Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Σπίτι και φρούριο: «Συνεχίζει ο κόσμος να εγκαταλείπει τη Βαγδάτη προς την επαρχία, όχι φοβούμενος τόσο τις οδομαχίες που θα γίνουν σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βαγδάτη οι Αμερικανοί, όσο για τα νέα όπλα των ΗΠΑ, υψηλής τεχνολογίας, που πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσουν. Μια οικογένεια στην έξοδο της Βαγδάτης ετοιμαζόταν χτες να φύγει για την επαρχία, όχι για τους παραπάνω λόγους. Αλλά γιατί, όπως μας είπε ο παππούς Αλί Σάμπρι, "το σπίτι μας θα χρησιμοποιηθεί ως ένα από τα χιλιάδες μικρά φρούρια που θα αντισταθούν στους εισβολείς, αν ποτέ μπουν στην πόλη". Και πρόσθεσε: "Ο γιος μου είναι στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ και έχει πάρει αυτή την εντολή. Θα μείνει εδώ με άλλους "αδελφούς" και θα παλέψει μέχρι το τέλος, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει μάρτυρας"» (Γιάννης Διακογιάννης - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ).

Τα οφέλη... «Οταν τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ, η αμερικανική αμυντική βιομηχανία αναμένεται να επιδοθεί σε νέα "εκστρατεία" για την πώληση όπλων -που δοκιμάστηκαν αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης- σε διάφορες χώρες του κόσμου. Εάν η απόδοση των οπλικών συστημάτων στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ είναι τόσο ικανοποιητική όσο οραματίζονται ότι θα είναι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου, τότε αναμένεται να επακολουθήσουν σημαντικά εμπορικά οφέλη, εκτιμούν στρατηγικοί. Αγοραστές του εξωτερικού αναμένεται να στραφούν αρχικά σε λιγότερο ακριβά όπλα, που κατευθύνονται μέσω δορυφόρου, παρά σε ερπυστριοφόρα και πολεμικά αεροσκάφη - η τιμή των οποίων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη» (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΥΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ).

«Ευσεβείς πόθοι»: «Ο τρίτος μύθος είναι, ότι η δημιουργία ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού πόλου υπό γαλλογερμανική ηγεσία μπορεί να "δαμάσει' και να "συνετίσει" τους Αμερικανούς. Ετσι εξηγείται και η σπουδή να είμαστε παρόντες στη συνάντηση των Βρυξελλών, στις 29 Απρίλη. Το έχουμε σκεφτεί καλά; Γιατί με την Ουάσιγκτον στη λογική του ιμπεριαλισμού, τα περί "συνετισμού" γίνονται ευσεβείς πόθοι. Στη λογική του ιμπεριαλισμού οι "πόλοι" δεν είναι εταίροι, αλλά αντίπαλοι...» (Παν. Γαλιατσάτος - ΝΕΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ