Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συνεχίζεται η κατάθεση μαρτύρων

Στο ακροατήριο η υπόθεση της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη

«Η δολοφονία του Π. Μπακογιάννη από τη "17 Νοέμβρη" οφείλεται είτε στο γεγονός ότι ως δημοσιογράφος ο τότε βουλευτής της ΝΔ είχε ερευνήσει αρκετά την υπόθεση της τρομοκρατίας, είτε ότι ο Π. Μπακογιάννης εκείνη την περίοδο προσπαθούσε να πετύχει σύγκλιση Αριστεράς και Δεξιάς». Την άποψη αυτή υποστήριξε χτες στο δικαστήριο η Ντ. Μπακογιάννη για τη δολοφονία του συζύγου της στις 26 Σεπτέμβρη 1989 στο Κολωνάκι.

Η δήμαρχος Αθήνας στην κατάθεσή της εξέφρασε αμφιβολίες αν έχει συλληφθεί όλη η «17 Νοέμβρη» ή μόνο το επιχειρησιακό της κομμάτι. «Δεν ξέρω, είπε, αν μόνο ο Γιωτόπουλος πήρε την απόφαση ή αν είχε γύρω του και άλλους του επιπέδου Γιωτόπουλου, που δε βρίσκονται στο δικαστήριο».

Για τον Π. Μπακογιάννη είπε ότι από την περίοδο της χούντας «ήταν σε επαφή με πολλές αντιστασιακές οργανώσεις, εντός και εκτός Ελλάδος. Πολλές απ' αυτές δεν είχαν απαρνηθεί την περίοδο εκείνη την ένοπλη βία». Ωστόσο, αίσθηση προξένησε η αναφορά της για κάποιους ανθρώπους που ξεκίνησαν μαζί τη δράση κατά της χούντας και πίστευε ότι συμμερίζονταν τις δικές του απόψεις... «Κατά τη γνώμη μου έκανε λάθος, μεγάλο λάθος, είπε. Πίστευε ότι κάποιοι άνθρωποι που ξεκίνησαν μαζί στη δικτατορία, συμμερίζονταν τις δικές του αρχές. Εκανε μεγάλο λάθος».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η «17 Νοέμβρη» δεν ήταν η πρώτη που σκέφθηκε να χτυπήσει τον Μπακογιάννη. Το 1970 είχε τοποθετηθεί βόμβα στο σπίτι του στη Γερμανία, στο Μόναχο. Η γερμανική αστυνομία είχε πει ότι είχε τοποθετηθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής».

Σύμφωνα με την Ντ. Μπακογιάννη, ο εκλιπών πέρασε το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας στον τότε Συνασπισμό και έτσι το επίμαχο πρωινό είχε πει στον σύνοδό του να μην πάει μαζί του στο γραφείο. «Ο Παύλος δε φυλαγόταν, διότι στην αντίληψή του δεν ταίριαζε η φύλαξη. Αλλο ένα λάθος».

Η Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «άνανδρους, δειλούς και κατώτατης ποιότητας ανθρώπους» τους δράστες της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη.

Σε σχετική ερώτηση με τις προκηρύξεις της «17 Νοέμβρη» και αν εκφέρουν πολιτικό λόγο, η μάρτυρας απάντησε: «Αν εξαιρέσουμε τις ασυναρτησίες και την αγραμματοσύνη, αν τα δούμε αθροισμένα, πρέπει να πάμε από την άκρα Αριστερά μέχρι τον Εθνικό Σοσιαλισμό».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς ότι η «17 Νοέμβρη» εκπροσωπεί την επιτιθέμενη Αριστερά, είπε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ύβρη για την Αριστερά.

Στην προκήρυξη της «17Ν» μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, παρέπεμψε ο Δ. Κουφοντίνας την Ντόρα Μπακογιάννη, όταν τον ρώτησε για τους λόγους που σκότωσαν τον τότε σύζυγό της. Η προκήρυξη εξηγεί πολύ καλά τους λόγους, είπε ο Δ. Κουφοντίνας, ο οποίος στη συνέχεια ερωτηθείς από τον εισαγγελέα αν συμμετείχε στη δολοφονία του Π. Μπακογιάννη απάντησε: «Δεν μπαίνω όμως στη διαδικασία να σας διευκολύνω και να πω αν ήμουν εκεί και ποιοι άλλοι ήταν».

Ο Κ. Μπακογιάννης, γιος του Π. Μπακογιάννη χαρακτήρισε τη «17 Νοέμβρη» ως εταιρία ληστών, δολοφόνων και κλεφτών, ενώ η αδερφή του Αλεξία είπε ότι αν περνούσε η λογική της συμφιλίωσης του Π. Μπακογιάννη, δε θα είχε άλλοθι ύπαρξης η «17 Νοέμβρη».

Στο μεταξύ ο μάρτυρας Ν. Μπερετάνος, προϊστάμενος του υποκαταστήματος της Εμπορικής Τράπεζας στο Κολωνάκι, δήλωσε στο δικαστήριο ότι αναγνώρισε ως δράστες της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη τους Σ. Ξηρό και τον Ηρ. Κωστάρη. Ο συνήγορος υπεράσπισης των αδελφών Ξηρού, Γ. Αγιοστρατίτης, αμφισβήτησε την κατάθεση του μάρτυρα, επισημαίνοντας ότι δεν είχε καταθέσει προανακριτικά, ενώ τον κατηγόρησε ότι έθεσε εαυτόν στη διάθεση των Αρχών μετά την έκρηξη στον Πειραιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ