Τετάρτη 2 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας στην Ελλάδα

Κανένα κρούσμα της άτυπης πνευμονίας (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) που έχει προκαλέσει 58 θανάτους σε 13 χώρες της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, δεν έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ συνεχίζεται σε όλο τον κόσμο η αυξημένη εγρήγορση για την επιδημία που άρχισε από χώρες της Απω Ανατολής. Ετσι, συνιστά την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών προς τις περιοχές που αποτελούν εστίες της επιδημίας, και ιδιαίτερα προς την Κίνα και το Χονγκ - Κονγκ, που έχουν πληγεί περισσότερο, μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι μέχρι προχτές (31.3.2003) είχαν δηλωθεί 1.622 κρούσματα της νόσου και 58 θάνατοι. Στην Ευρώπη έχουν δηλωθεί 19 πιθανές περιπτώσεις του συνδρόμου, όλες σε άτομα που ταξίδεψαν σε προσβεβλημένες περιοχές.

Εστίες της επιδημίας αποτελούν το Χονγκ - Κονγκ, η Κίνα, η Σιγκαπούρη, το Ανόι του Βιετνάμ και το Τορόντο του Καναδά.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το ΚΕΕΛ αναφέρει ότι οι υπηρεσίες Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση για ταχεία αναγνώριση και αντιμετώπιση τυχόν ύποπτου κρούσματος. Στα διεθνή αεροδρόμια της Ελλάδας γίνεται ενημέρωση των ταξιδιωτών που έρχονται από τις προσβεβλημένες περιοχές, ώστε να είναι σε εγρήγορση για την εμφάνιση ύποπτων συμπτωμάτων σε διάστημα 10 ημερών από την επιστροφή τους (ψηλός πυρετός πάνω από 38 βαθμούς, βήχας, δύσπνοια).

Εάν εμφανίσουν τέτοια συμπτώματα θα πρέπει να απευθυνθούν αμέσως σε γιατρό, ενώ πληροφορίες μπορεί να λάβει ο καθένας από το ΚΕΕΛ σε 24ωρη βάση στο τηλέφωνο 210 88.99.000.

Οδηγίες εξέδωσε το ΚΕΕΛ και για όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν προς τις περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας. Ετσι αναφέρει ότι δεν έχει εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία για τον περιορισμό των ταξιδιών προς οποιονδήποτε προορισμό. Ωστόσο, όσοι σκέπτονται να ταξιδέψουν σε περιοχές που είναι εστίες της επιδημίας πρέπει να γνωρίζουν ότι σε ορισμένες από αυτές - Χονγκ Κονγκ, Κίνα, περιοχές της Κίνας, Σιγκαπούρη - η ζωή είναι ήδη επηρεασμένη λόγω της επιδημίας. Σε ορισμένες από αυτές τα σχολεία είναι κλειστά και αναβάλλονται οι μαζικές συγκεντρώσεις, για την αποφυγή της διάδοσης της επιδημίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα νοσοκομεία είναι υπερφορτωμένα και οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα υποχρεώνονται σε περιορισμό κινήσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ