Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εκλογές στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες μέρες οι διαδικασίες για την εκλογή των Διοικητικών Συμβουλίων και των προεδρείων των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ). Παράλληλα και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ), της μεγαλύτερης (ΤΕΔΚ) της χώρας, που καθυστέρησε εσκεμμένα, γιατί τα αποτελέσματα σ' αυτήν, τα αλισβερίσια για την εκλογή του προεδρείου της «έπαιζαν» στον καθορισμό των πλειοψηφιών και των θέσεων του προεδρείου και των άλλων πανελλαδικών οργάνων.

Στις εκλογές αυτές αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά το τεράστιο πρόβλημα της ανισότιμης έκφρασης των δυνάμεων που συμμετείχαν σ' αυτές, αφού αυτή η εκπροσώπηση έχει ως βάση το αντιδημοκρατικό σύστημα εκλογής των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων και στηρίζεται παραπέρα σε διατάξεις κομμένες και ραμμένες στα πλαίσια του δικομματισμού.

Και είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε πως παρότι είχε κατατεθεί πρόταση, έστω βελτίωσης αυτού του συστήματος από το 1998, όχι μόνο δεν προωθήθηκε, αλλά σήμερα «γνήσιοι» ερμηνευτές αυτού του θεσμικού πλαισίου, στην πιο αντιδημοκρατική ερμηνεία του, παρουσιάζονται οι εκπρόσωποι του «συνεταιρισμού» ΣΥΝ-ΠΑΣΟΚ, με στόχο τη μη εκλογή εκπροσώπων της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ), που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ.

Ολη η πορεία, δηλαδή η εκλογή διοικήσεων των ΤΕΔΚ και ο ορισμός των εκπροσώπων τους στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ, χαρακτηρίστηκε από τη «μετακίνηση» δυνάμεων από τη ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ, που, όπως φημολογείται, στηρίχτηκε σε υποσχέσεις ενίσχυσης των δήμων των μετακινουμένων και όχι μόνον.

Ακόμη και τη μέρα εκλογής του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ανακοινώνονταν σε προσωπικό επίπεδο σε δημάρχους, το ύψος των αποζημιώσεων, π.χ., για τις πρόσφατες πλημμύρες και για προηγούμενες καταστροφές.

Παράλληλα, όμως, παρατηρήθηκε και ενίσχυση των δυνάμεων των εκπροσώπων του ΣΥΝ. Ομολογείται, βέβαια, όχι επίσημα, ότι στην ΤΕΔΚΝΑ, π.χ., το ΠΑΣΟΚ ενίσχυσε τον ΣΥΝ με 15 περίπου ψήφους.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για «εξόφληση» οφειλόμενων από τις δημοτικές εκλογές, όπου ο ΣΥΝ εξέφρασε με «σθένος» την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική σε τρεις μεγάλες πόλεις και σε όλη σχεδόν την υπόλοιπη χώρα σε νομαρχίες και δήμους συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ για την προώθηση αυτής της πολιτικής.

Οι διαδικασίες, οι συμφωνίες, αλλά και η φιλολογία γύρω απ' αυτές τις εκλογές ανέδειξαν την προσπάθεια αξιοποίησης της εκλογής των οργάνων αυτών από τα κόμματα του δικομματισμού και τους συνεταίρους τους στη διαπάλη τους για τη διαχείριση της εξουσίας.

Εκείνο που έμεινε στο σκοτάδι, είναι η ουσία.

Η πολιτική για την ΤΑ, αλλά και η πολιτική που προωθείται και εφαρμόζεται μέσα από αυτή.

Γι' αυτό και ηχούν παράξενα, τουλάχιστον, διαμαρτυρίες στελεχών του ΣΥΝ, αλλά και άλλων, όπως της ΚΕΔΑ, για διαφορετική αντίληψη του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς».

Κι αυτό γιατί θα έπρεπε να είναι γνωστό και σ' αυτούς, ότι την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που εφαρμόστηκε στην ΤΑ, αλλά και την χρησιμοποίησή της ως μέσου και μοχλού προώθησης και εφαρμογής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, μαζί χέρι χέρι στα όργανα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΣΥΝ, που συχνά υπερακόντισαν, όχι μόνο την ανέχτηκαν, αλλά την προετοίμασαν και βοήθησαν την ευκολότερη προώθηση και εφαρμογή της.

Είναι γνωστό ότι:

  • Μαζί και οι τρεις δυνάμεις, με προεξάρχοντες τους εκπροσώπους του ΣΥΝ, προετοίμασαν και προώθησαν την εφαρμογή της δυνατότητας επιβολής πρόσθετης φορολογίας σε βάρος των δημοτών μέσω της ΤΑ, που κατοχυρώθηκε και συνταγματικά
  • Μαζί, εξάλλου, είχαν υποστηρίξει την εφαρμογή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), με το οποίο απαλλάχτηκαν οι μεγαλοϊδιοκτήτες, επιβαρύνθηκαν οι μέχρι τότε απαλλασσόμενοι μικροϊδιοκτήτες και διαφοροποίησαν τα έσοδα των δήμων
  • Μαζί αποδέχονται την παρακράτηση τεράστιων πόρων της ΤΑ, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους(ΚΑΠ), που δίδονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λείπουν από υπηρεσίες για τους δημότες.

Πέρα από επιστολές διαμαρτυρίας, τίποτε για την αντίδραση της ΤΑ.

  • Μαζί αποδέχονται τη μεταφορά αρμοδιοτήτων (Παιδικοί Σταθμοί - Γυμναστήρια) στην ΤΑ, χωρίς θεσμοθετημένους πόρους
  • Με συναίνεση αποδέχονται για την ΤΑ υπηρεσίες και αρμοδιότητες Κοινωνικής Πρόνοιας και άλλες ευθύνες του κράτους και να χρηματοδοτούνται από τους εξευτελιστικούς χαμηλούς πόρους της ΤΑ, φύλαξη στο σπίτι, Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), φύλαξη σχολείων κλπ.
  • Σε συνεργασία αποδέχονται και προωθούν την ανάπτυξη του νέου κατασταλτικού μηχανισμού της Δημοτικής Αστυνομίας (και αποδέχονται να καλύπτεται το κόστος της κατά 50% από τους πόρους των δήμων) και το αντιδραστικό πλαίσιο λειτουργίας και δράσης της, αλλά και τη λειτουργία μηχανισμών, όπως των «Συμβουλίων πρόληψης της εγκληματικότητας» και του «Αστυνόμου της γειτονιάς»
  • Ολοι μαζί διακηρύσσουν τη σύμφωνη γνώμη τους για ΤΑ- επιχείρηση, που θα λειτουργεί με βάση την ανταποδοτικότητα, την ιδιωτικοποίηση, την πρόσθετη φορολογία
  • Συμφωνούν στην υποβάθμιση του πολιτικού ρόλου και στην υποκατάσταση των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, αφού δέχονται την ανάληψη αρμοδιοτήτων, δράσεων και προγραμμάτων αποκλειστικά μέσα από «δημοτικές» επιχειρήσεις
  • Συμφωνούν στην εφαρμογή προγραμμάτων με τα οποία προωθείται, στο όνομα της απασχόλησης, και μέσα από την ΤΑ, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων και η επιδότηση των εργοδοτών, όπως τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης.

Από κοινού αποδέχτηκαν και συμφώνησαν με τις συνταγματικές αλλαγές για την ΤΑ, με τις οποίες:

- Ουσιαστικά καταργήθηκε η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει τους πόρους της ΤΑ.

- Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για την ΤΑ και προωθείται κατάργηση ίσως και της ΝΑ, ως αιρετού οργάνου.

- Κατοχυρώνεται η πρόσθετη φορολογία σε βάρος των εργαζομένων.

Και να μην ξεχνάμε ότι στις αποφάσεις αυτών των οργάνων δεν υπήρχε καμιά αναφορά στη διεκδίκηση της απλής αναλογικής στην εκλογή των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων.

Λείπει με συναινετική σιωπή κάθε αντίδραση σε βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όπως στην προώθηση όλο και μεγαλύτερης συμμετοχής του μεγάλου κεφαλαίου στη διαχείριση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών της ΤΑ, αλλά και συνύφανσής του με αυτή.

Επειδή συμφωνούν με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, γι' αυτό, παρά τις επιμέρους κορόνες, διαμαρτύρονται με τα άνευ κόστους υπομνήματα και συσκέψεις εργασίας. Μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε ούτε σκέψη για οργανωμένη αντίδραση της ΤΑ και είχαμε απόρριψη κάθε πρότασης για κάτι τέτοιο. Ούτε λόγος να γίνεται για κινητοποίηση της δύναμης της ΤΑ, που είναι οι εργαζόμενοι, με σκοπό τη διεκδίκηση: Για αύξηση των πόρων της ΤΑ, για επιστροφή των αυθαίρετα παρακρατημένων, για τον επικυρίαρχο ρόλο του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, για τα μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων. Αντίθετα, χρησιμοποιούνται και τα όργανα αυτά για να ωραιοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική, να αποπροσανατολίσουν το λαό και να τον χειραγωγήσουν.

Είναι χαρακτηριστική η πρώτη φράση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ μετά την επανεκλογή του.

«Οι προτεραιότητές μας συμπυκνώνονται στους στόχους σύγκλισης με την Ευρώπη, είναι ζήτημα που δεν παίρνει αναβολή».

Είναι η κατεύθυνση που τους ενώνει όλους και το έχουν αποδείξει.

Στο όνομα της σύγκλισης έχουν αποδεχτεί τα προγράμματα λιτότητας, αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, την καταβαράρθρωση των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δε σταμάτησαν εκεί, αλλά αποφάσισαν τη χρηματοδότηση του αντιλαϊκού περιεχομένου της σύγκλισης. Μαζί ψήφισαν (λες και ήταν δικά τους τα χρήματα) την καταβολή από την ΤΑ, δηλαδή από τους δημότες, 10 δισ. γι' αυτή την ονομαζόμενη σύγκλιση. Αυτή την απόφαση τη χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να αφαιρέσει μέχρι σήμερα από την ΤΑ, δηλαδή από τους εργαζόμενους, 85 δισ. και δεν έβγαλαν μιλιά.

Τα παραπάνω, που είναι μερικά μόνον από την κοινή δράση των δυνάμεων αυτών, δικαιολογούν και την προσπάθειά τους να αποκλείσουν τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ αφού ήταν οι μόνες που αντέδρασαν σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Αναδεικνύουν ότι το ζήτημα δεν είναι να επιλέξεις τον ένα ή τον άλλο συνεργάτη για να διαχειριστείς τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις που είναι κοινά αποδεκτές από αυτούς, αλλά το κύριο είναι η ανάπτυξη, ενίσχυση, ανάδειξη των δυνάμεων εκείνων και στην ΤΑ, μέσα από ένα οργανωμένο, μαζικό κίνημα, που θα αντιπαλεύουν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ώστε η ΤΑ και τα όργανά της να αποκτήσουν μέσα σ' ένα νέο πλαίσιο τον ουσιαστικό τους ρόλο και περιεχόμενο, προς όφελος των εργαζομένων.


Σταύρος ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ