Σάββατο 11 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΒΟΙΑ
Με την αγωνιστική πρόταση του ΚΚΕ οι γυναίκες της υπαίθρου

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας).-

«Να μην αφήσουμε να πάει χαμένο ούτε δευτερόλεπτο, εντείνοντας τη δουλιά μας, ούτως ώστε να "ξεκλειδώσουμε" όσο το δυνατόν περισσότερα σπίτια, μαγαζιά, γραφεία, εργοστάσια και να 'ρθουμε σε επαφή με όσο μπορούμε περισσότερες λαϊκές δυνάμεις, με την εκλογική διακήρυξη του Κόμματος στο χέρι, με τα εκλογικά μας φυλλάδια, με τις καθημερινές εξορμήσεις για διάδοση και άνοδο της κυκλοφορίας του "Ρ". Το "ήφισε τώρα ΚΚΕ" να αντηχήσει απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα μας».

Μ' αυτό το κάλεσμα, στο τέλος της ομιλίας της Αλ. Γιαννούση, μέλους του Γυναικείου Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στις γυναίκες, μέλη, οπαδούς και φίλους του Κόμματος που συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΕ Εύβοιας στο ξενοδοχείο «Παλίρροια» στη Χαλκίδα, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης ενόψει των εκλογών της 9ης Απρίλη και με αφορμή την 8η Μάρτη.

Στην ίδια εκδήλωση αναγγέλθηκε και η συμμετοχή ως υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας, της Γεωργίας Λαδογιάννη, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

«Καλό σημάδι» για την απήχηση των πολιτικών θέσεων και της πολιτικής πρότασης του Κόμματος στο «άλλο μισό τ' ουρανού», η προχτεσινή συγκέντρωση των γυναικών της Χαλκίδας, έστειλε αισιόδοξα μηνύματα και για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εύβοια.

Η γυναίκα του μόχθου, η γυναίκα - σύζυγος, η γυναίκα - μάνα, η γυναίκα - νοικοκυρά, η γυναίκα - επιστήμονας, δεν έχει άλλη επιλογή από το δρόμο του αγώνα που ταυτίζεται με την αγωνιστική πορεία του ΚΚΕ για τα δίκια των εργαζομένων και του λαού και του γυναικείου κινήματος. Εξάλλου, όπως επισήμανε στην ομιλία της η υποψήφια βουλευτής Γεωργία Λαδογιάννη, «στη χώρα μας ο αγώνας της γυναίκας έχει ένα σταθμό, που είναι και αφετηρία, που ώθησε τους αγώνες της να έχουν μεγαλύτερη δυναμική παρουσία και ένα προηγούμενο στις διεκδικήσεις της.

Το όριο - σταθμός είναι η αναγνώριση της γυναίκας ως πολιτικής οντότητας, πολιτικού υποκειμένου. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην περίοδο της Εθνικής Αντίστασης από τη λαϊκή εξουσία της ελεύθερης Ελλάδας. Στο ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου των Κορυσχάδων, που είχε χαρακτήρα προσωρινού συνταγματικού χάρτη, αναφέρονταν στο άρθρο 5 "Ολοι οι Ελληνες, άντρες και γυναίκες, έχουν τα ίδια πολιτικά και αστικά δικαιώματα". Τέλος, με διάταγμα της ΠΕΕΑ δόθηκε το δικαίωμα στις γυναίκες να εκλέγουν και να εκλέγονται στο Εθνικό Συμβούλιο, στις διοικήσεις των οργάνων, τα δικαστήρια κ.ά. Στις εκλογές που έγιναν το 1944 στην ελεύθερη Ελλάδα εκλέχτηκαν οι πρώτες βουλευτίνες (5 τον αριθμό)».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλυπητήρια(2024-04-09 00:00:00.0)
Κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου(2021-08-20 00:00:00.0)
Υστατος αποχαιρετισμός για τον σ. Γιώργο Μπούρικα(2020-10-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-04-12 00:00:00.0)
Σπουδαίες κατακτήσεις(1998-12-09 00:00:00.0)
Οι γυναίκες της εξουσίας μας αγνοούν!(1998-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ