Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνομιλίες ΗΠΑ - ΕΕ για την έκδοση πολιτών

Προσπάθεια να πείσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης Ελλήνων υπηκόων στις ΗΠΑ, έκανε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για θέματα δικαιοσύνης που χειρίζεται η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Αναφέρθηκε στο ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και είπε ότι η οποιαδήποτε έκδοση θα αφορά μόνο τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οταν δε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος παρατήρησε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο Ελληνας πολίτης να εκδοθεί για παράδειγμα στην Αγγλία και από εκεί στις ΗΠΑ, είπε ότι γι' αυτό το θέμα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες. Ο Φ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις συνομιλίες που γίνονται μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις αναγνωρίστηκε το δικαίωμα του κάθε κράτους - μέλους της ΕΕ να αρνηθεί την έκδοση υπηκόου του στις ΗΠΑ - ακόμα και για λόγο που προβλέπεται σε διμερή σύμβαση - εφόσον αυτή προσκρούει στις συνταγματικές του αρχές. Οταν όμως οι βουλευτές της επιτροπής ρώτησαν εάν η σύμβαση ΕΕ - ΗΠΑ θα επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια ή το Ευρωκοινοβούλιο ο υπουργός ήταν ασαφής λέγοντας ότι είναι ένα ζήτημα που εξετάζεται.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αναφερόμενος στη γενικότερη πολιτική της ΕΕ πάνω στο θέμα είπε ότι με βάση την «Πράσινη Βίβλο» που έχει ήδη επεξεργαστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθετείται το καθεστώς του «υπόπτου» και του συνακόλουθου φακελώματός του μέσω «Σένγκεν» τονίζοντας ότι πρόκειται για ρυθμίσεις επικίνδυνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ