Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε καταδικαστέα την ενέργεια του Χριστάκη Πολυκάρπου, πρόσφυγα από τη Μόρφου, να προσφύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν νομοθετικά μέτρα που θα πλήττουν δικαιώματα πολιτών.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αποδοκίμασε έντονα ενδεχόμενες προσφυγές σε όργανα του ψευδοκράτους για εξασφάλιση αποζημιώσεων για τις κατεχόμενες περιουσίες τους.
«Η ιδιοκτησία έχει τιμή, η ελευθερία όμως είναι ανεκτίμητη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, σχολιάζοντας την πρόθεση του εκτοπισμένου Χριστάκη Πολυκάρπου να ζητήσει αποζημιώσεις από το καθεστώς Ντενκτάς.
Ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι προκειμένου κάποιοι, έστω κι αν έχουν παράπονο από το κράτος, να αποκτήσουν μερικά εκατομμύρια λίρες, δε σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της κρατικής οντότητας και στο ξεπούλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι το μόνο υπόβαθρο στον αγώνα για ελευθερία.
Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το θέμα, «γιατί θα χαράξει και το δρόμο στον οποίο οδεύουμε ως κοινωνία και ως απλοί άνθρωποι». «Αυτό που χρειάζεται είναι να ξαναζωντανέψουν οι πόλοι αντίστασης και οι συνειδήσεις. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί σε όλο τον κυπριακό λαό είναι ότι όλοι υποφέρουμε από μια τραγωδία, που οι ένοχοί της είναι γνωστοί», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Σχολιάζοντας την παρουσία τουρκοκυπριακού συγκροτήματος, σε τοπική εκδήλωση σε χωριό της Πάφου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, γιατί όταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις, αποτελεί στοιχείο που ανοίγει δρόμους για τη συμφιλίωση και την ειρήνη».
Στο μεταξύ, ο Χριστάκης Πολυκάρπου υποστηρίζει ότι δεν έτυχε της βοήθειας του κράτους που ήθελε, όπως την ήθελε και όταν την ήθελε και γι' αυτό κατέφυγε στον Ραούφ Ντενκτάς, για να εξασφαλίσει αποζημιώσεις για την κατεχόμενη περιουσία του. Οπως δήλωσε με αρκετή δόση αγανάκτησης, η κυβέρνηση δε βοήθησε ούτε τον ίδιο ούτε και τα παιδιά του. Χάσαμε, είπε, τα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας και αναγκαστήκαμε να αγοράσουμε άλλα, πληρώνοντας και φόρους.
Το ψευδοκράτος άρχισε εκστρατεία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για ακίνητα που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές και ανήκουν σε Τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κατοχικού καθεστώτος, εκδόθηκε ήδη κατάλογος σπιτιών και εκτάσεων που ανήκαν σε Τουρκοκυπρίους και απαλλοτριώθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, όπως χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο κατάλογος καταρτίστηκε από αρμοδίους του ψευδοκράτους και σε αυτόν αναγράφονται τα ονόματα 688 Τούρκων.
Ηδη το τουρκοκυπριακό θρησκευτικό Ιδρυμα ΕΦΚΑΦ, έχει ζητήσει, μέσω τεσσάρων Τουρκοκυπρίων δικηγόρων που ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές, 300 εκατομμύρια δολάρια από το Δήμο Λάρνακας και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας της πόλης για χρησιμοποίηση νερού από την πηγή Μπεκίρ Πασιά, που όπως υποστηρίζουν ανήκει στο Ιδρυμα. Ο Δήμος Λάρνακας έχει δηλώσει ότι δε χρησιμοποίησε αυτό το νερό και ότι οι δημότες του εξυπηρετούνται από δικές του πηγές.