Τρίτη 19 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «επίδειξη ελαστικότητας» πιέζουν οι Αμερικανοί

Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, διαμηνύει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ. Σε επιστολή του προς τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, την οποία αποκάλυψε το τηλεοπτικό κανάλι «Μέγκα Κύπρου», ο κ. Πάουελ τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες του γγ των Ηνωμένων Εθνών και τις καλές του υπηρεσίες για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρει πως η χώρα του θα συνεχίσει να καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν την απαιτούμενη ελαστικότητα και βούληση, ώστε να εξευρεθεί μια διευθέτηση.

Χρονικός ορίζοντας για τη δράση των Αμερικανών είναι ο Μάιος του 2004, όταν η Κύπρος θα ενταχθεί πλήρως στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αυτό συνάγεται από την κατάληξη της επιστολής Πάουελ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζητεί τη συνεργασία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών «για να βοηθήσει, ώστε να ωθηθεί η Κύπρος στον κοινό στόχο, που είναι ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Στην επιστολή του ο κ. Πάουελ δεν παραλείπει να αναφέρει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι επαναβεβαιώνεται το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα για σύντομη λύση του Κυπριακού πριν από την ολοκλήρωση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών για το πρόβλημα, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι ο Αμερικανικός παράγοντας πρέπει να κτυπήσει τις πόρτες της Αγκυρας, που, όπως είπε, είναι ανάγκη να ανοίξουν για να υπάρξει πρόοδος και λύση στη βάση αρχών. Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με δύο Αμερικανούς βουλευτές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι τα μηνύματα που έδωσαν είναι ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται στο Κογκρέσο υπέρ του λαού της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τους Αμερικανούς και οποιουσδήποτε εγείρουν ζήτημα εμπλοκής της Κύπρου σε θέματα τρομοκρατίας ή άλλα παρόμοια θέματα να εργαστούν για τερματισμό της κατοχής, ώστε οι νόμιμες αρχές να ελέγχουν ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να αποτραπούν οι πιθανές κινήσεις μέσω των Κατεχομένων.

Σε δηλώσεις μετά από ημίωρη περίπου συνάντηση που είχε με τους Αμερικανούς Βουλευτές Λίνκολν και Μάριο Μπάλαρτ, ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε πως η επίσκεψή τους δεν είχε σχέση με τις αναφορές αυτές περί τρομοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά της Κύπρου.

Η θέση της Ρωσίας

Το «σχέδιο Ανάν», με τις βελτιώσεις και τις αλλαγές που μπορούν να γίνουν σε αυτό, θα αποτελέσει καλή βάση για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βλαντιμίρ Παβλίνοφ. Ο Ρώσος πρεσβευτής πρόσθεσε ότι αυτή είναι άποψη όχι μόνο των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά όλων των μελών του Σώματος. Μιλώντας κατά την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας από το Δήμο Μόρφου, ο κ. Παβλίνοφ τόνισε ότι η μη λύση του Κυπριακού δε συμβάλλει στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής ανέφερε ακόμη ότι δεν έχει υπ' όψη του πληροφορίες που φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να προωθούν νέα πρωτοβουλία για λύση πριν από την 1η Μαΐου του 2004, όταν η Κύπρος θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιμένει στις αξιώσεις του
ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις επί της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας, κατά την έκφρασή του, που αποτελούν βασικά δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, που μιλούσε σε τελετή στη Λεύκα για τη δεύτερη φάση της εισβολής, κατηγόρησε τους Ελληνοκύπριους ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες για την καταστροφή του ψευδοκράτους, το οποίο, όπως είπε, η διεθνής κοινότητα και η ελληνική κυπριακή πλευρά πρέπει να αντιληφθούν ότι αποτελεί πραγματικότητα. Κάλεσε, επίσης, τον τουρκοκυπριακό λαό να κάνει το ψευδοκράτος να λειτουργεί για πάντα, κατά την έκφρασή του.

Ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε επίσης ότι ο πραγματικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να χωρίσει τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα του, την Τουρκία και είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι δε θα πέσουν ποτέ σε μια τέτοια παγίδα. Αναφερόμενος στα δήθεν ανοίγματά του προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι γνωρίζουν τώρα τον πραγματικό σκοπό εκείνων που, όπως ανέφερε, δεν εκτιμούν τις πρωτοβουλίες του ψευδοκράτους του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ