Σάββατο 9 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπογράφτηκε η συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους

Υπογράφτηκε - παρά τις αντίθετες δημοσιογραφικές πληροφορίες που κυκλοφορούσαν όλη τη χτεσινή μέρα - η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ψευδοκράτους, χτες το απόγευμα, στην κατεχόμενη Κερύνεια. Τη συμφωνία υπέγραψαν από τουρκικής πλευράς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, και από τουρκοκυπριακής πλευράς ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου, ενώ παραβρισκόταν και ο Σερντάρ Ντενκτάς. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Α. Σενέρ μίλησε για συμφωνία-πλαίσιο με στόχο την εναρμόνιση της οικονομίας του τουρκοκυπριακού κράτους με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ισχυρίστηκε πως η συμφωνία δεν αντίκειται στις θέσεις της ΕΕ και πως θα ενημερώσει τα όργανα της Κομισιόν.

Σημειώνουμε πως τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια διέκοψαν χτες στις 7.01 τα προγράμματά τους και μετέδωσαν απευθείας στιγμιότυπα από τη διαδικασία της υπογραφής της συμφωνίας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία

Η τουρκική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αμπντουλατίφ Σενέρ, έφτασε χτες το πρωί στα Κατεχόμενα για να συμμετάσχει στο «συμβούλιο σύνδεσης» Τουρκίας-ψευδοκράτους, που συνεδρίασε στην κατεχόμενη Κερύνεια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις στο αεροδρόμιο στα Κατεχόμενα για το θέμα της «τελωνειακής ένωσης» Τουρκίας-ψευδοκράτους, που βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων τις τελευταίες μέρες και αποτελούσε θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του «συμβουλίου σύνδεσης», ο Α. Σενέρ είπε: «Δεν είναι ανάγκη να προκαλέσουμε. Και οι δύο πλευρές διαθέτουν πλήρη πολιτική θέληση για το θέμα αυτό». Από την πλευρά του, ο «αντιπρόεδρος» της ψευδοκυβέρνησης, Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος θα ηγείται της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στο «συμβούλιο σύνδεσης», είπε ότι η προστασία μπορεί να είναι αναγκαία για συγκεκριμένα γεωργικά προϊόντα εντός του πλαισίου της «τελωνειακής ένωσης», προσθέτοντας ότι οι μελέτες γύρω από αυτό το θέμα μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών θα συνεχιστούν και ότι οι μελέτες αυτές θα συμπληρωθούν μέσα σε 7-10 μέρες.

Το πρακτορείο «Ανατολή» μετέδωσε ότι οι Αμπντουλατίφ Σενέρ και Σερντάρ Ντενκτάς αναμένεται να συμπροεδρεύσουν του «συμβουλίου σύνδεσης», το οποίο συστάθηκε, κατά το πρακτορείο, με στόχο τη «μερική ενσωμάτωση της οικονομίας και τη συνεργασία στα θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής». Μετά το πέρας των συναντήσεων, που συνεχίζονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χτεσινής μέρας, θα δινόταν στη δημοσιότητα κοινό ανακοινωθέν.

Οι τέσσερις Τούρκοι υπουργοί που πραγματοποιούν επίσκεψη στα Κατεχόμενα είχαν συνάντηση επίσης με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο «πρωθυπουργός», Ντερβίς Ερογλου, και ο «πρόεδρος» της ψευδοβουλής, Βεχπί Ζεκί Σέρτερ.

Επιστολή Χριστόφια

Εκκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ασκήσει την επιρροή του προκειμένου να μην υλοποιηθεί η σκοπούμενη τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και των Κατεχομένων και να μην εγερθούν περαιτέρω εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, απευθύνει με επιστολή του ο πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στην επιστολή, που απεστάλη επίσης σε προέδρους Κοινοβουλίων ευρωπαϊκών κρατών, στα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε διεθνείς οργανισμούς, ο Δ. Χριστόφιας εκφράζει την πεποίθηση ότι ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημειώνει ότι η πεποίθηση της ελληνοκυπριακής πλευράς ενισχύεται από τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων ενάντια στην πολιτική Ντενκτάς, καθώς και από το εγκάρδιο συναπάντημα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ωστόσο, παρά το ευνοϊκό αυτό κλίμα, αναφέρει στην επιστολή, «η τουρκική κυβέρνηση και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιμένουν να απορρίπτουν τις προσπάθειες προωθώντας την πάγια πολιτική τους για τη δημιουργία δύο χωριστών κυρίαρχων κρατών. Είναι σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, προσθέτει, που έχουν εξαγγείλει την πρόθεσή τους να προβούν στην εγκαθίδρυση μιας ούτω καλούμενης τελωνειακής ένωσης».

Ο Δ. Χριστόφιας επισημαίνει ότι μια τέτοια ανησυχητική εξέλιξη θα συνιστούσε μία ακόμα παράνομη ενέργεια και πλήρη περιφρόνηση των προνοιών του σχεδίου που υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Επιπλέον, αναφέρει, δημιουργεί ερωτήματα όσον αφορά στις φιλοδοξίες της ίδιας της Τουρκίας να ενταχθεί τελικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στην επιστολή του ο Δ. Χριστόφιας επιβεβαιώνει την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που να συνάδει με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, και την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις.

«Σταθερή δέσμευση» ζητά ο Κόφι Ανάν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές του υπηρεσίες στην Κύπρο, και μετά την ανάθεση νέων καθηκόντων στον ειδικό σύμβουλό του για το Κυπριακό, ώστε τα μέρη να φτάσουν σε μια συνολική λύση στη βάση του σχεδίου του.

Παράλληλα, ζήτησε «σταθερή δέσμευση» από τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Φρεντ Εκχαρντ, δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι ο Κ. Ανάν θα προβεί στις απαραίτητες διευθετήσεις για συνέχιση των καλών του υπηρεσιών του στο Κυπριακό και υπενθύμισε δήλωση του Κ. Ανάν ότι είναι έτοιμος να ασκήσει τις καλές του υπηρεσίες για επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, όταν τα μέρη στην Κύπρο, με τη βοήθεια της Ελλάδας και της Τουρκίας, επιδείξουν ειλικρινή δέσμευση να καταλήξουν σε συμφωνία. Επισήμανε ακόμη ότι αυτό υπογραμμίστηκε και στην έκθεση Ανάν τον Απρίλη, μετά την αποτυχία της Χάγης.

Ο Γενικός Γραμματέας, τόνισε ο εκπρόσωπος, αποδίδει μεγάλη προτεραιότητα στην επίλυση του Κυπριακού και πιστεύει ότι αν υπάρξει πολιτική βούληση, όλα είναι δυνατά. Επομένως, κατέληξε ο Φ. Εκχαρντ, ο Κόφι Ανάν αναμένει μια σταθερή δέσμευση από όλους τους ενδιαφερομένους, να ολοκληρώσουν τις συνομιλίες με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών στη βάση του σχεδίου του και να το θέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ