Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αποτελεσματικότητά μας μετριέται και από την πορεία του «Ρ»

Η ανάγνωση των στοιχείων της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ) για την κυκλοφορία των εφημερίδων το τελευταίο κυρίως εξάμηνο, αποδεικνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και προσφέρεται για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων για τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Συνοπτικά και με βάση αυτά τα στοιχεία, προκύπτει πως σε μια περίοδο αρνητική για την κυκλοφορία των εφημερίδων, που στιγματίζεται από πτώση και μάλιστα σημαντική, ο «Ριζοσπάστης» παραμένει σχετικά σταθερός. Μάλιστα, παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη των αγώνων του αντιπολεμικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος αύξηση στην κυκλοφορία του «Ρ», σε συνδυασμό με την προσπάθεια οργάνωσης εξορμήσεων από τις Κομματικές Οργανώσεις. Μια μορφή που συνδυάζει τη μαζική πολιτική με τη διάδοσή του «Ρ».

Το γεγονός αυτό δε συνιστά φυσικά μια τυχαία εξέλιξη. Αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι σε περιόδους ανάτασης του λαϊκού κινήματος εντείνεται η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, για καθοδήγηση της πρακτικής καθημερινής δράσης έτσι ώστε αυτή να είναι όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη ως προς τους στόχους της. Η πολιτικοϊδεολογική μας δουλιά στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα για την ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αγώνων, σε συνδυασμό με τη διάδοση της κυκλοφορίας του «Ρ» αντανακλά, λοιπόν, ακριβώς την προσπάθεια για κάλυψη αυτής της ανάγκης που γεννιέται στις ιδιαίτερες συνθήκες του παρόντος που απαιτούν μεγαλύτερη επάρκεια, αύξηση της ικανότητάς μας να ανταποκρινόμαστε στα σύνθετα και πολλά μέτωπα πάλης που ανοίγονται μπροστά μας. Αντανακλά ακόμα την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν την εφημερίδα του Κόμματός μας απλοί άνθρωποι του μόχθου, όταν η δική μας δουλιά μαζί τους και με το «Ρ» για πλήρη και ουσιαστική ενημέρωση, για παρουσίαση των γεγονότων από τη σκοπιά των λαϊκών και εργατικών συμφερόντων, στεριώνει τους δεσμούς μαζί τους, αυξάνει τις προϋποθέσεις ενίσχυσης της πολιτικής του ΚΚΕ.


Εχοντας ως δεδομένα, αφ' ενός, την ύπαρξη αντικειμενικών μεγάλων δυνατοτήτων για τη σταθεροποίηση αυτής της κυκλοφορίας και, αφ' ετέρου, το γόνιμο έδαφος για το κέρδισμα κι άλλων πολλών αναγνωστών, το ζητούμενο εφεξής είναι το πώς όλοι μας θα αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα για την κατάκτηση του επιθυμητού αποτελέσματος.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες έχουμε βέβαια κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούμε για τις δυνατότητες ανόδου της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», δεν έχουμε όμως το δικαίωμα, την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε και να εφησυχάζουμε αφήνοντας την υπόθεση αυτή στην τύχη της.

Κριτήριο δικό μας και μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελεί η γενικότερη πορεία των εφημερίδων. Ο «Ρ» είναι όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, θέλουμε να αποτελεί τον καθημερινό συλλογικό μας καθοδηγητή και τον καθημερινό σύντροφο και βοηθό των ανθρώπων του μόχθου, κάθε λαϊκής οικογένειας. Με βάση αυτό μας τον στόχο - από τον οποίο ακόμα υπολειπόμαστε - πρέπει να κρίνουμε και συγκρίνουμε την πορεία της εφημερίδας μας και με προσήλωση σε αυτόν τον στόχο πρέπει να εντείνουμε τη δράση μας για τη μελέτη και διάδοσή της. Γνωρίζοντας πάντα πως ο «Ρ» δεν έχει χρηματοδότες, δεν μπορεί να στηριχτεί σε διαφημιστικά πακέτα, δεν απολαμβάνει την εύνοια μεγαλοσχημόνων. Στήριγμά του είμαστε όλοι μας, ο καθένας από μας και η αύξηση της κυκλοφορίας του επαφίεται στη δική μας επίμονη προσπάθεια.

Πολύ περισσότερο σήμερα που τα καθήκοντα αυξάνουν, που η ανάγκη για παλλαϊκό ξεσηκωμό εναντίον της πολιτικής της φτώχειας και της αφαίρεσης λαϊκών δικαιωμάτων, της πολιτικής του πολέμου, αναδεικνύεται σε επιτακτική ανάγκη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, ούτε για μία στιγμή, πως η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας δράσης για να μετατρέψουμε αυτό που είναι αντικειμενικά αναγκαίο σε απτή πραγματικότητα, μετριέται και από το βαθμό που επιτυγχάνουμε την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ρ».




Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ