Παρασκευή 14 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτούν συγκεκριμένες λύσεις!

Συνεχίζεται σήμερα η τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση στο Νομαρχιακό. Διήμερη απεργία στις 17 και 18 Μάρτη και 3ωρες στάσεις εργασίας στις 19 Μάρτη, στο Πανεπιστημιακό

Οι γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι των δυο νοσοκομείων της Λάρισας συνεχίζουν και εντείνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νοσοκομειακή περίθαλψη στο νομό και γενικότερα στη Θεσσαλία. Η απεργία στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο που ξεκίνησε, με μεγάλη επιτυχία, προχτές, συνεχίστηκε χτες και θα συνεχιστεί και σήμερα - τη Δευτέρα θα γίνει Γενική Συνέλευση για ν' αποφασιστεί η παραπέρα πορεία του αγώνα - ενώ στη χτεσινή Γενική Συνέλευσή τους οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διήμερη απεργία στις 17 και 18 Μάρτη, που θα συνεχιστεί με 3ωρες στάσεις εργασίας την επόμενη μέρα, Τετάρτη, 19 Μάρτη.

Χτες δεν έγινε η προγραμματισμένη έναρξη διήμερης απεργίας στο Πανεπιστημιακό, καθώς τα προεδρεία των διοικήσεων των τριών συλλόγων εργαζομένων στο νοσοκομείο θέλησαν να δώσουν μιαν ακόμα ευκαιρία στο ΠεΣΥ Θεσσαλίας και στο υπουργείο Υγείας να δεσμευτούν για συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα. Ομως, ο νέος πρόεδρος του ΠεΣΥ Θεσσαλίας, Γ. Παπαδόπουλος, που επισκέφτηκε το νοσοκομείο, δεν έδωσε παρά αόριστες και... μακρινές υποσχέσεις, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους ν' αποφασίσουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Αφορμή οι εφημερίες, αιτία οι ελλείψεις

Να υπενθυμίσουμε ότι αφορμή για την απεργιακή «έκρηξη» αποτέλεσε η απόφαση του ΠεΣΥ Θεσσαλίας ν' αυξήσει κατά 2-3 ημέρες τον αριθμό των μηνιαίων εφημεριών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, μειώνοντας αντιστοίχως τον αριθμό των εφημεριών στο Νομαρχιακό. Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό, που υποστηρίζουν ότι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν μπορούν ν' ανταποκριθούν ακόμα και στην παραμικρή αύξηση των εφημεριών. Η ανακοίνωση από το ΠεΣΥ ότι θα ξανασυζητηθεί το θέμα της κατανομής των εφημεριών ανάμεσα στα δυο νοσοκομεία προκάλεσε τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο Νομαρχιακό, οι οποίοι υποστηρίζουν, με τη σειρά τους, ότι, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν και στο δικό τους νοσοκομείο, δεν αντέχουν να εφημερεύουν πάνω από 20 ημέρες το μήνα.

Ετσι, ενώ φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι οι εφημερίες, στην πραγματικότητα είναι οι ελλείψεις και στα δυο νοσοκομεία και, στην ουσία, ο αγώνας των εργαζομένων στρέφεται κατά της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, την ιδιωτική, επιχειρηματική, κερδοσκοπική δραστηριότητα στο χώρο.

Με τον αγώνα τους οι απεργοί καταδικάζουν την πολιτική που επιβάλλει τη λιτότητα, αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς την κατάλληλη κτιριακή και τεχνολογική υποδομή και ζητούν να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να γίνουν διορισμοί και, γενικότερα, να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Αν λυθούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό και σε κτιριακές εγκαταστάσεις, τότε θα λυθεί και το πρόβλημα των εφημεριών, το οποίο, άλλωστε, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα από τα συμπτώματα της «ανθυγιεινής» πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ