Αγνωστος παραμένει, ακόμη και σήμερα, ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων, που, εν αγνοία τους, έγιναν πειραματόζωα, με ισχυρά ψυχοτρόπα και παραισθησιογόνα ναρκωτικά |
Ανάμεσα στο 1947 και το 1951, στο στόχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τέθηκε η Μασσαλία και συγκεκριμένα τα εργατικά συνδικάτα, που ελέγχονταν πλήρως από το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας. Οπλα, χρήματα, πληροφορίες και κυρίως μεγάλα φορτία ναρκωτικών προμηθεύτηκαν στην κορσικανική μαφία, η οποία, αργά αλλά σταθερά, διέβρωσε την ενότητα των λιμενεργατών και μεταμορφώθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο του λιμανιού, κάνοντας τη Μασσαλία τη μεταπολεμική πρωτεύουσα της ηρωίνης για το δυτικό κόσμο. Το 1951 άρχισε να λειτουργεί το πρώτο εργαστήριο παρασκευής ηρωίνης στο μεγάλο γαλλικό λιμάνι, μόλις λίγους μήνες μετά το πέρασμα της πόλης στον πλήρη έλεγχο της κορσικανικής μαφίας. Πλείστες οι ανάλογες περιπτώσεις και περισσότερο γνωστές.
Γνωστό, σε ένα πιο νεφελώδες επίπεδο, ήταν, πάντα, και το γεγονός ότι η CIA διεξήγαγε πειράματα με ανθρώπους - πειραματόζωα. Αν κάτι έκανε τη διαφορά, αυτή τη φορά είναι, κατ' αρχάς, ότι η είδηση φιλοξενήθηκε και στις σελίδες μεγάλων και «αξιοσέβαστων» εφημερίδων, όπως είναι η «Washington Post», η «New York Times» ή η «Los Angeles Times». Επιπλέον, είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτονται, σε όλο το μέγεθός τους, οι συνέπειες των πειραμάτων αυτών, καθώς πολλά από εκείνα τα τότε ανίδεα «ινδικά χοιρίδια» εξελίχθηκαν σε εγκληματίες ή δολοφόνους κατά συρροή και κάποια στιγμή μέρος της αλήθειας ήρθε στο φως, όταν βρέθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Αν και το θέμα, σαφώς, πήρε κάποιες μεγαλύτερες διαστάσεις, γρήγορα πέρασε, σχεδόν χωρίς να το αντιληφθεί κανείς, στο περιθώριο της καθημερινής ειδησεογραφίας και φυσικά ουδέποτε σχολιάστηκε επισήμως από κυβερνητικά στελέχη.