Τετάρτη 5 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τιμές - εφιάλτης

Ελεγαν: «Με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ, διαμορφώνουμε συνθήκες χαμηλών επιτοκίων, χαμηλού πληθωρισμού και ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης». Από τη φράση αυτή, εμείς κρατάμε τις υποσχέσεις για διαμόρφωση συνθηκών χαμηλού πληθωρισμού...

«

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις», μεγάλα κερδοσκοπικά κύματα κάλυψαν την ελληνική αγορά και λεηλάτησαν τις τσέπες των καταναλωτών... Το 2002, αφορμή για την εκδήλωση των κερδοσκοπικών αυτών επιθέσεων ήταν η εισαγωγή του ευρώ στη φυσική του μορφή. Κατά τραγική ειρωνεία για τους οπαδούς της ΟΝΕ, η εισαγωγή του ευρώ, αντί να δημιουργήσει συνθήκες νομισματικής σταθερότητας, πυροδότησε τις ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις και την ακρίβεια. Το 2002 δεν είναι και πολύ μακριά, ώστε να μη θυμούμαστε, με μεγάλη, μάλιστα, πιστότητα, πως τα κοράκια της ...ελεύθερης αγοράς, εκμεταλλευόμενα την αλλαγή της νομισματικής βάσης και κλίμακας, προχώρησαν σε ανατιμήσεις της τάξης του 10, του 20, αλλά και του 50 και του 100%. Το βύσσινο ήρθε να δέσει με την κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το Δεκέμβρη, όταν οι τιμές στα οπωροκηπευτικά απογειώθηκαν. Να μην ξεχνάμε, βέβαια, και την ...ευγενική συνδρομή στο κύμα ανατιμήσεων των ιδιωτικοποιημένων ΔΕΚΟ, τα τιμολόγια των οποίων καλύπτουν ένα σεβαστό ποσό του προϋπολογισμού της λαϊκής οικογένειας. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, μαζί με την Εφορία έχουν γίνει κυριολεκτικά φόβος και τρόμος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους και τους μισθωτούς με χαμηλές αποδοχές, προς χάριν, βέβαια, των μετόχων στους οποίους απολογούνται οι διοικήσεις τους!

Η κατάσταση αυτή τείνει να λάβει φέτος νέες διαστάσεις. Η ακρίβεια κυριολεκτικά οργιάζει. Από τις αρχές του χρόνου έχουν επιβληθεί αυξήσεις σε δεκάδες και εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ η ίδια κατάσταση ασυδοσίας επικρατεί και στο χώρο των υπηρεσιών. Τα τιμολόγια στους κλάδους της Υγείας, της Παιδείας, τα ασφάλιστρα, τα επιτόκια χορηγήσεων καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων απογειώνονται, αδειάζοντας τις τσέπες των απροστάτευτων καταναλωτών. Αυτό που έγινε προχτές ήταν πολύ χαρακτηριστικό για το όργιο κερδοσκοπίας που επικρατεί σήμερα στη χώρα μας. Σε μια μόνο μέρα: Ανακοινώθηκαν αυξήσεις έως και 19% σε 175 φάρμακα, πολλά από τα οποία κρίνονται απαραίτητα. Και είχε το θράσος το υπουργείο Ανάπτυξης να ισχυριστεί ότι οι ανατιμήσεις θα ήταν υψηλότερες, αλλά ...μετριάστηκαν μετά από την κυβερνητική παρέμβαση!!! Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ - η κυβέρνηση δηλαδή - ανακοινώνει αυξήσεις τιμολογίων από 2,5% έως και 190%, παρά το γεγονός ότι οι ταμιευτήρες της εταιρίας είναι σήμερα γεμάτοι. Οι ασφαλιστικές εταιρίες, παρόντος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, διά στόματος προέδρου του συνδικαλιστικού τους οργάνου, ανακοινώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα σε νέες αυξήσεις των τιμολογίων τους.

Εν κατακλείδι και για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, το πλαίσιο λειτουργίας της «ελεύθερης αγοράς» είναι ακριβώς το πλαίσιο της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου. Η δε κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, απλώς καθαγιάζει και νομιμοποιεί τις ληστρικές αυτές επιλογές. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κατανοήσουν ότι δε χρειάζεται αλλαγή διαχειριστών, αλλά πραγματικές αλλαγές σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση.


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μασημένα» λόγια για τις ανατιμήσεις της ΔΕΗ(2010-09-14 00:00:00.0)
Ερχεται η ρήτρα καυσίμου(2009-12-11 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η αφαίμαξη των δανειοληπτών(2008-07-04 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ(2006-10-11 00:00:00.0)
Οι "καλές μέρες" πτωτικής πορείας τέλειωσαν...(1996-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ