Πέμπτη 26 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκλητική προώθηση της εμπορευματοποίησης

Επίδειξη της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της αποτοξίνωσης με ταρίφα 1,5 - 3 εκατ. δραχμές

Την παραμονή της σημερινής Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών, επέλεξαν η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Μέριμνα Ζωής», ο Δήμος Πειραιά και ο ΟΗΕ, για να πραγματοποιήσουν ημερίδα με θέμα: «Νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία των οπιούχων».

Στην πραγματικότητα, η ημερίδα αποτέλεσε βήμα για την προώθηση των ιδεών για την απάνθρωπη εμπορευματοποίηση της εξαθλίωσης από την εξάρτηση, για το σπονσοράρισμα μεθόδου «αποτοξίνωσης» απ' τα ναρκωτικά που εφαρμόζεται στη χώρα μας σε ιδιωτική κλινική του Πειραιά που λειτουργεί απ' το 1996, τη «Μέριμνα», με «ταρίφα» 1,5-3 εκατ. δραχμές ανά χρήστη.

Πρόκειται για τη λεγόμενη ταχεία αποτοξίνωση από οπιοειδή υπό γενική νάρκωση, που στηρίζεται στην ουσία ναλτρεξόνη (ανταγωνιστική ουσία), και η οποία εφαρμόζεται στη «Μέριμνα» με την ανοχή της πολιτείας. Τα περιθώρια για τη νομιμοποίηση της κερδοφόρας δραστηριότητας έδωσε και ο Ν. 2995/2001 που ψήφισε η κυβέρνηση και στον οποίο προβλέπεται ότι η χορήγηση ανταγωνιστικών ουσιών για την αποτοξίνωση απ' τα οπιούχα επιτρέπεται σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Οι προϋποθέσεις χορήγησης των ουσιών αυτών απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δόθηκαν το Μάρτη του 2003, με απόφαση του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, στην οποία, όμως, υπάρχει και ο εξής περιορισμός: «Η χορήγηση των ανταγωνιστικών στα οπιοειδή ουσιών για ταχεία απεξάρτηση υπό νάρκωση, επιτρέπεται μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και, μάλιστα, σ' εκείνα στα οποία λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, και ειδικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης».

Παρ' όλα αυτά, η «Μέριμνα» εξακολουθεί να εφαρμόζει τη μέθοδο στην κλινική «Αγιος Νικόλαος» του Πειραιά.

Υπέρμαχοι της «υπό όρους και προϋποθέσεις» παράδοσης της ευθύνης και του κερδοφόρου «φιλέτου», όπως αποδεικνύεται, της αποτοξίνωσης στους ιδιωτικούς φορείς, αποδείχτηκαν η πλειοψηφία των ομιλητών στη χθεσινή ημερίδα. Ανάμεσά τους, οι βουλευτές και μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής κατά των Ναρκωτικών Δ. Λιντζέρης (ΠΑΣΟΚ) και Κ. Κιλτίδης (ΝΔ) και ο διευθυντής του ΟΚΑΝΑ Χρ. Κόκορης. Για το σκοπό αυτό, επιστρατεύτηκε και η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη Μπόνι Μίλερ, η οποία έστειλε στην ημερίδα βιντεοσκοπημένο μήνυμα με γενικόλογες αναφορές στην πρόληψη, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια.

Ενδιαφέροντα στοιχεία, ακούστηκαν και για τα προγράμματα μεθαδόνης και βουπρενορφίνης, για τα οποία αναφέρθηκε ότι δε συνιστούν θεραπεία, οδηγούν στην ανάπτυξη ενός νέου τομέα παράνομου εμπορίου και μετατρέπουν τους χρήστες σε «βιορυθμιζόμενα ζόμπι»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ