Σάββατο 9 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανικά «τρομοσενάρια» πολλαπλών στοχεύσεων

Διασπορά τρομο-υστερίας επιχειρούν εκ νέου οι ΗΠΑ οι οποίες επανέρχονται στο θέμα της τρομοκρατίας, «ανακαλύπτοντας» πυρήνες τρομοκρατών και μάλιστα μελών της «Αλ Κάιντα» σε μια σειρά από χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Το σχετικό προχθεσινό δημοσίευμα των «New York Times» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, αλλά και εύλογα ερωτηματικά και υποψίες για τους στόχους που εξυπηρετεί στη δοσμένη χρονική στιγμή. Αρκετοί ήταν αυτοί που ερμήνευσαν την ενέργεια ως άσκηση πίεσης από την πλευρά των ΗΠΑ, προκειμένου να αναλάβουν τον τομέα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Να θυμίσουμε πως το δημοσίευμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπους ελέγχει αν το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπως και αεροδρόμια άλλων χωρών, είναι σε θέση να αποτρέψουν τρομοκρατικές ενέργειες με πυραυλική επίθεση, καθώς στην Ελλάδα, όπως και στην Τουρκία και τις Φιλιππίνες υπάρχουν και δρουν πυρήνες της «Αλ Κάιντα»! Σύμφωνα με το δημοσίευμα έλεγχοι διενεργούνται από Αμερικανούς ειδικούς μεταξύ άλλων στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, της Μανίλας, της Βασόρας και της Βαγδάτης.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες ως επί το πλείστον περιορίστηκαν στο να υπεραμυνθούν την ασφάλεια του ΔΑΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας χαρακτήρισε «ψευδή και ανυπόστατα» όσα αναφέρονται στη δράση της «Αλ Κάιντα» στην Ελλάδα, αλλά απέφυγε να απαντήσει ευθέως για το αν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στο «Ελ. Βενιζέλος» από ειδικούς των ΗΠΑ, αρκούμενος να δηλώσει πως το αεροδρόμιο έχει ελεγχθεί από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχουν οι ΗΠΑ. Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι 100,3» χαρακτήρισε περίπου σύνηθες το περιστατικό, αφού «συνήθως τέτοια εποχή έχουμε κάποια τέτοια δημοσιεύματα», δήλωσε πως δεν είναι γνωστή η προέλευση του ανυπόστατου δημοσιεύματος και πως επειδή το έγραψε η συγκεκριμένη εφημερίδα δε σημαίνει ότι είναι επίσημη θέση των αμερικανικών υπηρεσιών. Σε ερώτηση για το αν πίσω από αυτά τα δημοσιεύματα υποκρύπτεται διάθεση των ΗΠΑ να ζητήσουν περισσότερα από την Ελλάδα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων δήλωσε απλά ότι «κι αυτό πρέπει να το έχουμε στο λογαριασμό μας»...

Για ψύχωση των Αμερικανών στα θέματα τρομοκρατίας έκανε λόγο ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, δηλώνοντας μάλιστα πως... Αμερικανοί είναι και προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους με τη δική τους νοοτροπία, το δικό τους τρόπο και με το δικό τους λεξιλόγιο! «Λένε - συμπλήρωσε - ότι όπου πάνε τα αεροπλάνα μας πρέπει να κοιτάξουμε πόσο ασφαλή είναι τα αεροδρόμια, μήπως εκεί μας χτυπήσουν»! Προεξόφλησε δε ότι θα την υποστούμε την πίεση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, παρότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι θα διεξαχθούν με ασφάλεια, αφού συμμετέχουν στο στρατηγείο που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό. Τέλος, σε ερώτηση γιατί δε γνωστοποιήθηκε ο έλεγχος του αεροδρομίου, ο Τ. Χυτήρης δήλωσε πως η Ελλάδα θέλει να είναι απολύτως εντάξει και να μη δημιουργεί υποψίες ότι δε δίνει το ελεύθερο να εξεταστεί το τάδε θέμα!

Τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας προέταξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Λοβέρδος, μιλώντας στον «Πλάνετ» σε αντιπαράθεση με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας «έδωσε και την καίρια απάντηση και το αποφασιστικό χτύπημα σε όποιους λένε διάφορα κατά καιρούς περί τρομοκρατίας. Αλλοι άγνωστοι δεν έχουν συλλάβει κανέναν ή συλλαμβάνουν στο σωρό, που θα λέγαμε». Και κατέληξε συμπληρώνοντας «αυτοί που μιλούν για τρομοκρατία ας κοιτάξουν λίγο τον εαυτό τους»... Τέλος, επέστησε την προσοχή όλων γιατί καμιά φορά «και εμείς "την τρίχα την κάνουμε τριχιά"», αφού το δημοσίευμα είναι πράξη εφημερίδας κι όχι κυβέρνησης.

«Περίεργο, ύποπτο και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις στο «Σκάι», συνδέοντάς το με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ασφάλεια των Αγώνων άλλωστε δήλωσε, πως αποτελεί εθνικό θέμα, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση με στόμφο την παρότρυνε «αν χρειαστεί, να πάρει πρόσθετα μέτρα ή οτιδήποτε άλλο, να μην υπολογίσει κανένα κόστος. Εμείς είμαστε εδώ. Η ΝΔ έχει διαφορετική αντίληψη για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, δεν κάνει μικροκομματική πολιτική».

Βίζα και σε όσους ταξιδεύουν τράνζιτ

Να σημειωθεί τέλος ότι με απόφαση των αμερικανικών αρχών οι Ελληνες ταξιδιώτες που επιλέγουν πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό αεροδρόμια των ΗΠΑ, ανεξαρτήτως τελικού προορισμού, θα πρέπει να διαθέτουν ακόμη και γι' αυτή την ολιγόωρη παραμονή τους σε αμερικανικό έδαφος βίζα, σε αντίθεση με όσα ισχύουν για τους πολίτες όλων των υπόλοιπων χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ