Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ισχυρό ΚΚΕ - Μέτωπο λαϊκό πάνε μαζί »

Από την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης

Στην ανάγκη να αντιστοιχήσουμε στη δράση το περιεχόμενο και τις μεθόδους καθοδήγησης και λειτουργίας των κομματικών οργανώσεων, με τα πολιτικά κριτήρια που επιλέγουμε σήμερα για ισχυρό ΚΚΕ, Μέτωπο λαϊκό παίρνοντας υπόψη τις εξελίξεις και το χαρακτήρα τους, για πιο αποφασιστικό προχώρημα των στόχων μας για το Αντιιμπεριαλιστικό, Αντιμονοπωλιακό, Δημοκρατικό Μέτωπο του Λαού, αναφέρθηκε, σε ομιλία της στη Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ του ΚΚΕ η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Επισημαίνοντας πως οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται και όχι μόνον με τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και στον προετοιμαζόμενο πόλεμο κατά της Β. Κορέας, τόνισε πως οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις είναι γενικότερες, με σοβαρό χαρακτήρα. Ετσι, οι εξελίξεις επιβάλλουν την ανάγκη να επιταχύνουμε τη δουλιά μας. Να ανοίγουμε μέτωπο ιδεολογικό και πολιτικό όχι μόνον για τα ζητήματα του πολέμου, αλλά και για τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, για τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπου θα ενταθούν τα προβλήματα λόγω και του πολέμου.

Ετσι, μπορούμε να προχωράμε σε ισχυρό ΚΚΕ με ατσαλωμένες τις δυνάμεις μας. Ωστε η αντοχή των κομμουνιστών και του Κόμματος να μετατρέπονται σε ικανότητα αντεπίθεσης, για την προώθηση πιο αποτελεσματικά της πολιτικής του ΚΚΕ, τόνισε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στην καθοδηγητική δουλιά και την καλύτερη λειτουργία των ΚΟΒ που αποτελεί «κλειδί» στη δουλιά των κομμουνιστών, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε, ανάμεσα στα άλλα:

«Ισχυρό ΚΚΕ - Μέτωπο λαϊκό πάνε μαζί και με τη σχετική αυτοτέλεια το καθένα. Στο Μέτωπο θα πάρουν μέρος και άλλες δυνάμεις. Το πόσο ισχυρό είναι το ΚΚΕ θα βοηθάει να προχωρά και το λαϊκό Μέτωπο. Αλλά και το Μέτωπο θα ισχυροποιεί το Κόμμα. Η ισχυροποίηση του Κόμματος σχετίζεται, επίσης, με την κοινωνική σύνθεση, με το πώς το Κόμμα είναι ιδεολογικά και πολιτικά εξοπλισμένο στις σημερινές συνθήκες. Με την ιδεολογική και πολιτική δουλιά στο Κόμμα, που βοηθάει να ισχυροποιηθεί. Με το πώς λειτουργεί, τον τρόπο που παλεύουν οι δυνάμεις μας και την ικανότητα εφαρμογής της πολιτικής μας. Η διαπάλη με τον οπορτουνισμό... Μ' αυτή την έννοια λέμε "ενιαία αντίληψη και σωστή καθοδήγηση".


Ετσι, η Κομματική Οργάνωση θα πρέπει να έχει το πρόγραμμα δράσης της μέσα στην ενιαία λογική, όχι αποσπασμένη από το γενικότερο προγραμματισμό του Κόμματος. Ταυτόχρονα, να έχει την ευελιξία για το χώρο που δρα, για τη συσπείρωση των εργαζομένων κλπ».

Σχετικά με το χαρακτήρα του λαϊκού Μετώπου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισημάνει: Το Μέτωπο είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τους ΕΒΕ και τη μικρομεσαία αγροτιά, των κινημάτων για τα δικαιώματα, κατά του πολέμου, της νεολαίας, των γυναικών. Το βασικό χρώμα του Μετώπου το δίνουν κοινωνικές δυνάμεις που έχουν συμφέρον (έχουν και διαφορές βέβαια με την εργατική τάξη), να παλέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, ανεξάρτητα από την άποψη ή την ταλάντευση που έχουν για το σοσιαλισμό. Και, αντίστοιχα, πολιτικές δυνάμεις - εδώ κάθε φορά πρέπει να το εκτιμάς - που εκφράζουν τα μικροαστικά συμφέροντα, με την Α ή Β ταλάντευση, έχουν σχέση με τα κινήματα, πχ το αντιπολεμικό, της Παιδείας, της Υγείας.

«Επομένως -συμπλήρωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ- οι ΚΟΒ μπορεί να συσπειρώνουν ανθρώπους γύρω τους, στους τόπους δουλιάς, στη γειτονιά, αν έχουν επαφή με τον κόσμο. Αν θέλουμε να καθοδηγήσουμε με βάση τις σημερινές ανάγκες πρέπει το κάθε κομματικό μέλος να έχει καθαρό -και οι οπαδοί μπορούν να το καταλάβουν- ότι συσπείρωση δεν είναι απλώς να μαζεύεις κάποιους ανθρώπους. Αλλά πρέπει να αναπτύσσουμε ουσιαστικές επαφές με τον κόσμο, με τον εργάτη, τον ΕΒΕ, τους αγρότες. Ο δάσκαλος με τους γονιούς με τα προβλήματα του χώρου, ο εμποροϋπάλληλος με τον αυτοαπασχολούμενο και το μικροεπαγγελματία. Και βεβαίως με δυνάμεις που δεν είναι ΚΚΕ, αλλά είναι πολιτικά πρόσωπα, κινήσεις που μπορεί να παλέψουν μαζί μας.

Και, αν μιλάμε για το πρόβλημα της γειτονιάς, δεν μπορεί παρά να θέτουμε και τα γενικότερα ζητήματα πολιτικής, για το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο κλπ. Τα επιμέρους προβλήματα επηρεάζονται από τα γενικότερα. Γι' αυτό και θέτουμε στο επίκεντρο τα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων - ιδιωτικοποιήσεων, την ανεργία, τα εισοδήματα, την ανασφάλεια, τα ζητήματα Υγείας, Παιδείας, τον πόλεμο, το ΝΑΤΟ κλπ. Σε διαμορφωνόμενες καταστάσεις και εξελίξεις που έχουμε, διαμορφώνονται τα μέτωπα πάλης. Να γίνει συνείδηση στον κόσμο ότι, αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Κι εδώ πρέπει να αποκτήσουμε την ικανότητα να προχωράμε με σταθερότητα και αποφασιστικά.

Αρα πρέπει να επιταχύνουμε την πορεία βελτίωσης της δουλιάς μας. Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη να ξανοιχτούμε στο λαό, ανοίγοντας ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα. Η κάθε ΚΟΒ στον περίγυρό της. Και, πρέπει να πούμε και τούτο: Ο πόλεμος συνδέεται με την καθημερινότητα. Επομένως να συγκεντρώσουμε την προσοχή μας σ' αυτά τα προβλήματα, τα κοινωνικά - πολιτικά και τα δημοκρατικά προβλήματα.

Ο πόλεμος οξύνει το κοινωνικό πρόβλημα. Το ΚΚΕ πρέπει να είναι ατσαλωμένο, οι δυνάμεις μας μπορούν να ατσαλωθούν πιο πολύ. Αρα πρέπει να σκεφθούμε πώς πάμε στις ΚΟΒ, όχι απλώς με ένα καθηκοντολόγιο... Η αντοχή μας θα μετατραπεί και πρέπει να μετατραπεί σε ικανότητα αντεπίθεσης, αντοχή στις ιδεολογικές και πολιτικές επιθέσεις. Εχουμε μεγαλύτερη ωριμότητα και ικανότητα σήμερα. Το ζήτημα είναι να κατακτηθεί πιο εύστοχος προσανατολισμός, να είμαστε κοντά στις ΚΟΒ και στο χώρο τους. Να έχουν οι ΚΟΒ πιο δουλεμένα προγράμματα και πρωτοβουλία στη δράση τους, ενιαίο πρόγραμμα δράσης που να παίρνει ευθύνες. Επιμονή και σταθερότητα, προσήλωση στους στόχους θα φέρουν αποτελέσματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ