Κυριακή 6 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρώην Κοινωνία των Εθνών, ΟΗΕ των στεναγμών

Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη λίμνη της Γενεύης και τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, δυο αντικριστά κτιριακά συγκροτήματα παραπέμπουν σε πικρούς συλλογισμούς. Ξεκίνησαν για να στεγάσουν τις ελπίδες των λαών για την ειρήνη, την αμοιβαία ασφάλεια, την εξασφάλιση - (υποτίθεται) - των ατομικών και συλλογικών κοινωνικών δικαιωμάτων. Ξεκίνησαν, το ένα προπολεμικά και το άλλο, μεταπολεμικά.

Το ένα κτιριακό συγκρότημα, στη Γενεύη, όπως και το αντίστοιχο στη Νέα Υόρκη, στεγάζει ένα πλήθος υπαλλήλων του ΟΗΕ που σύμφωνα με την παρακμή του - αναπαράγουν τον παραμερισμό του Οργανισμού από τον Τρομοκράτορα του κόσμου:

Το δεύτερο κτίριο, το προπολεμικό, εγκαταλειμμένο πριν μερικά χρόνια, μισοερειπωμένο, σιωπηλό και σκοτεινό - σήμερα ανακαινισμένο - στεγάζει τον Οργανισμό Προστασίας Δικαιωμάτων - συμβόλιζε την παρακμή, της παλιάς Κοινωνίας των Εθνών που στάθηκε ανίκανη να αποσοβήσει την κρίση του Μεσοπολέμου, την άνοδο του φασισμού και τελικά το ξέσπασμα του φονικού Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Το δεύτερο κτίριο του ΟΗΕ θεμελιώθηκε πάνω στην ελπίδα των λαών για οριστικό τέλος των πολέμων.

Πενηνταοχτώ χρόνια, από την ίδρυσή του, ο ΟΗΕ έχει γίνει το κλοτσοσκούφι των γερακιών του πολέμου και ο κ. Ανάν ένας αμήχανος και ανήμπορος «παρατηρητής» που τον παραμερίζει και τον καταργεί ο κοσμοκράτορας.

Το ίδιο ανήμπορη, αμήχανη και αλλοπρόσαλλη η Ευρώπη της ΕΥΡΩ-ΝΑΤΟΪΚΗΣ συνεργασίας. Σ' αυτήν την πορεία, ποιος άραγε θα υποκαταστήσει ποιον, μετατρέποντας τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ σε κουρελόχαρτο.

Ολα τα ρολόγια, εκεί γύρω από τη λίμνη της Γενεύης, με τον γιγάντιο πίδακα, σημαίνουν το λυκόφως του imperium, την ίδια στιγμή που οι τράπεζες τους δεσμεύουν τις χρυσοφόρες αραβικές καταθέσεις, κατ' εντολών του πλανητο-τρομοκράτη.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ