Σάββατο 17 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Θέλουν να τους ξεκάνουν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι γνωστοί ψευταράδες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας υπόσχονταν στους βαμβακοπαραγωγούς ότι τα «επιστρεφόμενα» - η επιστροφή, δηλαδή, μέρους από το ποσό που τους παρακρατήθηκε ως τιμωρία επειδή η συνολική παραγωγή βαμβακιού στην Ελλάδα ξεπέρασε το πλαφόν που έχει επιβάλλει η ΕΕ - θα έφταναν κοντά στις πενήντα δραχμές το κιλό.

Τελικά, όμως, η επιστροφή θα είναι 28,5 δρχ. το κιλό για όσους παρέδωσαν το προϊόν τους μέχρι τις 15 Δεκέμβρη 2002 και 19,5 δρχ. το κιλό για όσους το παρέδωσαν μετά, με αποτέλεσμα η τιμή του βαμβακιού να μείνει σε χαμηλό επίπεδο. Αν σ' αυτό συνυπολoγιστεί το γεγονός ότι αρκετές ποσότητες, που έμειναν και φέτος εκτός επιδότησης, είτε παραμένουν απούλητες στις αποθήκες, ή πουλιούνται στην εμπορική τιμή, η οποία είναι υποτετραπλάσια της συνολικής, τότε γίνεται φανερό πως έχουμε και νέα μεγάλη μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.

Τα ίδια και χειρότερα θα έχουμε και του χρόνου, αφού κυβέρνηση και ΕΕ επιμένουν στην εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι. Ο μόνος τρόπος ν' αλλάξει κάτι προς όφελος των βαμβακοπαραγωγών είναι η ανάπτυξη ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συντονισμό με την πάλη των άλλων λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ