Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αλαλη» για το βιβλίο Κύρτσου

«Σιγήν ιχθύος» εξακολουθεί να τηρεί η ηγεσία της ΝΔ απέναντι στις αποκαλύψεις που γίνονται στο βιβλίο του Γ. Κύρτσου, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υποβαθμιστεί το όλο θέμα και οι «παρενέργειές» του.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις επελέγη τελικά να υπάρξει μια δήλωση «κύκλων» της Ρηγίλλης με την οποία επιχειρείται να περάσει στην αντεπίθεση: «Η ΝΔ θα συνεχίσει τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και των διαπλεκομένων συμφερόντων. Κανένα άλλο σχόλιο», αναφερόταν στη σχετική δήλωση.

Την ίδια στιγμή ορισμένα στελέχη τάσσονται υπέρ της διερεύνησης των καταγγελιών Κύρτσου. Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε χτες (στο «Φλας») ότι «το ίδιο το πολιτικό σύστημα να πάρει πρωτοβουλίες για να προστατευτεί», ζητώντας μάλιστα «να συνεννοηθούν τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα» (!).

Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έκρυψε τη διάθεση εκμετάλλευσης του βιβλίου αλλά κρατά προσωρινά χαμηλούς τόνους σε μια προσπάθεια να «ρυμουλκήσει» την ηγεσία της ΝΔ σε μέτρα εκσυγχρονισμού του πολιτικού συστήματος, όπως η τροποποίηση του εκλογικού νόμου. «Είναι εξαιρετικά νωρίς να ασχοληθούμε με το βιβλίο», δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, παρακαλώντας μάλιστα «να μην προτρέχουμε»!

Στο βιβλίο του που φέρει τον τίτλο «Ο μυστικός πόλεμος των εξουσιών», ο Γ. Κύρτσος, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στον τρόπο που έγινε η αντικατάσταση του Α. Σπηλιωτόπουλου από το Θ. Ρουσόπουλο. Συγκεκριμένα, όπως γράφει, ήταν ο ίδιος ο Β. Βαρδινογιάννης που του το προανήγγειλε κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στο κότερό του τον Αύγουστο του 2000: «"Θα απαλλαγείς σύντομα από το φίλο σου τον Αρη" μου είπε με φιλική, περιπαιχτική διάθεση. "Πού το ξέρετε εσείς;" τον ρώτησα κάπως αδιάφορα... "Θα αναλάβει ένα καλό παιδί, ο Θοδωρής ο Ρουσόπουλος", συμπλήρωσε ο Βαρδινογιάννης, δίνοντας την είδηση αρκετές εβδομάδες πριν από το γεγονός».

Στο κεφάλαιο των σχέσεων στελεχών της ΝΔ με το Β. Βαρδινογιάννη, αναφέρεται στον Αγγελο Φιλιππίδη, πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και διευθυντικό στέλεχος του ομίλου Βαρδινογιάννη, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2000 ήταν επικεφαλής οικονομικής επιτροπής της ΝΔ, «ένα είδος κομματικού ταμία» όπως αναφέρει. Μέλος του ΔΣ ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπήρξε ως τις αρχές του 2001 οπότε παραιτήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης. Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης είναι σταθερά στο πλευρό των συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ενώ υπάρχουν «τουλάχιστον δέκα βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αποτελούν στη Βουλή προέκταση του Γραφείου Τύπου του ομίλου Βαρδινογιάννη». Επίσης ο Αλ. Λυκουρέζος στηρίζει σε επαγγελματική βάση τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη, ενώ η παρουσία του Πέτρου Τζαννετάκη, γιου του πρώην πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη στη θέση του οικονομικού διευθυντή της «Μότορ Οϊλ» «εξηγεί ίσως τη διακριτική στάση της ΝΔ σε ορισμένα ζητήματα μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος».

Ο Γ. Κύρτσος απέρριψε χτες μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από τη Ρηγίλλης πως κυκλοφόρησε τώρα το βιβλίο για να υπάρξει κάποιος συμψηφισμός με τα σκάνδαλα των κυβερνητικών στελεχών, επικαλούμενος ότι η συμφωνία για να γράψει το βιβλίο είχε κλείσει από τις 20 του περασμένου Νοέμβρη.

Στη χειραγώγηση των μετοχών, μέσω της ΔΕΚΑ και τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, επανήλθε χτες ο Μ. Εβερτ, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία από το φάκελο που συνόδευε το πόρισμα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών που είχε κατατεθεί στη Βουλή, υποστηρίζει ότι προκύπτει πως η χρηματιστηριακή εταιρία Π&Κ διενήργησε συναλλαγές για δυο από τους δέκα μεγαλύτερους σε όγκο συναλλαγών αγοραστές και πωλητές κατά την προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ