση και βεβαίως αποτελεί κοσμογονία για το κεφάλαιο. Για τα λαϊκά στρώματα όμως; Ο λαός δεν έχει κανένα κέρδος, κανένα λόγο να στηρίξει αυτή την πολιτική. Η επέκταση του προγράμματος «ολοήμερου σχολείου» και τα προγράμματα τύπου «Ολυμπιακής Παιδείας» δεν αλλάζουν το χαρακτήρα του σχολείου. Μερικά νέα Τμήματα και νέα μεταπτυχιακά δεν αποτελούν θετική εξέλιξη, αλλά «διεύρυνση» της υποβάθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση. Η αξιολόγηση σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ελέγχει την προσαρμογή της στην υποβάθμιση που επιβάλλουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Ολα αυτά, λοιπόν, που θα ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση για τη νέα χρονιά δεν μπορούν και δεν πρέπει να εξαπατήσουν για άλλη μια φορά τα λαϊκά στρώματα. Η διέξοδος βρίσκεται σε μια συνολικά διαφορετική πολιτική, που θα προτάσσει τις ανάγκες του λαού, γυρίζοντας την πλάτη στις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, μια πολιτική που θα επιβάλλει ο ίδιος ο λαός με τους αγώνες του.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα... ασθενή στρώματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ να πει και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία πως τα λεγόμενα «ασθενέστερα στρώματα» οφείλουν τον χαρακτηρισμό τους στην οικονομική τους κατάσταση και όχι στις διανοητικές τους ικανότητες.

Πράγμα που σημαίνει ότι το όψιμο ενδιαφέρον τους για μέτρα ενίσχυσής τους - στην ούτως ή άλλως προεκλογική περίοδο που διανύουμε - γίνεται αντικείμενο... λογικής επεξεργασίας, όπως και μέτρα που αναγγέλλουν από διαφορετικό σημείο της Ελλάδας κάθε φορά.

Οι 30.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης λοιπόν των «πράσινων» και το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών που επαγγέλλονται οι «γαλάζιοι», όχι μόνο δεν πείθει αλλά μάλλον υποψιάζει τον κόσμο.

Αφήνουμε που εκτός από λογική τα «ασθενέστερα στρώματα» διαθέτουν και μια άλλη ιδιότητα που αποκαλείται «μνήμη» και φυσικά δεν μπορούν να ξεχάσουν ποιος έφθασε τα πράγματα ως εδώ και ποιος συνεχίζει να τα οδηγεί προς το χειρότερο.

ΩΡΑΙΟΥΣ «συμβούλους» διάλεξε η ελληνική κυβέρνηση για τις περιπτώσεις βιαιοτήτων σε τουριστικές περιοχές της Ρόδου με ξένους τουρίστες. Θα μεταβεί στο Φαληράκι της Ρόδου κλιμάκιο Βρετανών αξιωματικών.

Αραγε αφού έχουν τις... λύσεις του προβλήματος οι Βρετανοί, πώς γίνεται και δεν τις εφαρμόζουν στη χώρα τους όπου τα φαινόμενα ομαδικής βίας λόγω αλκοόλ είναι καθημερινή πραγματικότητα ιδίως στις βρετανικές εργατουπόλεις που καταστράφηκαν από την ανεργία;

Για μια φορά ακόμα ένα πρόβλημα με βαθιές κοινωνικές αιτίες, απασχολεί επιδερμικά και οδηγεί στην «εύκολη» λύση, στην καταστολή και την αστυνόμευση. Οσο για τους υπεύθυνους, είναι είτε οι «κακομαθημένοι» Βρετανοί είτε... τα ποτά.

Η βρετανική πραγματικότητα που δημιουργεί απελπισμένους και η ελληνική πραγματικότητα που σε συνεργασία με τα βρετανικά τουριστικά γραφεία αρέσκεται στο να δημιουργεί «μαντριά» τουριστών με στόχο ένα εφήμερο όσο και ελάχιστο κέρδος, μένουν στο απυρόβλητο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Διστάζουν οι συνένοχοι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δύσκολοι καιροί για κατακτητές. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε ήδη από την περασμένη βδομάδα, πως δεν μπορεί, να στείλει στρατιώτες, να βοηθήσουν στην εδραίωση της κατοχής στο Ιράκ. Τώρα και η Αυστραλία δηλώνει πως δεν πρόκειται να στείλει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις. Η Αυστραλία είναι η μόνη χώρα, πέραν της Βρετανίας, που είχε στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην πρώτη γραμμή, όταν έγινε η εισβολή στο Ιράκ. «Πριν από τον πόλεμο είχαμε καταστήσει σαφές στους Αμερικανούς ότι δεν έχουμε εφεδρείες για να διατηρήσουμε στρατεύματα εκεί για μεγάλη χρονική περίοδο», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών... Η πραγματικότητα είναι, πως οι κατοχικές δυνάμεις τα έχουν βρει σκούρα με την ιρακινή αντίσταση και πλέον φοβούνται όλο και πιο πολύ το κόστος. Οσο συμμετείχαν στη δολοφονία αθώων και άοπλων με την προσδοκία συμμετοχής στην ιμπεριαλιστική λεία, ήταν εύκολο. Τώρα όμως, θα πρέπει ίσως να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους για πιθανούς νεκρούς από τις σφαίρες της ιρακινής αντίστασης. Αυτό μεγαλώνει τους δισταγμούς και ένας ένας οι συνένοχοι λακίζουν...

Προειδοποιητικές βολές;

Επίθεση δέχτηκαν τα πολωνικά στρατεύματα κατοχής στο Ιράκ λίγες μόλις ώρες πριν την επίσημη ανάληψη της διοίκησης της επαρχίας της Καρμπάλα στα νότια της χώρας.

Τελικά, από την επίθεση με όλμους εναντίον της βάσης των Πολωνών δεν τραυματίστηκε κανείς, αλλά μάλλον αυτό ήταν καθαρά θέμα συγκυρίας. «Αυτές οι προειδοποιητικές βολές αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι προετοιμασμένοι να πολεμήσουν για τις ιδέες του Σαντάμ», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Γιέρζι Ζμαντζίνσκι και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι ένα σημάδι πως θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και έτοιμοι για τέτοιες επιθέσεις στη διάρκεια της νύχτας».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αντίσταση στον κατακτητή (όπως με άλλα λόγια παραδέχτηκε και ο Ζμαντζίνσκι) θα συνεχιστεί και ότι οι βολές κάποια στιγμή θα πάψουν να είναι προειδοποιητικές...

Συλλήψεις στην εντατική

Δύο άνδρες εισέρχονται στο νοσοκομείο Ραφίντια στην κατειλημμένη από τον ισραηλινό στρατό Νάμπλους. Δηλώνουν συγγενείς δύο Παλαιστινίων που νοσηλεύονται τραυματισμένοι σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μάλιστα, έχουν μαζί τους και καλάθια με φρούτα. Οταν φθάνουν στους «συγγενείς» τους, αρπάζουν τους τραυματίες και υπό την απειλή όπλων τους βγάζουν εκτός νοσοκομείου και με τη βοήθεια ενός ενόπλου μασκοφόρου τους επιβιβάζουν σε ένα ισραηλινό στρατιωτικό όχημα και στη συνέχεια σε ελικόπτερο, για να τους μεταφέρουν σε στρατιωτική βάση.

Αυτό είναι άλλο ένα «κατόρθωμα» των «Ισραηλινών Δυνάμεων Ασφαλείας». Εχοντας παραβιάσει κάθε είδους ανθρώπινο δικαίωμα και κάθε έννοια συμβολικού ασύλου, ουδείς, προφανώς, δίστασε να δώσει εντολή να παραβιαστεί και το ιατρικό άσυλο. Αλλωστε, ασθενοφόρα, τραυματιοφορείς και κινητές ιατρικές μονάδες έχουν γίνει, ήδη, στόχος για τον ισραηλινό στρατό, κατά τη διάρκεια των διαρκών επιχειρήσεων ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών. Μετά από όλα τα υπόλοιπα - κατεδαφίσεις, εξευτελισμούς, δολοφονίες εν ψυχρώ, καταστροφές καλλιεργειών, αποκλεισμούς και συλλήψεις άνευ κατηγορητηρίου - τώρα πλέον ο ισραηλινός στρατός «μάχεται την τρομοκρατία και στο κρεβάτι του πόνου», αρπάζοντας ημιθανείς Παλαιστινίους από τη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείων. Αξίζει, πλέον, κάποιος να αναρωτηθεί τι είναι τρομοκρατία, εκτός από τους συνήθεις ορισμούς, και για ποια αυτοσυγκράτηση, ακριβώς, μιλούν ορισμένοι, απευθύνοντας εκκλήσεις αποκλιμάκωσης;

«Γουότεργκέιτ» αλά βρετανικά

Λίγα, μόλις, εικοσιτετράωρα πριν την κατάθεση του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στην ειδική ερευνητική επιτροπή για τις αιτίες και συνθήκες θανάτου του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι υπό τον δικαστή Μπράιαν Χάτον, ο βρετανικός λαός δηλώνει σαφώς ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνησή του. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 67% των Βρετανών θεωρεί ότι εξαπατήθηκε από την κυβέρνηση, όσον αφορά στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ και το 61% δηλώνει ότι πιστεύει τους ισχυρισμούς του BBC περί χάλκευσης των σχετικών στοιχείων. Επίσης, το 55% εκτιμά ότι η κυβέρνηση Μπλερ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το θάνατο του Κέλι και το 52% πιστεύει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν. Τέλος, το 58% των Βρετανών δεν αναμένει να βρεθεί κανένα απαγορευμένο όπλο στο Ιράκ. Οπως σχολίαζαν πολλοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι αποκαλύψεις σχετικά με τις ευθύνες της κυβέρνησης Μπλερ και την εμπλοκή της τόσο στη σύνταξη του ενοχοποιητικού ντοσιέ για το ιρακινό οπλοστάσιο όσο και στην άσκηση πίεσης προς τον καθηγητή Κέλι, είναι εξαιρετικά σημαντικές και δίνουν διαστάσεις «σκανδάλου τύπου Γουότεργκέιτ» στην υπόθεση. Το μόνο βέβαιο είναι, πάντως, ότι η επιμονή Μπλερ να εναρμονιστεί με τα κελεύσματα των ΗΠΑ και να τοποθετηθεί στο πλευρό «των ηγετών της Νέας Τάξης» του έχει, ήδη, στοιχίσει την αξιοπιστία του και πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να του στοιχίσει ακόμη και την πολιτική του καριέρα. Αυτό, όμως, μάλλον όφειλε να το γνωρίζει: Οι επιλογές έχουν, αργά ή γρήγορα, το τίμημά τους.

Γεννητούρια στο «Ρ»

Ο ...πελαργός έφτασε στο συνάδελφο και σύντροφο Ηρακλή Κακαβάνη και τη γυναίκα του Ελένη με ένα γλυκό κοριτσάκι στην αγκαλιά του... Η διεύθυνση και το προσωπικό της εφημερίδας, τους εύχονται ολόψυχα, να τους ζήσει και να τη χαίρονται σε όλες τις στιγμές της ζωής της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Φοβούνται την ελπίδα...

Οταν το μικρό παιδί φοβάται μπροστά σε κάτι κλείνει τα μάτια και νομίζει πως δεν υπάρχει αυτό που το φόβιζε. Η στρουθοκάμηλος, αντίστοιχα, λέγεται πως γι' αυτό χώνει το κεφάλι στο χώμα, αφήνοντας ταυτόχρονα ολόκληρο το μεγάλο της σώμα εκτεθειμένο. Κάπως έτσι έμοιαζαν οι απολογητές του εκμεταλλευτικού συστήματος λίγα χρόνια πριν. Ποιος δε θυμάται εκείνα τα «ωραία» περί «τέλους της ιστορίας», «τέλος της ταξικής πάλης» ή «οριστικού τέλους του κομμουνισμού...»; Φυσικά, τα πράγματα δεν ήταν τόσο «αφελή», αφού επρόκειτο για εφαρμογή πολύ συγκεκριμένης προπαγανδιστικής τακτικής: Επαναλαμβάνω κάτι που δεν είναι πραγματικό μέχρι να το κάνω πραγματικό...

Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δε στάθηκε δυνατό, να σταματήσει τη φυσική ροή της ιστορίας στα πλαίσια του συγκεκριμένου επιπέδου ανάπτυξης του ιμπεριαλισμού. Αφού δεν μπορούν παρά να είναι εκμεταλλευτές των λαών δεν μπορούν να αποφύγουν και τους φυσικούς τους αντιπάλους, τους εκμεταλλευόμενους. Δεν μπορούν να αποφύγουν και την ανώτερη θεωρία και οργανωμένη πράξη των εκμεταλλευόμενων, που ετοιμάζει την έλευση του καλύτερου κόσμου: Τον κομμουνισμό.

Εδώ είναι και που εκδηλώνεται η επικίνδυνη αδυναμία των εκπροσώπων εκείνων, που θέλουν να διατηρήσουν και να διαιωνίσουν τον κόσμο της εκμετάλλευσης. Εδώ είναι που κρύβουν το «καρότο» και βγάζουν το «μαστίγιο»! Δηλαδή, εδώ είναι που αρχίζουν πλέον τους φανερούς διωγμούς, τις απαγορεύσεις, τους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, τη στέρηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η προσπάθεια των Ευρωπαίων βουλευτών, που καταθέτουν ψήφισμα, για να συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της ερχόμενης κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτοί οι κύκλοι με το περιεχόμενο του ψηφίσματος που καταθέτουν, ουσιαστικά επιδιώκουν να ξεριζώσουν, αν είναι δυνατόν, από τις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης όχι τη νοσταλγία, αλλά την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτή, άλλωστε, είναι η επιδίωξη όλων των εκπροσώπων των εκμεταλλευτών. Το πόσο εκτίθενται, για παράδειγμα, με υπογραφή κάτω από ένα τέτοιο κατάπτυστο κείμενο εξαρτάται από τους συσχετισμούς στις χώρες τους και το πιθανό πολιτικό κόστος. Γι' αυτό και η ένοχη σιωπή, για παράδειγμα, όλων των κυβερνήσεων της «δημοκρατικής» Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν στα «σπλάχνα τους», στη Γερμανία, και σχεδόν σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες καταπατούνται τα πιο στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν είναι δυνατόν να προβλεφτεί η τύχη του ψηφίσματος, όπως είναι τώρα διατυπωμένο από τους Ευρωπαίους βουλευτές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους συσχετισμούς και τις ξεχωριστές σκοπιμότητες. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως με τις ιδέες και τη δράση των κομμουνιστών δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν με κανέναν τρόπο. Αλλωστε, έχουν όλοι οι τρόποι δοκιμαστεί και αποτύχει, ακριβώς γιατί δε γίνεται να σταματήσει η εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Δε γίνεται να μην προετοιμαστεί και επιτευχθεί το ανώτερο επίπεδο. Ο κόσμος χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ