Τετάρτη 7 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες «λύσεις»

Δεκαετίες τώρα, με ευθύνη κυρίως των εκάστοτε κυβερνήσεων - είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ, αλλά και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ελέγχονται από τα δύο αυτά κόμματα και το ΣΥΝ, η χώρα μας ταλανίζεται από το οξυμένο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται τεράστιοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Πρόκειται για ένα πρόβλημα, που ακόμη καρκινοβατεί, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη χιλιάδων ανεξέλεγκτων και παράνομων χωματερών, που αποτελούν ντροπή για μια χώρα που θέλει να ονομάζεται πολιτισμένη.

Οι τελευταίες, ωστόσο, εξελίξεις αποδεικνύουν κάτι ακόμη πιο σοβαρότερο: Οτι η όλη αυτή κωλυσιεργία για την επίλυση του προβλήματος επιβλήθηκε απολύτως εσκεμμένα. Αποδεικνύουν, δηλαδή, ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας πια δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις, εφαρμόστηκε για να στρώσει το δρόμο για ακόμη πιο επικίνδυνες «λύσεις», όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή. «Λύσεις», που για το Λεκανοπέδιο Αττικής μεταφράζονται:

  • Στη διαιώνιση μιας κατάστασης, που θέλει τη Δυτική Αττική και κυρίως την υπερκορεσμένη περιοχή μεταξύ Ανω Λιοσίων - Ασπροπύργου - Ελευσίνας και Φυλής να παραμένει ο βασικός αποδέκτης της μερίδας του λέοντος των απορριμμάτων όλης της Αττικής.
  • Στο άνοιγμα του δρόμου για να περάσει η διαχείριση των σκουπιδιών και μέσα από την καρκινογόνα καύση, επειδή έτσι θέλουν κάποια ισχυρά οικονομικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας.
  • Στην απόσπαση της ενιαίας διαχείρισης από τον ΕΣΔΚΝΑ, ώστε σιγά - σιγά να περάσει ολόκληρος ο τομέας της καθαριότητας στους ιδιώτες, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ήδη υπέρογκα αντισταθμιστικά τέλη που πληρώνει ο λαός.

Μια τέτοια απαράδεκτη πολιτική εκβιαστικών διλημμάτων και τεχνητών κρίσεων έχει φτάσει τα 4,5 εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής να μην ξέρουν πού να αποθέσουν τα σκουπίδια τους μετά το 2004, όταν η χωματερή των Ανω Λιοσίων θα έχει υπερκορεστεί. Κι ας μην κάνουν τους αφελείς οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, προσπαθώντας να ρίξουν σε άλλους τις δικές τους αποκλειστικές ευθύνες.

Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, τόνιζε ότι πρέπει να χωροθετηθούν άμεσα οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης των απορριμμάτων με βάση τις επιστημονικοτεχνικά τεκμηριωμένες μελέτες, δίχως γεωγραφικούς περιορισμούς. Από την αρχή, επίσης, τόνιζε την ανάγκη διασφάλισης του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του τομέα της καθαριότητας, του αποκλεισμού της επικίνδυνης καύσης ως μεθόδου διαχείρισης, της προώθησης προγράμματος άμεσης αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χωματερών, της εκλογίκευσης των υψηλών αντισταθμιστικών τελών, της αποτελεσματικής διαχείρισης των μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων. Αν αυτές οι θέσεις είχαν εφαρμοστεί, τώρα δε θα υπήρχαν τεχνητά ή μη αδιέξοδα. Τώρα, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα ήταν απλώς μια μακρινή ανάμνηση...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ