Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Ατελείωτες συγκρούσεις

Στην τελική ευθεία για τη μεγάλη μάχη της Βαγδάτης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, οι οποίες, πάντως, επέμειναν στην τακτική της «περικύκλωσης» πόλεων, χωρίς να έχουν, μετά βεβαιότητας, καταλάβει καμία

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΑΡΜΠΑΛΑ - ΝΑΤΖΑΦ - ΝΑΣΙΡΙΓΙΑ.-

«Αέρα» τάχιστης προέλασης προς τη Βαγδάτη έδιναν, χθες, οι Αμερικανο-Βρετανοί επιτελείς, σε όλους τους δυνατούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι οι δυνάμεις τους έχουν καταφέρει σημαντικά πλήγματα στις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών, η εξαπόλυση της τελικής επίθεσης εναντίον της ιρακινής πρωτεύουσας. Στο περιθώριο των καταιγιστικών δηλώσεων Αμερικανο-Βρετανών αξιωματικών, είτε επισήμως είτε ανωνύμως, με βάση τις ελάχιστες, επί της ουσίας, πληροφορίες από τα πεδία των μαχών, οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα περισσότερα μέτωπα, όπως και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, ενώ, κατά κοινή ομολογία, οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις εισβολής πλησίασαν τη Βαγδάτη, χωρίς, όμως, να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους καμία από τις πόλεις που διεκδικούσαν.

Σχεδόν «πανηγυρικός» ήταν ο τόνος της χθεσινής ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, στο στρατηγείο των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στην Ντόχα του Κατάρ. Ο υποστράτηγος Βίνσεντ Μπρουκς υποστήριξε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την ιρακινή πρωτεύουσα (μία μονάδα πεζοναυτών στα 30 χλμ. νοτίως και ο κύριος όγκος στα 80 χλμ.) και έχουν καταφέρει «μεγάλες καταστροφές» στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά και στις τρεις βασικές ιρακινές μεραρχίες που υπερασπίζονται τα νότια της Βαγδάτης και τις πέριξ περιοχές: Τις μεραρχίες Μεδίνα, Ναβουχοδονόσορ και Βαγδάτη.


Associated Press

Ο Μπρουκς επανέλαβε τις πληροφορίες, που διέρρεαν, κατά κύματα, αμερικανικές πηγές, από το πρωί. Σύμφωνα με αυτές, αμερικανικές δυνάμεις έχουν διασπάσει σε αρκετά σημεία τη λεγόμενη βασική γραμμή αντίστασης (κόκκινη γραμμή) της ιρακινής πρωτεύουσας, και κατάφεραν να διασχίσουν, κομβικής σημασίας, γέφυρα του ποταμού Τίγρη κοντά στην αλ Κουτ, 150 χλμ. νοτιοανατολικά της Βαγδάτης. Η γέφυρα, υποστηρίζουν οι Αμερικανοί, «ασφαλίστηκε» και έχει, πλέον, εξασφαλιστεί η μεταφορά ισχυρών δυνάμεων στον αυτοκινητόδρομο 6 που οδηγεί στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση στην Ντόχα, η 3η μεραρχία του αμερικανικού πεζικού διέσχισε γέφυρα και στον Ευφράτη, βορείως της πόλης Καρμπάλα, 110 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαγδάτης, εξασφαλίζοντας και δεύτερη δίοδο προέλασης προς την ιρακινή πρωτεύουσα. Ο Μπρουκς υποστήριξε ότι έχει καταληφθεί και φράγμα βορειοδυτικά της Βαγδάτης και αναφέρθηκε πρώτη φορά στη χρήση βομβών διασποράς, υποστηρίζοντας ότι με αυτές επλήγη φάλαγγα Ιρακινών τεθωρακισμένων χωρίς να διευκρινίσει πού έγινε αυτό. Υποστήριξε, επίσης, ότι μια τέταρτη μεραρχία των ιρακινών δυνάμεων, η Αντχάν, αποπειράθηκε να μετακινηθεί από την Τικρίτ προς τη Βαγδάτη, αλλά δέχτηκε σφοδρή αεροπορική επίθεση.

Σε κλίμα προέλασης κινήθηκε, χθες, και ο αμερικανικός και ο βρετανικός Τύπος, που υποστήριζαν ότι πιθανώς ακόμη και εντός 48 ωρών θα αρχίσει «η ύστατη μάχη». Ο επικεφαλής των βρετανικών δυνάμεων στον Κόλπο, πτέραρχος Μπράιαν Μπάριτζ, αποπειράθηκε να τηρήσει χαμηλότερους τόνους, υποστηρίζοντας ότι «όντως οι επιχειρήσεις εισέρχονται στην τελική τους φάση, αλλά συνήθως αυτές οι φάσεις διαρκούν περισσότερο από όσο αναμένεται συνήθως».


Associated Press

Τους αμερικανο-βρετανικούς ισχυρισμούς διέψευδαν Ιρακινοί αξιωματούχοι, τονίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές εντάσσονται σαφώς στη γνωστή προπαγάνδα. Μάλιστα, λίγο μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Πληροφοριών, στην ιρακινή τηλεόραση εμφανίστηκε ο διοικητής της μεραρχίας Βαγδάτη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 17 νεκροί και 35 τραυματίες ανάμεσα στους άνδρες του, αλλά ότι, κατά τα άλλα, «όλοι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και τίποτε δεν έχει καταστραφεί, όπως υποστηρίζουν οι εισβολείς».

Εκτός προέλασης...

Καταιγιστικοί ήταν και χθες οι βομβαρδισμοί εναντίον της ιρακινής πρωτεύουσας, τόσο στα νότια και ανατολικά προάστια, όσο και στο κέντρο της πόλης. Στόχος, για πολλοστή φορά, ήταν τα προεδρικά μέγαρα, τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα, αλλά και πολλές κατοικημένες περιοχές με ανυπολόγιστο κόστος σε απώλειες αμάχων.

Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονταν, και χθες, στην πόλη Νατζάφ, την οποία αμερικανικές στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι κατέλαβαν, αλλά δημοσιογράφοι που συνοδεύουν τους Αμερικανούς στρατιώτες δεν μπορούσαν να το επιβεβαιώσουν και μετέδιδαν ότι γίνονταν σκληρότατες μάχες στα περίχωρα. Ανάλογο ήταν το σκηνικό και στην ιερή πόλη των Σιιτών Καρμπάλα, την οποία, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, οι αμερικανικές δυνάμεις «παρέκαμψαν», περικυκλώνοντάς την ασφυκτικά. Ανάλογη «κυκλωτική» κίνηση φέρονται να έχουν κάνει και στην αλ Κουτ. Ιρακινοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι βάλλουν κατά ιερών τόπων και τεμενών, και αντέκρουσαν τον ισχυρισμό του Βίνσεντ Μπρουκς ότι στην πόλη Νατζάφ Ιρακινοί στρατιώτες οχυρώθηκαν στο ιερό τέμενος των Σιιτών Αλι, επειδή ήξεραν «ότι θα σεβαστούμε τους ιερούς τόπους».

Επίσης, για πολλοστή μέρα, οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχιζαν την προσπάθειά τους για κατάληψη της πόλης Νασιρίγια, όπου κατάφεραν να εισέλθουν σε προάστιο, σε νοσοκομείο του οποίου ανακάλυψαν και απελευθέρωσαν μια 19χρονη Αμερικανίδα που είχε αιχμαλωτιστεί από την 23η Μαρτίου, σε ενέδρα που είχε στηθεί στον 507ο λόγο επιμελητείας. Οσο για τη Βασόρα, στο νότο, η επίθεση που εξαπέλυσαν τις τελευταίες μέρες οι βρετανικές δυνάμεις από νότο και δύση, προκειμένου να την καταλάβουν, συνεχιζόταν, χωρίς να έχει υπάρξει κάποια συγκεκριμένη πρόοδος. Ενδεικτικά, ο διοικητής των βρετανικών χερσαίων δυνάμεων, στρατηγός Ρόναλντ Μπριμς, δήλωνε ότι «κάποια μέρα θα καταλάβουμε τη Βασόρα» και παραδεχόταν ότι η υποδοχή που επιφύλαξαν μέχρι στιγμής στα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα οι Ιρακινοί πολίτες «δεν ήταν θερμή, αλλά μάλλον επιφυλακτική».

Στο βόρειο μέτωπο

Αδιάκοπα συνεχίζονταν, χθες, οι βομβαρδισμοί και στο βορρά με κύριο στόχο την περιοχή Γκουαρέ, όπου βρίσκονται πολλά ιρακινά στρατόπεδα, ενώ «Β-52» σφυροκοπούσαν τη γραμμή ανάμεσα στις πόλεις Ντοχούκ και Μοσούλη. Σύμφωνα με κουρδικές πηγές, οι Κούρδοι μαχητές προχώρησαν 10 - 12 χλμ. στην οδική αρτηρία που οδηγεί προς τη Μοσούλη, χωρίς να γίνει καμία μάχη, αφού είχαν υποχωρήσει οι ιρακινές δυνάμεις και φέρονται να οχυρώθηκαν στην τοποθεσία Χαουέρα. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, προς τη Μοσούλη, μια πόλη περίπου 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων, κατευθύνθηκαν 25 φορτηγά με τουρκικές πινακίδες, χωρίς, όμως, να γίνει γνωστό αν μετέφεραν στρατιωτικό προσωπικό ή υλικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ