Κυριακή 13 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενίσχυση της πορνείας με απόφαση του Δήμου Αθήνας

Πρόσφατη η διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων να δημιουργηθούν πορνεία μέσα στα ξενοδοχεία για την «εξυπηρέτηση» των «φιλάθλων» που θα έρθουν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διαμαρτυρία θέτει τη δήμαρχο κ. Μπακογιάννη μπροστά στις ευθύνες της για το θέμα της πορνείας.

Κατέπληξε το γεγονός ότι ο πρώτος δήμος της χώρας, με γυναίκα δήμαρχο, ενδιαφέρθηκε για την αύξηση του αριθμού των οίκων ανοχής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, και μάλιστα με χωροταξική κατανομή στα Διαμερίσματα, λέει η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου.

«Εχουμε - σχολιάζει - μπροστά μας μια βιομηχανική ανάπτυξη της πορνείας και του σεξοτουρισμού κατά τα πρότυπα του Σίδνεϊ. Η δήμαρχος της Αθήνας δεν αντέδρασε στη νομιμοποίηση της πορνείας ως επαγγέλματος, ούτε αντιδρά στη νόμιμη εκπόρνευση που ασκείται από τα ΜΜΕ. Η αύξηση των οίκων ανοχής και η αναμενόμενη εισαγωγή δέκα χιλιάδων γυναικών ελευθερίων ηθών για τις ανάγκες όλων αυτών που ...εμφορούνται από το ολυμπιακό πνεύμα εντάσσονται στα μεγάλα έργα που θα μας μείνουν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ισχυρή Ελλάδα οι απανταχού σωματέμποροι τρίβουν τα χέρια τους μπροστά στις ...μεγάλες μπίζνες!».

-- Η δήμαρχος όμως δε νοιάστηκε τι θα γίνει με τις απολυμένες της «Σίσσερ Πάλκο», ούτε είδαμε να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία χωροταξικά κατανεμημένων κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού...

-- Λένε όμως ότι πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στην εξαναγκαστική πορνεία και αυτή που ασκείται ως επιλογή από τις γυναίκες ελευθερίων ηθών. Δεν είναι, υποστηρίζεται, όλες θύματα, υπάρχουν και αυτές που εκδίδονται γιατί αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να κερδίσουν χρήματα, όταν, λ.χ., σε μια ώρα κερδίζουν όσα μια εργαζόμενη σε ένα μήνα!

-- Αν είχαν όμως μια σταθερή δουλιά...

-- Εδώ δε μιλάμε για μια μικρή μειοψηφία που είναι οι πόρνες πολυτελείας, αλλά για την πλειονότητα που πουλιούνται για λίγα ευρώ... Και είναι οι περισσότερες μετανάστριες. Η δήμαρχος ξέρει καλά ότι η πορνεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επάγγελμα ελεύθερης επιλογής, γιατί η πορνεία είναι ασυμβίβαστη με την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δήμαρχος της Αθήνας γνωρίζει επίσης ότι τελικά καμιά γυναίκα δεν επιλέγει ελεύθερα την πορνεία, η οποία ακολουθεί το χάρτη των φτωχών του κόσμου. Η πορνεία είναι η έσχατη φυλετική διάκριση, έχει διαβρώσει τα πάντα στις μέρες μας και όταν μιλάνε γι' αυτή κρύβεται μια υποκρισία.

Υποκρισία

-- Οποιος έχει λεφτά αγοράζει τα πάντα! Οταν, π.χ., νεαρές παντρεύονται ή συνδέονται με ηλικιωμένους άντρες για οικονομικούς λόγους, αυτό δεν είναι πορνεία;

-- Μας πνίγει η πορνεία, έστω χωρίς φωτάκια και χωρίς «σπίτια». Είναι τα κολ γκερλ, είναι τα ινστιτούτα μασάζ, είναι ολόκληρες επιχειρήσεις που χορηγούν συνοδούς στους κυρίους να βγουν έξω το βράδυ... Στις εφημερίδες δημοσιεύονται αγγελίες, διαφημίσεις με φωτογραφίες, όπου απροκάλυπτα γράφουν: «Το τηλέφωνό μου είναι αυτό, σε περιμένω κλπ.».

-- Είχε γίνει μια προσπάθεια από τις γυναικείες οργανώσεις να απαγορευτούν αυτές οι αγγελίες...

-- Να απαγορευτούν, ναι, αλλά εδώ εκπορνεύουν την κοινωνία ολόκληρη όταν όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Η πορνεία είναι εγγενές φαινόμενο του καπιταλισμού, είναι η ίδια η σαπίλα του συστήματος...

-- Τι ζητάει η ΟΓΕ ως διέξοδο από αυτή την εκπόρνευση των πάντων;

-- Πρώτα πρώτα να σταματήσει να θεωρείται επάγγελμα η πορνεία και να προσφέρεται σαν διέξοδος στην αυξανόμενη γυναικεία ανεργία (Αν μπορούσα να έκανα ένα σκίτσο, θα έβαζα τις απολυμένες της «Σίσσερ Πάλκο» απ' έξω και με ένα τόξο θα έδειχνα την οδό Φυλής!).

Δεύτερο: Να κατοχυρωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών που αφορούν στις συνθήκες υγείας στην εργασία και στις κοινωνικές παροχές.

Τρίτο: Δημιουργία αποτελεσματικών κοινωνικών υπηρεσιών στις οποίες να καταφεύγουν οι αλλοδαπές και να καταγγέλλουν την εκμετάλλευσή τους. Να βρίσκουν πρακτική και ψυχολογική υποστήριξη.

Τέταρτο: Να διώκεται η διαφήμιση της πορνείας. Να μπει φραγμός στην ασυδοσία των ΜΜΕ που επίσημα εκπορνεύουν τις νέες γυναίκες σε όλα τα μέσα και σε όλες τις ζώνες των προγραμμάτων τους.

Πέμπτο: Εξυγίανση των τηλεοπτικών αρχών.

Εκτο: Βαριές ποινές στους επενδυτές της ανθρώπινης σάρκας.

Γνωρίζουμε, βέβαια, ότι η πορνεία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί σ' αυτό το κοινωνικό σύστημα, ούτε να υποχωρήσει ως διά μαγείας, αφού, όπως είπαμε, είναι εγγενές φαινόμενο του καπιταλισμού. Προσπαθούμε ωστόσο να περιοριστεί και να ανακουφιστούν όσο γίνεται τα θύματά της...


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ