Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Συνυφασμένος ο πόλεμος με τον ιμπεριαλισμό
  • Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης απηύθυνε ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης μιλώντας σε αντιπολεμική εκδήλωση στο Κερατσίνι
  • Αποκαλυπτικός για τις μεθοδεύσεις των Αμερικανών εισβολέων υπήρξε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης, που βρέθηκε στη Βαγδάτη τις μέρες της ιμπεριαλιστικής εισβολής

Κάλεσμα σε όλο τον κόσμο να πάρει μέρος στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης αύριο, Κυριακή, αλλά και να εντείνει τον αγώνα του μέσα από το φιλειρηνικό κίνημα απηύθυναν χτες το βράδυ οι διοργανωτές και οι ομιλητές της συζήτησης με θέμα: «Μετά το Ιράκ τι;».

Τη συζήτηση διοργάνωσαν η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, στην πλατεία Λαού.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη περίοδο», επισήμανε στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. «Οι λαοί, και ιδιαίτερα όλοι εκείνοι που συμμετείχαν σε αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, πρέπει να βγάλουν ορισμένα συμπεράσματα για το μέλλον: Οτι ο πόλεμος είναι συνυφασμένος με τον ίδιο τον ιμπεριαλισμό. Είναι η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής που ασκείται καθημερινά σε βάρος των λαών. Επομένως, το κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Οτι οι όποιες υπαρκτές και μεγάλες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν πρέπει να οδηγούν τους λαούς στην αυταπάτη πως μπορεί άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να σταματήσουν τους πολέμους. Οτι η ευθύνη για τη στήριξη αυτής της πολιτικής δεν είναι αφηρημένη αλλά ανήκει εξίσου στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν και συνεργάζονται με αυτή τη βάρβαρη πολιτική. Είναι κυρίαρχες σήμερα. Αρα το φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να συμβάλει στην ανατροπή των κυβερνήσεων που αποτελούνται από αυτές τις δυνάμεις, ανοίγοντας το δρόμο σε λαϊκές δυνάμεις για μια άλλη πολιτική. Η μόνη ρεαλιστική διέξοδος - τόνισε ο Θανάσης Παφίλης - προς όφελος των λαών είναι η δημιουργία ενός αντίπαλου δέους που θα στηρίζεται στα μεγάλα λαϊκά αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, σε εθνικό επίπεδο και στη συνεργασία τους σε παγκόσμιο, που θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και θα οδηγεί στην ανατροπή του. Γι' αυτό - σημείωσε - πρέπει να απομονώσει και να προσπεράσει εκείνες τις δυνάμεις που καλλιεργούν την αντίληψη ενός ιμπεριαλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο».

Φούσκωσαν την ιστορία της μάχης της Βαγδάτης

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης, δημοσιογράφος, απεσταλμένος της εφημερίδας «Τα Νέα» στο Ιράκ, τόνισε ότι το φούσκωμα της ιστορίας της μάχης της Βαγδάτης έγινε χρόνια τώρα και κυρίως τους τελευταίους μήνες από ορισμένα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ελεγαν ότι υπάρχουν χημικά και βιολογικά όπλα, πανίσχυρη προεδρική φρουρά και στρατός φενταγίν και για 10 μέρες πριν φτάσουν στο κέντρο της Βαγδάτης οι Αμερικανοί με υπερσύγχρονα όπλα, που ποτέ μέχρι τώρα ο κόσμος δεν είχε γνωρίσει, κατέστρεψαν όλα τα κρυμμένα στους δρόμους της Βαγδάτης τανκς καθώς και ό,τι σημαντικό όπλο είχαν. Ετσι, δεν υπήρχαν όπλα για μάχη μέσα στη Βαγδάτη όταν μπήκε η σιδερόφραχτη στρατιά των Αμερικανών. Παρ' όλα αυτά οι νεκροί Ιρακινοί είναι χιλιάδες και οι νεκροί Αμερικανοί και Βρετανοί πολύ περισσότεροι απ' όσους επίσημα λέει η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο. Το παιχνίδι πολλών ξένων ΜΜΕ για τη "μάχη της Βαγδάτης" παίχτηκε με επιτυχία, πείθοντας λαούς και δημοσιογράφους ότι ο Σαντάμ έχει ετοιμάσει λαγούμια με βενζίνη για να τ' ανατινάξει και γειτονιές που είναι έτοιμες να σκοτώσουν χιλιάδες Αμερικανούς. Ετσι δικαιολόγησαν οι Αμερικανοί με εύκολο τρόπο την εισβολή και στρατιωτική κατοχή σε μια ακόμα χώρα της Ασίας μετά το Αφγανιστάν, σκορπώντας απογοήτευση σε έναν κόσμο που τα δυτικά ΜΜΕ είχαν προετοιμάσει ότι δήθεν θα έβλεπαν τη μεγάλη αντίσταση.

Θύματα της ιστορίας - τόνισε ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης - ήταν και δημοσιογράφοι που σκοτώθηκαν. Την πλήρωσαν με άλλο τρόπο και δημοσιογράφοι από την Ελλάδα που είδαν είτε Αμερικανούς «Ράμπο» να μπαίνουν στα δωμάτιά τους στη Βαγδάτη, είτε να πιέζονται από τον Μίλερ και τους φίλους του να φύγουν από το Ιράκ, είτε να απολύονται, όπως ο Μπάμπης Μπίκας από την εφημερίδα «Μακεδονία», γιατί τα κείμενά του κρίθηκαν πολύ ...αντιαμερικανικά.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Παπαδοπούλου, νομαρχιακή σύμβουλος της ΝΑΣ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δημήτρης Μουρίκης, επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου, ο Τάκης Παπανικολάου, πρόεδρος της Παμπειραϊκής Επιτροπής Ειρήνης, και άλλοι. Στο χώρο της εκδήλωσης λειτουργούσε έκθεση με φωτογραφικό υλικό με θέμα «Τα παιδιά υπό τη "νέα τάξη", από τον πόλεμο στο Ιράκ, αντιπολεμικά σκίτσα» και αφιερώματα στην Κούβα και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης. Να σημειώσουμε ότι χτες το πρωί στην πλατεία Λαού γινόταν αντιπολεμική καμπάνια από τους μαθητές της πόλης σε συνεργασία με τους δασκάλους και τους συλλόγους γονέων με θέματα σχετικά με την ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ