Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε χρησιμοποίησαν ή τους χρησιμοποίησες; Ιδού η απορία!!

Επιστολή Δ' προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Το κλειδί των τεσσάρων μηνύσεων κι αγωγών σου κατά του «Ριζοσπάστη», δηλαδή κατά του ΚΚΕ, βρίσκεται σε δυο αποσπάσματα, σχεδόν ταυτόσημα. Στην ΑΓΩΓΗ καταγγέλλεις τους κουκουέδες ότι εξαπέλυσαν οργανωμένη επίθεση ενάντια στην τιμή, την υπόληψη και την πολιτική προσωπικότητά σου, «ενώ επί δεκαετίες με τιμούσαν για την αντιστασιακή μου ιδιότητα και με χρησιμοποιούσαν σε δίκες εναντίον τους... και σε εκδηλώσεις ως κεντρικόν ομιλητή».

Στη ΜΗΝΥΣΗ διευκρινίζεις ότι τους υπεράσπιζες δωρεάν και ανάμεσα στις εκδηλώσεις ήταν οι επέτειες της Οχτωβριανής Επανάστασης κατά τις οποίες ως Πρόεδρος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου εκφωνούσες πύρινους λόγους υπέρ του σοσιαλισμού. Και αυτοί οι αχάριστοι, αντί τώρα να σε καλύψουν και να σε υπερασπίσουν, δημοσιεύουν κατά λέξη όσα λέγονται και άδονται στα δικαστήρια. Και ανοίγεις τους κρουνούς της αθυροστομίας σου κι όποιον πάρει ο χάρος.

Το κλειδί όμως αυτών των δύο κλειδιών και το μαργαριτάρι όλων σου των μαργαριταριών, που αλίευσα ως τώρα, είναι μια λέξη με το πρόσφυμά της: «Με χρησιμοποίησαν»! Πήγες να τους κατηγορήσεις για αχάριστους κι εξέθεσες ανεπανόρθωτα τον εαυτό σου.

Απεκάλεσες τον εαυτό σου όργανο! Η λέξη "χρησιμοποιώ", εκ προοιμίου, από τα γεννοφάσκια της, είναι δεμένη με ένα χέρι κι ένα όργανο. Κι όργανο σημαίνει ένα ον άβουλο, ανεύθυνο, δίχως οντότητα, δίχως προσωπικότητα, έρμαιο στα χέρια των χειριστών που το κατευθύνουν. Μπορεί να είναι όργανο πρωτόγονο: μαχαίρι, ρομφαία, τσανάκι, καρφί, καθίκι κλπ., αλλά και εργαλείο έμψυχο σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας που να εκφωνεί θαυμάσιους δικανικούς ή πύρινους πανηγυρικούς στις επετείους της Οχτωβριανής Επανάστασης. Αλλά δεν παύει να είναι όργανο, Βαγγέλη, στα χέρια του χειριστή. Οργανο, όργανο, όργανο!!!

Τώρα, αν ο χειριστής είναι καλός κι αγαθός, πάει καλά! Αν όμως ο χειριστής ή οι χειριστές είναι "κουκουέδες ουτιδανοί, ρετάλια, βλακώδεις, με όζουσαν κουκουέδικη πολιτική κακοήθεια", το όργανο μοιραία θα ενεργεί ουτιδανά, με βλακώδη και όζουσα κακοήθεια και καταστροφικότητα. Για φαντάσου, λοιπόν, τις αρνητικές συνέπειες, όταν το όργανο αυτό δεν είναι μιας χρήσεως, αλλά διαρκείας, δεκαετιών! Και είναι φυσικό, το όργανο να έχει φθορά και ορισμένο χρόνο ζωής. Κι όταν αχρηστεύεται ο νοικοκύρης να το πετά στα σκουπίδια ή να το στείλει στο Μοναστηράκι στα παλιατζίδικα. Τι το παράλογο βρίσκεις, Βαγγέλη, και βγαίνεις από τα ρούχα σου;

Είδες, Βαγγέλη, σε τι τρομερούς συνειρμούς οδηγεί, το "ΜΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑΝ", το πολιτικό σου "αυτογκόλ", όπως το λένε στο ποδόσφαιρο; Οι ποδοσφαιριστές που την παθαίνουν πιάνουν πάντα το κεφάλι τους και τραβούνε τα μαλλιά τους. Εσύ, περιέργως, τραβάς τη γλώσσα σου!..

Ελα τώρα να συγκρίνουμε τον αυτοδιασυρμό σου με τον έτερο διασυρμό σου, δηλαδή το αυθεντικό "με χρησιμοποίησαν" με το "Ο,ΤΙ" το σαθρό το αυτοαναιρούμενο του "Ριζοσπάστη". Εκείνο το κοστολόγησες σε πεντακόσια εκατομμύρια. Αυτό το δικό σου, σε πόσα; Είναι δύσκολο δίλημμα. Πολύ δύσκολη η αυτοκριτική. Γι' αυτό σ' αφήνω να το σκεφθείς με την ησυχία σου, όταν καλμάρουν τα παρατεντωμένα νεύρα σου.

Αλλά σε χρησιμοποιήσανε ή τους χρησιμοποίησες; Ιδού η απορία! Ποιον θα μπορέσεις να πείσεις, ότι ο σημερινός παντογνώστης υπουργός Δικαιοσύνης, ο αθυρόστομος τσιφλικάς των αντιστασιακών του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθιερέας της σημιτικής ομοταξίας που τον τρέμουν εχθροί και φίλοι, ήταν κάποτε τυφλό όργανο των "Φλωράκειων" ή "Μεταφλωράκειων" κομμουνιστών; Πώς θα σε πιστέψουν, Βαγγέλη μου, εσένα τον ατσίδα, πώς σου φόρεσαν φέσι, αυτοί που φημίζονται για την αφέλειά τους και για τα φέσια που τους φόρεσαν άλλοι πολύ κατώτεροί σου;

Εσύ, ο οξυδερκέστατος και ικανότατος σε ελιγμούς μόνιμος λοχίας της κατοχής, κι έπειτα ελασίτης και σε συνέχεια "λοχιοελασίτης", μόλις έγινες δικηγόρος, έπιασες τον ταύρο από τα κέρατα! Τι θέλει, για να αναδειχτεί ένας δικηγόρος; Μια επιτυχημένη πολύκροτη δίκη. Κι εκείνη την εποχή ήταν με τη σέσουλα οι δίκες τύπου Μπελογιάννη. Δίκες παγκόσμιας προβολής. Ποιος δικηγόρος δε θα ήθελε να παραστεί σε μια τέτοια δίκη, να καμαρώνει δίπλα σε Μπελογιάννηδες και Μπλουμπίδηδες; Και να κυκλοφορεί σ' όλο τον κόσμο τ' όνομά του; Τύπος, ραδιόφωνα, ασύρματοι, τηλέφωνα! Ολη η Ελλάδα στο πόδι. Ολος ο κόσμος που θαύμαζε την ηρωική Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία της εποχής εκείνης! Οχι μόνο θα πήγαινε δωρεάν για υπεράσπιση, αλλά και θα πλήρωνε! Μπορούσε να ξεφύγει από σένα μια τέτοια ευκαιρία; Την άρπαξες στον αέρα σαν το "ΟΤΙ" "αυθωρεί" και παρα-χρήμα", με όλες τις σημασίες αυτής της πολυσήμαντης λέξης. Η υπόθεση είχε πολύ ψωμί. Και παρά, και χρήμα, και ανιδιοτέλεια (παρά το χρήμα) και ταχύτητα (παραχρήμα) και γενναιότητα, γιατί η υποστήριξη ενός "κατασκόπου" οδηγούσε τότε κατευθείαν στο φρέσκο.

Αλλη αβανταδόρικη "επιχείρηση" ήταν ο Ελληνοσοβιετικός Σύνδεσμος. Η εκφώνηση ενός "δωρεάν" πύρινου λόγου για το σοσιαλισμό ήταν επικίνδυνη μεν αλλά πολύ προσοδοφόρα στη χώρα των Μπελογιάννηδων. Ηταν το χρυσό κλειδί του Παραπετάσματος! Στην παρουσία σου άνοιγαν όλες οι πόρτες! "Καλώς ήρθατε κ. Πρόεδρε". Και.... περιπεράστε κ. πρόεδρε! Ισως να έχετε πολλά χρυσά κλειδιά από τις πρωτεύουσες του σοσιαλιστικού στρατοπέδου στη συλλογή των τουριστικών αναμνηστικών σας δώρων.

Κι όλα αυτά με το αζημίωτο. Κανένας δε θα τολμούσε να ενοχλήσει τον "λοχιοελασίτη" με τη διπλή ταυτότητα τις στιγμές που απολάμβανε μακάριος τα αγαθά της "ΟΠΤΑΣΙΑΣ" στο Περιστέρι. Και το σημαντικότερο: Οι αφελείς φεσοφόροι του ΚΚΕ δε μυρίστηκαν τίποτε από το θέατρο αυτό. Σε πίστεψαν σαν αγνό ελασίτη με μια μόνο ταυτότητα και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους με το δίπλωμα και το μετάλλιο του αντιστασιακού, που μας επιδεικνύεις σήμερα, προσπαθώντας να κρύψεις τα άπλυτα του μόνιμου λοχία. Κι όχι μόνο αυτό. Αλλά δέχτηκαν και την πλαστογράφηση της ημερομηνίας ένταξής σου στον ΕΛΑΣ, ο οποίος τον Οχτώβρη του 1942 ήταν... για την Αθήνα στα χαρτιά! Ποιος, λοιπόν, εχρησιμοποίησε ποιον, Βαγγέλη μου; Τι κερδίζεις να παριστάνεις, εσύ ο μεγάλος θύτης, το θύμα; Γιατί να λες ότι και τις δυο ταυτότητες τις πήρες "παρά τη θέλησίν σου"; Και να τα λες μάλιστα σε δυο διαφορετικές εποχές και σε δυο διαφορετικές παρατάξεις; Σήμερα, λόγου χάρη, που η ιδιότητα του ελασίτη είναι δόξα και τιμή, και του λοχία της κατοχής αίσχος και όνειδος, σκίζεις τα ιμάτιά σου, για να μας πείσεις ότι ήσουν πούρος ελασίτης, ενώ στους ταγματασφαλίτες, που ανακηρύχτηκαν εθνικοί ήρωες κατά τις μεταβαρκιζιανές κυβερνήσεις, ορκιζόσουν ότι έγινες κατά λάθος ελασίτης και ότι εξακολουθείς να είσαι πούρος εθνικόφρων και πούρος κατοχικός λοχίας; Τι κερδίζεις, ύστερα από όλα αυτά, να διαλαλείς ότι σε χρησιμοποίησαν, δηλαδή πιάστηκες κορόιδο σ' εκείνους που τους χρησιμοποίησες αγρίως και τους καταλήστεψες από πάνω; Τους πήρες όχι μόνο τα συνθήματα:"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο κλπ.", αλλά σφετερίστηκες και τον πιο ιερό, τον βαμμένο με πολύ αίμα τίτλο τους, το σύντροφε! Κι από πάνω μάς απειλείς και μας ζητάς και ρέστα που σου αμφισβητούμε τον τίτλο αυτό, "σύντροφε" Βαγγέλη. Μπορεί να έχεις εσύ "ιερόν και όσιον;"

Θα μου πεις τώρα! Τι μου τσαμπουνάς για "όσια και ιερά" και πράσινα άλογα! Μου πετάς μάλιστα στα μούτρα τη "ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ" σαν να ανακάλυψες το δικό μου "ΟΤΙ". Ποιος πολιτικός της καριέρας δεν έχει, πες μου, διπλή ταυτότητα; Ποιος πολιτικός μπορεί να επιβιώσει αν δεν προσαρμοστεί ή να προκόψει αν κάνει τον λέοντα κι όχι τον χαμαιλέοντα;

ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ σημαίνει διπλωματία, δυο πρόσωπα, δυο υποστάσεις. Αλλο δείχνεις κι άλλο είσαι. Αλλα λες, άλλα πιστεύεις κι άλλα κάνεις! Μιλάς για ανεξαρτησία και κυνηγάς την εξάρτηση. Την παρουσιάζεις μάλιστα σαν κατόρθωμα: ΟΝΕ, "Ω, ΝΑΙ"; "Ω, Ναι", τα καταφέραμε!!!.. Μιλάς αριστερά και πράττεις δεξιά. Κόβεσαι για τη σωτηρία του Οτσαλάν, ενώ τον προδίδεις. Μιλάς ελληνικά και σκέφτεσαι αμερικάνικα. Καλή ώρα όπως στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ των ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ. Εκεί οι διπλωμάτες όλοι έχουν διπλή ταυτότητα. Μιλάν μάλιστα καλύτερα τα αμερικάνικα από τα ελληνικά, πράγμα που εξόργισε και τον Πάγκαλο ακόμα. Πού να δεις και το υπουργείο Δικαιοσύνης!..

Φτάνει, Βαγγέλη. Ξέρω τι θα πεις: Σ' έβγαλε λάδι! Οι συνειρμοί αυτοί μ' αποστομώνουν. Τώρα καταλαβαίνω, πως από τα γεννοφάσκια σου, από τότε που πολεμούσαμε μαζί στο Αλβανικό Μέτωπο, "έδειξες πως θα γινόσουν άλλος". Φεύγοντας από κει προσαρμόστηκες αμέσως στη χιτλερική ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ. Και προσαρμογή στην προσαρμογή, ταυτότητα στην ταυτότητα, διπλωματία στη διπλωματία, έφτασες στο ύπατο αξίωμα του ρυθμιστή της Δικαιοσύνης, για να εξυπηρετήσεις αντάξια την Αμερικάνικη ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

Εγώ όμως ο μονόχνοτος, ο φανατικός της μιας ταυτότητας, απροσάρμοστος των καιρών, έμεινα φτωχός κι άγνωστος λοχίας-ελασίτης, μαχητής των παλιών οραμάτων, που ποτέ σου δεν πίστεψες. Και να σου πω, δε σε ζηλεύω, αντίθετα μάλιστα! Επιμένω να θυμάμαι τον ωραίο στίχο του ποιητή: "Από τον Σαβίνσκι προτιμώ τον Μαρξ. Κρεμάστε με θα ψηλώσω"!

Φιλικότατα

Ενας αντιστασιακός

Ο Νίκος Κυτόπουλος είναι πολυβραβευμένος πεζογράφος, μέλος της ΕΕ Λογοτεχνών, παλιός συντάχτης του "Ριζοσπάστη" και των δύο κεντρικών εφημερίδων του ΔΣΕ "Εξόρμηση" και "Προς τη Νίκη".


Του
Νίκου Κυτόπουλου

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο μονοσάγονος(2010-12-17 00:00:00.0)
ΠΡΟΣΦΟΡΑ(2008-10-19 00:00:00.0)
Στα ίχνη του Πεσόα(2008-03-05 00:00:00.0)
Τρομοκρατία με φόντο την επιστράτευση(2006-03-21 00:00:00.0)
Αυτό το άτιμο το «όχι»(2000-05-30 00:00:00.0)
«Οζουσα κακοήθεια, ου τυχούσα»! .. Κουκουέδικη ή Ευαγγελι -κή;(2000-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ