Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ρόλος του ΣΥΝ

Με αφορμή τις εκλογές σε ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ

Αποκαλυπτικά για τα σχέδια προώθησης της κεντροαριστερής σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ήσαν όλα όσα συνέβησαν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από τις διαδικασίες για την εκλογή των κεντρικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ετσι, κατά την προετοιμασία των αρχαιρεσιών στους Δήμους και τις Νομαρχίες, είχαν γίνει πολλές επαφές και μυστικές συμφωνίες ανάμεσα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, με στόχο να ενισχυθεί ο ΣΥΝ σε ορισμένες περιπτώσεις με ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, για να εκλέξει αντιπροσώπους ικανούς να βοηθήσουν το ΠΑΣΟΚ να πάρει πλειοψηφία τα κεντρικά όργανα έναντι της ΝΔ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών των αντίστοιχων κεντρικών Σωμάτων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, εντάθηκε το αλισβερίσι και το όργιο των παζαριών ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ κυρίως, και δευτερευόντως ανάμεσα στη ΝΔ και ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ. Τελικά, βέβαια, με την υποστήριξη του ΣΥΝ, οι υποψήφιοι δημοτικοί άρχοντες του ΠΑΣΟΚ, κατέλαβαν τις θέσεις των προέδρων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) ο Π. Κουκουλόπουλος και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) η Φ. Γεννηματά, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΝ Χ. Παλαιολόγος κατέλαβε τη θέση του γραμματέα της ΚΕΚΔΕ, ο επίσης υποψήφιος του ΣΥΝ Π. Φιλίππου είχε καταλάβει τη θέση του προέδρου στην Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), και ο άλλος υποψήφιος του ΣΥΝ στην ΕΝΑΕ Γ. Κατσανεβάκης αποχώρησε από την ψηφοφορία, μαζί με την παράταξη της Ντόρας Μπακογιάννη (ΝΔ), μιας και είναι προσωπικός φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη, αφού επιδίωκε να εξασφαλίσει την εκλογή της Ντόρας Μπακογιάννη στην ΚΕΔΚΕ με αντάλλαγμα τη στήριξη της Φώφης Γεννηματά στην ΕΝΑΕ!

Μύλος; Οχι ακριβώς! Ο παραπάνω αχταρμάς ήταν και είναι απόλυτα αντίστοιχος των προγραμματικών θέσεων, της στρατηγικής και τακτικής, της συνολικής πολιτικής του κόμματος που ονομάζεται «Συνασπισμός της αριστεράς και της προόδου»! Με αργά, προσεκτικά, αλλά σταθερά βήματα -πρέπει να ομολογήσουμε- προσπαθεί να οδηγήσει τον κόσμο του ΣΥΝ στην όλο και μεγαλύτερη σταδιακή ενσωμάτωση, να τους ρίξει στην αγκαλιά της σοσιαλδημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ.

Οι αποφάσεις του ΣΥΝ για τη γραμμή που θα ακολουθήσει το κόμμα αυτό στην εκλογή προεδρείων στα Συλλογικά Οργανα της Αυτοδιοίκησης, δεν έτυχαν ακριβώς ομοφωνίας μέσα στο κορυφαίο πολιτικό όργανο του ΣΥΝ. Εκ των υστέρων φυσικά, όπως πάντα και αφού άκουσαν την κατακραυγή από οπαδούς τους. Προηγουμένως, και μέχρι την τελευταία στιγμή, είχαν συνδράμει, είχαν συμφωνήσει στους «χειρισμούς», δέσμιοι και συνεπείς της γνωστής τυχοδιωκτικής τακτικής τους. Ετσι, τη «διαφωνία» τους, τελικά, εξέφρασαν και δημοσιοποίησαν 9 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, σχετικά με την απόφαση του κόμματός τους, με την οποία «ενθάρρυνε τη σύμπραξη των δυνάμεων του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ» για την εκλογή των προεδρείων στα Συλλογικά Οργανα της Αυτοδιοίκησης.

Τα εννέα μέλη της ΠΓ του ΣΥΝ που δήλωσαν ότι «είναι εσφαλμένη» η απόφαση του κόμματος, είναι στελέχη του «Αριστερού Ρεύματος» και του «Κοκκινοπράσινου Δικτύου» και πρόκειται για τους: Νίκο Βούτση, Χριστόφορο Παπαδόπουλο, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Στάθη Λεουτσάκο, Δημήτρη Στρατούλη, Γιάννη Τόλιο, Τάσο Τρίκκα, Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Χουντή.

Η κίνησή τους αυτή αναμφίβολα «αναπτέρωσε τις ελπίδες» διαφόρων συνεργαζόμενων με τον ΣΥΝ στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, οι οποίοι φέρονται ότι διαφωνούσαν με την τακτική αυτή της ηγεσίας του ΣΥΝ ή προτιμούσαν συνεργασία με τη ΝΔ αντί με το ΠΑΣΟΚ, ενώ έδωσε επίσης «ελπίδα και άλλοθι» σε δορυφορικές ομάδες περί την ηγεσία του ΣΥΝ, τύπου ΚΕΔΑ, να εξακολουθούν κάπως να «παίζουν» με κάποια αγνά αισθήματα, κάποιων αριστερών ανθρώπων, δικαιολογώντας την ύπαρξή τους...

Την ακρίβεια των παραπάνω εκτιμήσεών μας, ήρθε η ίδια η ΠΓ του ΣΥΝ να επιβεβαιώσει με την ανακοίνωση - απάντησή της στην ανοιχτή επιστολή των μελών της. Συγκεκριμένα λέει: «Απορρίψαμε την πρόταση, γιατί θα οδηγούσε στην εκλογή δυο προέδρων από το χώρο της ΝΔ και ενός από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Και επίσης γιατί δε θεωρούμε πως είναι σωστή η άποψη ότι στο χώρο της ΤΑ οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι ίδιες... Θεωρήσαμε ότι για τον ΣΥΝ, μετά την επιτυχία που είχε στις πρόσφατες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, είναι παρά πολύ σημαντικό ότι με αυτόνομα ψηφοδέλτια καταγράφηκε ως η τρίτη δύναμη -και μάλιστα με ρυθμιστικό ρόλο- στα συνέδρια των τοπικών οργάνων της ΤΑ. Και επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό το να κερδίσει για πρώτη φορά την προεδρία σε ένα απ' αυτά, στην ΤΕΔΚΝΑ. Το πετύχαμε δε αυτό με την πιο φυσιολογική συμμαχία στο συγκεκριμένο χώρο, με πλήρη διαφάνεια και σε συνέχεια της τακτικής που ακολουθήσαμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές... Η πολιτική που επιλέξαμε στην τελευταία φάση της συγκρότησης των προεδρείων εξασφάλισε τη ρυθμιστική παρουσία μας για τέσσερα χρόνια...».

Οποιος διαβάσει προσεκτικά την παραπάνω τοποθέτηση - ανακοίνωση του ΣΥΝ, είναι σε θέση να καταλάβει απολύτως τη μεθόδευση και τη στόχευση της ηγεσίας τους. Γνωστοί κολαούζοι της κεντροαριστερής πολιτικής, θα μου πείτε. Να, όμως, που έχει την ιδιαίτερη σημασία του, για μια ακόμη φορά, με αφορμή τις εκλογές σε ΚΕΔΚΕ - ΕΝΑΕ, να αυτοαποκαλύπτονται στην κεντροαριστερή τους πλεύση, προκειμένου να ΣΥΝδιαχειριστούν με το ΠΑΣΟΚ την αντιλαϊκή πολιτική του κατεστημένου και στην Αυτοδιοίκηση και γενικότερα, όταν φυσικά οι συνθήκες πλήρως ωριμάσουν...


Δημήτρης ΚΕΔΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ