Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πεθαίνοντας στην Αργιθέα!

Η Ρεβέκκα Μερεντίτη πέρασε τα 65 χρόνια της ζωής της στο Ανθηρό της ορεινής Αργιθέας. Εζησε δύσκολα, καθώς στις ορεινές περιοχές της πατρίδας μας σεργιανάει η φτώχεια και τυραννάει η μοναξιά. Εζησε λιτά. Δεν ντύθηκε ποτέ με την «τελευταία λέξη της μόδας». Δεν έκανε τζακούζι, μανικιούρ και πεντικιούρ. Δεν έφαγε «φουά γκρα» και αστακό στα κάρβουνα. Δε γλέντησε στην Βίσση και στον Ρέμο. Δεν ταξίδεψε σε χώρες μαγικές κι ονειρεμένες. Αλλά όλα αυτά δεν τα αισθάνθηκε σαν ελλείψεις. Αυτό που, ίσως, ένιωσε σαν αδικία ήταν οι πρόσθετες προσωπικές ατυχίες. Μεγάλωσε ένα παιδί με Ειδικές Ανάγκες, χήρεψε και μαυροφορέθηκε. Οπου φτωχός κι η μοίρα του.

Δεν το 'βαζε κάτω στις δυσκολίες. «Δόξα τω Θεώ», έλεγε. Ετσι είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου. Αρκούνται στα λίγα και χαίρονται τα μικρά. Το ψωμί του φτωχού έχει πλούσια γεύση στο χωριό. Κι οι μικρές γιορτές - η γέννηση, τα βαφτίσια, ο γάμος, το πανηγύρι - έχουν μεγάλη χάρη. Ηταν ευτυχισμένη, που έβλεπε κάθε πρωί τον ήλιο ν' ανατέλλει από απέναντι και το βράδυ να δύει κοντά. Ενιωθε καλά ακούγοντας, καθημερινά, την «καλημέρα» των συγχωριανών της, τις λαλιές των πουλιών, τις μιλιές των ζώων. Και σαν, αποκαμωμένη από τις δουλιές της μέρας, έπεφτε να πλαγιάσει αποβραδίς, ονειρευόταν μια ζωή καλύτερη για τους δικούς της και το χωριό. Γιατί αυτά ονειρεύονται οι φτωχοί κι όχι τα μεγάλα πλούτη.

Την περασμένη Κυριακή, η Ρεβέκκα Μερεντίτη πέθανε στην εκκλησιά του χωριού της. Την ώρα που παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία, η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά κι «έφυγε». Ηταν, πάλι, άτυχη, καθώς «έτυχε» αυτήν την Κυριακή, να μην εφημερεύει ο αγροτικός γιατρός που έρχεται στο χωριό. Αν ήταν εκεί, μπορεί και να τη γλίτωνε κι ας λέει ο «ψυχρός» μάνατζερ του νοσοκομείου της Καρδίτσας πως «το περιστατικό ήταν πολύ σοβαρό και, ούτως, ή άλλως, δεν επαρκούσε για την αντιμετώπισή του η φροντίδα ενός αγροτικού γιατρού».

Αλλά, αντί να κάνει ιατρικές γνωματεύσεις, ας μας πει ο μάνατζερ γιατί περιέκοψε τις εφημερίες αγροτικών γιατρών, με αποτέλεσμα την ώρα που χρειάστηκε το γιατρό το Ανθηρό να μην τον έχει. Η δήλωσή του, ότι «υπάρχει ένα σύστημα προσαρμοσμένο στις οικονομικές και στελεχικές δυνατότητες», δείχνει μεν τον «ηθικό αυτουργό» του εγκλήματος, που είναι η «ανθυγιεινή» κυβερνητική πολιτική λιτότητας, αλλά δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες. Κι είναι ο τρίτος κάτοικος της ορεινής Αργιθέας - προηγήθηκε ο θάνατος ενός από ...τσίμπημα σφήκας - που πεθαίνει, τον τελευταίο χρόνο, χωρίς ιατρική φροντίδα.

Ο θάνατος της Ρεβέκκας, μιας άγνωστης γυναίκας του χωριού, έγινε «είδηση» στα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια. Η ίδια δε θα το ήθελε, καθώς στην τηλεόραση έβλεπε να «πρωταγωνιστούν» οι ξεβράκωτες και να ξεφτιλίζονται οι πονεμένες. Ισως, όμως, να ήθελε κάποιο από τα κανάλια να θυμηθεί και να δείξει πλάνα από την επίσκεψη, τον περασμένο Σεπτέμβρη, του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, σ' αυτήν την ορεινή περιοχή, προβάλλοντας και τις δηλώσεις του περί της «πολιτικής που αναβαθμίζει την "άλλη" Ελλάδα». Μήπως κι αντιληφθούν πιο πολλοί ότι για το θάνατό της υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις, που έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού, τη ζωή των φτωχών ανθρώπων της ξεχασμένης Ελλάδας...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ