Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Μερίδιο από το πλιάτσικο για όλους...

Την «παρέμβαση» του ΟΗΕ ζήτησε ο πρωθυπουργός, για να συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση του Ιράκ και το ευρωπαϊκό κεφάλαιο

Εκφραστής των επιδιώξεων των Ευρωπαίων κεφαλαιοκρατών, για το πλιάτσικο που προετοιμάζεται στο Ιράκ μετά τον πόλεμο, εμφανίστηκε χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, από το βήμα της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έγινε στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε να αναλάβει αυτή τη ...δουλιά, την «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, ο ΟΗΕ. Να αναλάβει, δηλαδή, το ρόλο του επιδιαιτητή στο παζάρι που θα στήσουν αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρίες. «Η διαχείριση των θεμάτων της περιόδου μετά τον πόλεμο δεν μπορεί να αφεθεί ή να αναληφθεί από τους εμπόλεμους. Αυτό θα προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις, θα οδηγήσει σε νέες κρίσεις», είπε ο Κ. Σημίτης, και πρόσθεσε: «Πρέπει να αναζητήσουμε τρόπους για τον ευρύτερο δυνατό επιμερισμό της ευθύνης και της συμμετοχής στο έργο της ανασυγκρότησης. Κι εδώ μόνο ένα σημείο αναφοράς μπορεί να υπάρξει, ο ΟΗΕ». Ναι(!) ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο, όχι για να καταδικάσει το βρώμικο και παράνομο πόλεμο εναντίον του λαού του Ιράκ, αλλά για να ζητήσει ίση «μεταχείριση» στο μοίρασμα της πίτας.

Για να «ισχυροποιήσει» αυτή την προκλητική δήλωση-πρότασή του, ο Κ. Σημίτης χρησιμοποίησε και επιχειρήματα: «Η ταύτιση στα μάτια των Ιρακινών και στα μάτια του αραβικού κόσμου των υπευθύνων της ανασυγκρότησης με εκείνους οι οποίοι επίσης είναι υπεύθυνοι για τον πόλεμο θα υπονομεύσει αυτή την ίδια την ανασυγκρότηση. Θα αναδείξει νέους διχασμούς. Θα δημιουργήσει νέα προβλήματα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Προκειμένου, λοιπόν, ο λαός του Ιράκ, που δολοφονείται σε καθημερινή βάση από τους ιμπεριαλιστές, να μην αντιδράσει, στην ανασυγκρότηση που του ετοιμάζουν μετά τη σφαγή του, ο Κ. Σημίτης, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας, πρότεινε: «Στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν όλες οι χώρες εκείνες, οι οποίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν εποικοδομητικό ρόλο»...

Βέβαια, ο πρωθυπουργός, εκτός από την εξυπηρέτηση των σχεδίων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, μοίρασε χτες και πολλές «ευχές». Ευχήθηκε, λοιπόν, «ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο», «η διεθνής κοινότητα να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής» και, πάνω από όλα, είπε ο πρωθυπουργός, «να στηριχτεί ολόπλευρα η διεθνής νομιμότητα»...

Παράλληλα, χτες, ο Κ. Σημίτης είχε το πολιτικό θράσος να επικαλεστεί και τις λαϊκές αντιπολεμικές κινητοποιήσεις, για να αναφέρει ότι «έχει γίνει μια τεράστια κινητοποίηση στην Ευρώπη για έναν διαφορετικό ρόλο ή πιο σημαντικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι λαοί το θέλουν. Οι κυβερνήσεις πρέπει να τολμήσουν», είπε ο πρωθυπουργός. Πάντως, όταν αυτός ο παράνομος και δολοφονικός πόλεμος ξεκίνησε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν ...τόλμησε. Αντίθετα, παρέδωσε γη, ουρανό και θάλασσα στους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές για να διαπράξουν το έγκλημά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ