Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ακου, μικρέ ανθρωπάκο!

Ακου ανθρωπάκο, αυτός ο πόλεμος δεν ήταν - σώνει και καλά- αναπόφευκτος. Οπως δεν είναι αναπόφευκτη και η νικηφόρα - για τους δολοφόνους - έκβασή του. Φτάνει βέβαια, εσύ, να μην ήσουν γονατισμένος. Να μην είχες αποδεχτεί πως πρέπει να σηκώνεις σε κάθε κάλεσμα τα χέρια σου. Πως πρέπει, οπωσδήποτε, να βάζεις την ουρά σου στα σκέλια σου. Πως πρέπει, τελικά, να είσαι ένα μικρό ασήμαντο ανθρωπάκι. Ενας τιποτένιος μικρός χέστης!

Καμιά έξυπνη βόμβα, κανένας άρτια εξοπλισμένος στρατός, καμιά πολεμική μηχανή δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς «διευκολύνσεις». Χάρις σε εσένα, μικρέ ανθρωπάκο, μπόρεσε ο Αμερικάνος να φτάσει στο Ιράκ. Και πολύ περισσότερο, χάρις σε εσένα και στις περίφημες διευκολύνσεις σου, μπορεί και εφοδιάζεται, ταΐζει το στρατό του, γεμίζει τους πυραύλους του. Χάρις σε εσένα σκοτώνει τους άμαχους, καταστρέφει αρχαία μνημεία και σύγχρονες πόλεις.

Ψεύτη, σταμάτα τα κροκοδείλια δάκρυα. Κανένα ξεκοιλιασμένο μωρό, κανένα σακατεμένο παιδί, κανένας γέροντας και κανένα βομβαρδισμένο βρεφοκομείο δεν πρόκειται - αληθινά να σε συγκινήσει. Εσύ είσαι το χειρότερο είδος ανθρώπου. Ο φόβος σου, η ταπεινωμένη σου συνείδηση, η ηττοπάθεια που σε διακρίνει, ο βαθύς ραγιαδισμός σου σε οδηγούν σε ντροπιαστικές ενέργειες. Σε κάνουν ένα μικρό κανίς που τρέχει ξευτιλισμένο πίσω από τον Μπους και την άθλια παρέα του.

Για πες μου, μικρέ ανθρωπάκο, αν έκλεινες τη Σούδα θα σε βομβάρδιζαν; Και μαζί με εσένα θα βομβάρδιζαν και τον Ιταλό μικρό ανθρωπάκο; Τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον Δανό, τον Κουβεϊτιανό, τον Σαουδάραβα, τον Τούρκο που θα έκλειναν τις δικές τους Σούδες; Ολους εσάς που προσφέρετε διευκολύνσεις;... Βλέπεις, μικρέ ανθρωπάκο, πως τον πόλεμο δεν τον κάνει το αμερικάνικο σκυλολόι μονάχο του. Τον κάνετε όλοι μαζί οι μικροί διάολοι. Ολες μαζί οι μικρές και οι μεγαλύτερες λέρες που μαζεύεστε εδώ και εκεί και παριστάνετε τις πονεμένες χήρες. Που πάνω στα κομμένα χέρια και πόδια των μωρών, πάνω στα βγαλμένα άντερα και σπασμένα κεφάλια των Ιρακινών, χορεύετε τον άγριο καπιταλιστικό χορό σας. Κάνετε σχέδια για το «μέλλον» της χώρας που ισοπεδώνετε.

Και άκου λογική -και ηθική- που προσπαθείς να επιβάλεις, μικρέ τσαρλατάνε. Εσένα, μια μικρή πορδή του συστήματος, διατυμπανίζεις πως με τις «διευκολύνσεις», που τους παρέχεις, θα σε δεχτούν στο τραπέζι της μοιρασιάς. Θα μπεις και εσύ στο «παιχνίδι» σαν ίσος προς ίσον. Τέτοια μεγαλεία! Βρε, ανόητε, μικρέ γελωτοποιέ, σε «παίζουνε» μόνον όταν παίζεις το δικό τους παιχνίδι. Μόλις ζητήσεις κάτι περισσότερο από τη σφαλιάρα που καθημερινά τρως, θα σου δώσουν και κλοτσιές στον κώλο. Θα σε βάλουν να τους καθαρίζεις τις τουαλέτες τους.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει, μικρέ ανθρωπάκο. Οχι μόνον δε σε σέβομαι, σε σιχαίνομαι κιόλας! Μου έχεις αναστατώσει το είναι μου! Μ' έχεις κάνει να πετάγομαι στον ύπνο μου. Στο μυαλό μου, στα νεύρα μου, στο συνειδητό και στο υποσυνείδητό μου, στις φλέβες μου κυκλοφορούν πτώματα, κομμένα και καμένα ανθρώπινα μέλη, ακούγονται κλάματα μωρών. Μου έκλεψες την ηρεμία μου, άχρηστε! Με έκανες να νιώθω συνένοχος. Είσαι ένα μικρό γονατισμένο και μοιραίο πρόσωπο. Ενώ οι στιγμές απαιτούσαν μεγάλους ανθρώπους. Ανθρώπους που να σέβονται τον άνθρωπο.

Αλλά μικρέ, γελοίε ανθρωπάκο, αφού δεν μπορείς- και δε θέλεις- να ψηλώσεις σιώπησε τουλάχιστον. Μην προκαλείς με την άθλια συμπεριφορά σου. Μη μιλάς για ελευθερία και δημοκρατία όταν λαδώνεις την πολεμική μηχανή. Μην κάνεις αντιπολεμικά κηρύγματα όταν υπογράφεις τις εκτελέσεις. Σκύψε πάνω στα πτώματα, όπως κάνει ο δράκουλας και πιες τα αίματα, αφού αυτά σε τρέφουν. Φάε τις ξεσκισμένες σάρκες των μωρών, που με τις διευκολύνσεις σου, επιτρέπεις να βομβαρδίζονται. Μικρέ ανθρωπάκο, είσαι μέρος αυτής της άθλιας εισβολής. Και σαν τέτοιος θα καταγραφείς από την ιστορία.


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ